Final Fantasy Explorers

  • Ontwikkelaar Square Enix
  • Eerste releasedatum 29 januari 2016
  • Platformen Nintendo 3DS
  • Genre JRPG
  • Gameliner score

Preview: Final Fantasy Explorers

Terwijl we vol smart wachten op het vijftiende deel in de Final Fantasy-reeks, komen er ook genoeg tussendoortjes uit voor de Japanse RPG-fans. Zo kunnen we begin volgend jaar van start met een schattige 3DS-versie van de reeks, genaamd Final Fantasy Explorers. Deze game mag dan binnen de Final Fantasy-serie vallen, ook Final Fantasy Explorers heeft weer zijn eigen unieke sfeer. Tot mijn verbazing was deze game aanwezig op de beursvloer van de gamescom.

onbekend

Singleplayer of MMO

Final Fantasy Explorers verschijnt officieel gezien als multiplayer-actie-RPG, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat Square Enix er ook voor heeft gezorgd dat je de game alleen kunt spelen. Persoonlijk denk ik dat de game qua insteek veel weg heeft van Final Fantasy XIV, uiteraard wel met een heel ander jasje. Je kunt ervoor kiezen om alleen het verhaal te doorlopen, maar ik denk dat je net zoals in Final Fantasy XIV op een bepaald punt toch echt hulp nodig zult hebben van anderen. Of je kunt natuurlijk je karakter zo idioot hoog levelen dat zelfs andere gamers bang van je worden. Het voordeel is wel dat je in Explorers ook de dungeonmissies alleen kunt doorlopen in plaats van dat je random aan een team onlinespelers wordt toegevoegd, althans in de eerste dungeonmissie. Helaas kon ik alleen de eerste dungeonmissie spelen op de beursvloer, maar ik ga ervan uit dat het systeem hetzelfde zal zijn voor elke dungeon.

Kristallen verzamelen

Allereerst kies je in Explorers één van de bekende Final Fantasy-jobs: Black Mage, Dragoon, Paladin, Thief, Ninja, Red Mage enzovoort. Vervolgens train je deze jobs om nieuwe vaardigheden te leren en nieuwe wapens vrij te spelen. Uiteraard doe je dit niet zomaar. De bedoeling van de game is dat je kristallen moet verzamelen. Om een mooie kristallenketting te kunnen maken, zal je het op moeten nemen tegen bijna alle megabadass monsters uit de Final Fantasy-reeks. Tenzij je een Tonberry bent, is een Bahamut, een Alexander of een Leviathan zeker geen lief schattig monstertje die je zomaar even neersteekt met een hakmesje. Tijdens de demo mocht ik het opnemen tegen Ifrit, welke ook al voor enige uitdaging zorgde.

onbekend

Bekende karakters keren terug

Als verrassingselement heeft Square Enix oude karakters uit de Final Fantasy-reeks toegevoegd aan de game als speciale vaardigheid. Via de zogenoemde trance-functie kan je tijdens het gevecht tijdelijk veranderen in bijvoorbeeld Cloud, Tifa, Yuna, of Squall. Je kunt zelfs speciale moves van de karakters gebruiken. Zo kun je met Cloud de bekende Omnislash Limit Break loslaten. Helaas kun je niet de gehele game rondlopen als jouw favoriete Final Fantasy-karakter.

Rare besturing

De besturing in Final Fantasy Explorers is een puntje wat me meteen opviel tijdens het spelen van de demo en vind ik toch wel belangrijk om nog even mee te nemen in dit artikel. Het besturen van de camera gaat bijvoorbeeld niet via het speciale kleine analoge stickje op de New 3DS en nee, ook niet via de L- en R-schouderknoppen, maar met de pijltjestoetsen. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om de camera te draaien tijdens het lopen. Gelukkig kun je tijdens de gevechten gebruik maken van de lock-onfunctie. Het leuke hiervan is echter dat je via het touchscreen een monster moet selecteren om deze te volgen met lock-on. Niet de handigste manier om het gevecht in te gaan. Dat ter zijde genomen, maakt dit het selecteren van aanvallen wel een stuk makkelijker. Mocht je toch de weg kwijtraken tijdens het zoeken naar alle knoppen, dan heb je gelukkig altijd nog een Chocobo aan je zijde om je te healen. Je kunt namelijk twee extra monsters vangen en deze toevoegen aan je team.

onbekend

Voorlopig oordeel

Final Fantasy Explorers zie ik echt als tussendoortje voor de Final Fantasy-fans. Het lijkt erop dat Square Enix met deze game ook een soort Final Fantasy XIV wil neerzetten voor de 3DS-liefhebbers. Het mooie van de game vind ik dat je helemaal je eigen karakter kan neerzetten. Toch is het erg jammer dat je niet de gehele game kunt rondlopen als je favoriete Final Fantasy-karakters. Square Enix heeft met deze trance-functie en de dungeonbosses wel weer gezorgd voor echte herkenbare Final Fantasy-elementen. De echte fans zullen hier zeker van gaan genieten.

Final Fantasy Explorers verschijnt 29 januari 2016 exclusief voor de 3DS

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?