Preview: Homefront

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Je zult van je geschiedenislessen nog wel weten hoe de Tweede Wereldoorlog in elkaar stak. Je weet wel, die periode tussen 1939 en 1945 waarin Duitsland het min of meer voor het zeggen had in Europa. En die Amerikanen en Russen, de grote redders in nood. Maar wat nu als de rollen een beetje worden omgedraaid en het Amerika is dat onder vuur ligt? Want ja, in de toekomst kan alles...

Korea is de baas
In Homefront is het toekomstperspectief voor de Verenigde Staten dus niet zo rooskleurig. Door een samenloop van omstandigheden, waaronder een economische crisis en het gebrek aan olie en voedsel, is Amerika na een goed uitgedachte aanval ten prooi gevallen van Noord-Korea. Nu moet je niet denken dat dit land nooit de krachten zal hebben om de Verenigde Staten te bezetten, want Homefront speelt zich af in 2027 en wie weet hoe dan de verhoudingen in de wereld liggen. Maar goed, Noord-Korea is dus de baas op Amerikaans grondgebied.

Verzet
In de geschiedenislessen zul je ook vast wel hebben meegekregen dat er in de Tweede Wereldoorlog zoiets bestond als het Verzet, een organisatie die probeerde in opstand te komen tegen de bezetters. Ook tijdens de bezetting van de Koreanen is dat het geval. Winkeliers, technici, studenten en mensen met welk beroep dan ook zetten zich in om een einde te maken aan de invasie. Jij speelt in Homefront als één van die mensen (de voormalige piloot Robert Jacobs) en daardoor zit je dichter op de oorlog dan ooit tevoren.

De oorlog om je heen
Het dichter op de oorlog zitten (en vooral het leven in die oorlog) mag je vrij letterlijk nemen. Door de jaren heen zul je vast wel eens een aantal shooters hebben gespeeld (daar ben je immers gamer voor, toch?). Het is je daarin misschien niet opgevallen, maar na afloop van een missie kreeg je dan vaak het bericht dat alles succesvol was verlopen en vloog je in een helikopter weg van het slachtveld. Maar hoe realistisch is dat eigenlijk? Dat moeten de ontwikkelaars van Homefront ook gedacht hebben, aangezien zulke dingen in de game niet zullen gebeuren. Nadat je een kleine overwinning hebt behaald blijf je gewoon geconfronteerd worden met de oorlog om je heen, net zoals dat in het echt het geval zou zijn. Dat is één van de originele features van Homefront, maar dat is gelukkig niet het enige waardoor het spel positief opvalt.

Emotie
De makers willen er ook voor zorgen dat Homefront niet een zoveelste shooter is waarin je aan de lopende band vijanden omver schiet zonder daar verder echt bij na te denken. De emotie en de consequenties van je daden spelen daarom een veel grotere rol dan je gewend bent. Dit komt deels door het feit dat de groep waarmee je vecht voor de vrijheid geen professionele legergroep is, maar een hoopje bij elkaar geraapte mensen die iets willen doen tegen de bezetting. Je gaat veel meer nadenken over wat je eigenlijk aan het doen bent, tenminste, dat is de bedoeling. Of dat ook echt zo gaat uitpakken in de uiteindelijke game zullen we moeten afwachten. Emotie is toch iets dat niet altijd even makkelijk in een spel te implementeren is.

Multiplayer
Naast de verhalende en unieke singleplayer bevat Homefront ook nog een multiplayer. Deze speelt zich af tijdens de invasie van het Koreaanse leger, en dropt je dus middenin de fase waarin de Koreanen probeerden de Verenigde Staten op de knieën te krijgen. Dat betekent ook dat je dus geen verzetsheld speelt, maar aan de kant van de Amerikanen of de Koreanen respectievelijk je land probeert te verdedigen of de vijand probeert te overmeesteren. In plaats van kleinschalige operaties gaat het in de multiplayer dus om grote veldslagen met alles erop en eraan. Eén van de features zijn de zogenaamde Battle Points. Door bepaalde acties uit te voeren (bijvoorbeeld het doden van de tegenstander of het innemen van een strategisch punt) kun je deze punten verzamelen. Met de punten kun je vervolgens allerlei dingen kopen, zoals extraatjes voor je wapens, maar ook complete voertuigen. Het mooiste is nog dat je dit kunt doen tijdens een match. Heb je even een bazooka nodig, dan kun je daar dus (met genoeg punten) snel aan komen.

Voorlopig oordeel
Homefront is niet de zoveelste first person shooter, maar probeert door de unieke setting een andere weg in te slaan. Het gaat dit keer niet om massale en grootste oorlogsvoering, maar juist om het wat meer kleinschalige verzet tijdens een oorlog. Vooral de consequenties van de daden en de emotie die daarbij loskomt is een belangrijk onderdeel voor de singleplayer in de game. De multiplayer gaat daarentegen weer wel om de grote veldslagen tussen Amerika en Korea. Hierin zijn de Battle Points, waarmee je allerlei dingen kunt kopen, de grote troef. Wat mij betreft is het vooral de singleplayer waar je naar uit moet kijken, want die kan wel eens iets heel speciaals gaan brengen.

Lees meer