Preview: MotoGP 23 - De bekende weg in een nieuw jasje

Geplaatst: 23 april 2023 10:00
Aangepast: 23 april 2023 17:46
-

Er zijn een aantal dingen waar je altijd op kunt rekenen als het gaat om games. MotoGP is daar één van. Ook dit jaar staat er weer een nieuwe editie van de race game op ons te wachten. Een paar weken terug ontving MotoGP 23 een releasedatum, dus hoog tijd om eens te kijken wat de nieuwste game in de franchise te bieden heeft. Ik moet eerlijk toegeven dat het motorracen bij mij een stuk minder bekend is dan Formule 1. Toch was ik erg benieuwd naar deze game, maar ook wel een beetje zenuwachtig. Als ik de review van MotoGP 2022 mocht geloven, is deze game zeker niet makkelijk. Natuurlijk is er maar één manier om daarachter te komen. En dan natuurlijk de belangrijke vraag: wat kun je in de nieuwste editie van MotoGP verwachten?

MotoGP 23 image 1

Elk begin is moeilijk

Ik wil deze preview beginnen met een klein excuus naar mijn coureur. Die heb ik namelijk letterlijk alle hoeken van de circuits laten zien. Als je bekend bent met MotoGP, zal het je niet verbazen dat ik het als beginner zeker niet makkelijk had. Maar hoewel mijn coureur het zwaar had, heb ik geprobeerd zoveel mogelijk meters te maken. Tijdens de preview had ik toegang tot de Quick Modus: Grand Prix en Time Attack, waarin je een heel weekend kunt spelen of kunt oefenen op één circuit om jouw tijd te verbeteren. Daarnaast had ik toegang tot de multiplayermodus, de Quick Modus: MotoGP Academy en de graphic editors. Voor deze preview ben ik vooral bezig geweest met de Quick Modus.

De MotoGP Academy is een goede plek om te zien hoe je ervoor staat als het gaat om je race skills. Per circuit en per sector kun je hier oefenen om de beste tijd te rijden. In het begin deed ik dit in de rookie modus, waarbij je verbazingwekkend veel hulp krijgt tijdens het rijden. Je zult er geen wereldtijd mee rijden, maar je kunt de sectoren wel binnen de maximale tijd uitrijden. De stap van rookie naar classic is best groot, wat erg jammer is. Het voelt een beetje alsof de zijwieltjes van mijn fiets worden gehaald, maar dat ik ook gelijk op een motor zit in plaats van op een fiets. In deze tijd had mijn coureur het dan ook extra zwaar. Hoewel het heel fijn is dat er een opstapje is voor beginners, is het erg jammer dat het een trap is en geen mooie, egale oprit.

MotoGP 23 Image 2

Zoek de verschillen

Wat zijn nou de grootste verschillen tussen MotoGP 22 en MotoGP 23? Er zijn op verschillende vlakken dingen verbeterd en aangepast voor deze nieuwe editie in de franchise. Eén van de nieuwe elementen in de game is het Neural Aid-systeem. Het systeem kijkt naar jouw prestaties en helpt op punten waarin het nog niet zo soepel loopt. Dit moet vooral nieuwe spelers helpen om het makkelijker te maken succesvol te zijn in MotoGP 23. Je kunt zelf bepalen hoeveel hulp je van het systeem wilt, of het zelfs helemaal uitzetten. Ik merkte dat ik dit systeem erg prettig vond, want de game is nog steeds een stevige uitdaging voor beginners. Al moet ik wel zeggen dat het soms wel erg makkelijk wordt als je alle hulpmiddelen aan hebt staan. Zelfs als je vol gas geeft, zorgt de game er soms voor dat je netjes door de bochten gaat en dat maakt het weer te makkelijk.

Naast dit nieuwe systeem zijn er aanpassingen gedaan aan hoe de motor zich gedraagt. Zelfs voor ervaren spelers ligt daarin dus een nieuwe uitdaging. Ook is er een nieuwe uitdaging in de vorm van nieuwe circuits. Hoewel deze tijdens de preview nog niet beschikbaar waren, zullen spelers in de volledige game op Sokol International Racetrack in Kazachstan en Buddh International Circuit in India kunnen racen. Tenslotte zijn de nieuwe regels die in MotoGP zijn verschenen ook in de game aanwezig. Zo staat er nu bij elk raceweekend een sprintrace op het programma, waarin een halve race-afstand wordt gereden. Je kunt er in de game voor kiezen of je de sprintrace wilt rijden, net zoals je dat bij elke sessie kunt doen. Voor races met veranderlijk weer is nu flag-to-flag racen toegevoegd aan de game, waarbij je van motor wisselt als de weersomstandigheden veranderen. De toevoeging van dynamisch weer zal dan ook voor nieuw strategische uitdagingen zorgen.

MotoGP 23 image 4

Het mooiste moet nog komen

We hebben natuurlijk nog even te gaan voordat de game officieel uitkomt. Pas dan kunnen we echt zeggen of de nieuwe systemen en de nieuwe circuits echt werken zoals ze moeten. Ook kunnen we dan de nieuwe rivaliteiten in de carrièremodus uitproberen. Hoewel de meesten de game waarschijnlijk niet spelen voor het verhaal, is het toch altijd interessant om te zien hoe de realiteit terug kan komen in de game. Het is dan ook niet verbazend dat sociale media een rol zal gaan spelen in de game. Naast dat er in de game aanpassingen zijn gemaakt, zijn er ook nieuwe opties om de game te spelen. Zo is er voor MotoGP 23 cross-play beschikbaar voor de PlayStation en Xbox consoles. Dit zorgt ervoor dat er meer mogelijkheden zijn om met vrienden te spelen.

Hoewel er veranderingen zijn, blijven bepaalde dingen gelukkig ook hetzelfde. Zo kun je opnieuw een eigen team creëren of je bij een bestaand team voegen en daarmee de strijd aangaan met andere teams op de grid. Hierbij beslis je over alles op het circuit, maar ook daarbuiten. Van andere modi uit MotoGP 22 is nog niet officieel bekend of ze ook terug zullen keren in MotoGP 23, zoals de Historical Season. Hiervoor is het dus afwachten tot de game uitkomt of tot er een nieuwe trailer verschijnt.

MotoGP 23 Image 3

Voorlopig oordeel van Evelien de Geus

Hoewel ik niet eerder een MotoGP game gespeeld had, heb ik mij uitstekend vermaakt met de preview van MotoGP 23. De game ziet er uitstekend uit en met de nieuwe toevoegingen van het Neural Aid-systeem is de game ook voor beginners als ik veel toegankelijker. Het geeft je de kans de game stapje voor stapje te leren zonder hard gestraft te worden voor je fouten. Het is erg fijn dat er ook toevoegingen zijn die de game voor de meer ervaren spelers om het ook voor hen uitdagend te houden. Ik ben erg benieuwd hoe de nieuwe circuits gaan zijn. Hopelijk kan ik de motor tegen de tijd dat die beschikbaar zijn net wat beter op de baan houden.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot MotoGP 23

Ontwikkelaar:

Milestone

Uitgever:

Milestone

Release:

8 juni 2023

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord