Sun Haven

  • Ontwikkelaar Pixel Sprout Studios
  • Eerste releasedatum 25 juni 2021
  • Platformen Pc , Mobile , Nintendo Switch
  • Genre RPG , Simulatie , Indie
  • Gameliner score -

Preview: Sun Haven - Een game met veel potentie

Vorig jaar zat ik op Twitter te scrollen, toen ik een Tweet tegenkwam van Pixel Sprout Studio’s. De studio was net een kickstarter gestart van hun eerste game Sun Haven, een fantasy RPG/farming sim. Als een grote farming sim en fantasy nerd was ik nieuwsgierig geworden en besloot ik de kickstarter aan te klikken om te zien wat het precies was. Meteen werd ik verliefd op de artstyle en de prachtige wereld. Vandaar had ik besloten de game in de gaten te blijven houden. Nu is het moment eindelijk aangebroken dat de game in early access is en kon ik eindelijk in de wereld van Sun Haven duiken.

Een boer(in) vindt de weg naar Sun Haven

Sun Haven begint in de trein naar het dorp toe. Je wordt benaderd door Lynn, een ander personage die op weg is om een nieuw leven te starten in Sun Haven. Zij vraagt of ze bij je mag komen zitten en je mag zo lief of onbeschoft antwoorden als je wilt. Lynn vertelt dat zij als Black Smith aan de slag gaat en vraagt wat jij van plan bent. Jouw lot is namelijk al bepaald, want jij wordt de eerste boer die Sun Haven in jaren gaat bewonen. Lynn reageert verbaasd en vraagt of jij toevallig ook gehoord hebt over de vele monsters die in Sun Haven gesignaleerd zijn.

Tijdens het gesprek passeert er een vallende ster en Lynn zegt dat je een wens moet doen. Je kunt wensen voor romantiek, rijkdom, avontuur of vrede. Als de farming sim nerd die ik ben, koos ik natuurlijk voor het geld, omdat dat altijd handig is om te hebben in dit soort games. Lynn en de speler arriveren in Sun Haven en worden verwelkomd door archmage Lucia en soldaat Nathaniel. Lucia brengt je naar het stuk land dat jij gaat bewonen en ze laat je kiezen waar je je huis wilt neerzetten. Als je dat hebt gedaan, komt de handelaar Anne binnen die aan jou wat oud gereedschap verkoopt. Nu kan het leven in Sun Haven officieel beginnen.

onbekend

Boeren in een fantasy setting

In het begin van de game ligt de focus vooral op het opzetten van je boerderij. Sun Haven is een groot dorp gevuld met winkels, inwoners en zelfs wat romantische opties waar je een relatie mee kunt aangaan. De game werkt als bijna elke andere farming sim, dus als je al bekend bent met het genre, val je al aardig snel in het ritme van de game. Mocht dat niet zo zijn dan kan het even puzzelen zijn om de controls door te krijgen. Ik denk dat er nog een tutorial toegevoegd moet worden of dat Pixel Sprout, de ontwikkelaar van de game, verwacht dat degene die de game koopt al bekend is met het genre en de basics al kent.

Het farming-systeem is prima. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen. Overal staat duidelijk aangegeven hoelang iets erover doet om te groeien en je hebt een groot stuk land gekregen, waar je helemaal op los kunt gaan om het in te richten zoals je wilt. Verder heb je ook dieren als koeien en kippen die je kunt gebruiken om melk en eieren te verkrijgen en deze te verkopen. Op het moment van schrijven heb ik alleen gewassen en nog geen dieren op mijn boerderij. Ik begin net wat winst te maken met de groentes die ik verkoop.

onbekend

Meer dan een farming sim

Toch is het niet alleen een farming sim, maar ook een RPG. Spelers kunnen een questline volgen om de draak Elios te helpen de duisternis te verslaan die Sun Haven aan het binnendringen is. Ook is het mogelijk om verschillende spreuken te leren en wapens te gebruiken in het gevecht tegen de verschillende soorten monsters die in de wereld van Sun Haven te vinden zijn. Ik heb bijvoorbeeld gekozen om een mage te worden, die het zwaard gebruikt als extra hulpmiddel, maar een (kruis)boog is ook eventueel een optie.

Bij het uitvoeren van verschillende taken verdien je exp waarmee sterker kunt worden met verschillende vaardigheden als farming, mining, exploration en combat. Bij elk level dat je omhooggaat, krijg je één skillpoint om te gebruiken. Deze vaardigheden zijn erg uniek en uiteenlopend van meer geld verdienen met je gewassen en dierlijke producten in farming, tot nieuwe spreuken en meer snelheid bij combat en exploration. Dit levelsysteem maakt het mogelijk om verschillende speelstijlen uit te proberen die de speler helemaal zelf kan bepalen.

onbekend

Nog niet af

Hoewel het de bedoeling was dat Sun Haven vrijdag al officieel uit zou komen, is het op het laatste moment veranderd in een early access en het is duidelijk te zien waarom. De game is nog niet af en veel dingen missen nog aan deze game. Zo zitten nog niet alle rassen in de game. Ik zat namelijk helemaal klaar om een zeemeermin te maken wat uiteindelijk niet mogelijk bleek te zijn. Verder mist er nog een kaart van de wereld, wat echt mijn grootste ergernis is op dit moment. De wereld van Sun Haven is groot en gevuld met quests, maar meestal ben ik een halve dag aan het zoeken naar waar ik moet ik zijn om iets af te leveren. Verder is de game nog gevuld met bugs en glitches die de voortgang in Sun Haven kunnen verhinderen.

Ondanks dat is Pixel Sprout open over de problemen en luisteren ze naar de feedback van de spelers. Om de zoveel dagen komt er een patch uit waarmee ze de problemen proberen op te lossen. Ook hebben ze aangegeven dat er een map aan zit te komen in een toekomstige update tot mijn grote opluchting. Deze houding van de ontwikkelaar zorgt ervoor dat ik mijn vertrouwen in Sun Haven allesbehalve verloren heb. De game ziet er al prachtig uit en heeft een hele fijne soundtrack. Als ze de problemen oplossen en naar de feedback luisteren van hun publiek, heeft Sun Haven de potentie om één van de beste games in het genre te worden.

onbekend

Voorlopig oordeel van Jolien Mauritsz

Sun Haven is gemaakt vanuit passie voor een genre. Het heeft een prachtig uiterlijk en een leuk verhaal waar spelers zich nu al mee kunnen vermaken. Sun Haven heeft alleen nog net iets meer tijd nodig om de game te worden die het verdiend te zijn. Als jij het niet fijn vindt om een game te spelen die nog niet helemaal af is, raad ik aan om nog even met het aanschaffen van Sun Haven te wachten tot er meer updates zijn uitgekomen. Als je, net als ik, de potentie in de game ziet en de ontwikkelaars graag wilt steunen, is het zeker de moeite waard om te overwegen de game alvast aan te schaffen.

Over auteur Jolien Mauritsz

Jolien Mauritsz Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?