The Last of Us

  • Ontwikkelaar Naughty Dog
  • Eerste releasedatum 14 juni 2013
  • Platformen PlayStation 3
  • Genre Actie , Avonturen , Horror
  • Gameliner score

Top 10: Verschillen tussen de game The Last of Us en de HBO- series

The Last of Us is een game waar ik een aantal jaren geleden verliefd op werd. Het is dan lastig voor HBO om een adaptatie te maken die ook daadwerkelijk goed in elkaar zit. Neil Druckmann en Craig Mazin hebben fantastisch werk geleverd, want ik noemde na de eerste aflevering The Last of Us al de beste game adaptatie ooit. Dit betekent niet dat de serie geen veranderingen doorvoert. Sommige verschillen zijn subtiel, terwijl andere veranderingen ontzettend groot zijn. In deze top 10 kijken we dan ook naar tien verschillen tussen de game The Last of Us en The Last of Us de HBO-serie. Aangezien niet alle verschillen op plek één kunnen staan, beoordeel ik de verschillen op de impact die het heeft gehad. Het gaat dan voornamelijk om de kijkervaring en de impact die het heeft op de groei van Joel en Ellie. Pas op: Dit artikel bevat uitgebreide spoilers voor zowel de game The Last of Us als de HBO-series!

The Last of Us HBO Joel en Ellie

10. We krijgen nu al Jackston te zien

We beginnen met het dorp Jackston dat Joel en Ellie betreden in aflevering zes. Deze verandering is vooral een koppeling naar het tweede seizoen, maar kent wel een aantal belangrijke momenten. Joel is op zoek naar Tommy en de groep waar hij blijkbaar bij hoort, heeft nogal een reputatie. Volgens het echtpaar dat ze in de serie tegenkomen, worden er telkens lichamen achtergelaten bij de rivier. Deze waarschuwing negeren Joel en Ellie en na het oversteken worden ze tegengehouden door een aantal verkenners ter paard. Na een korte check of ze niet geïnfecteerd zijn, worden ze naar Jackston geleid. Deze scène komt niet uit de game, want het dorp krijgen we pas in The Last of Us Part 2 te zien. In plaats daarvan komen Joel en Ellie aan bij de Jackston County Dam, waar ze uiteindelijk Tommy vinden. De dam zorgt ervoor dat Jackston wordt voorzien van elektriciteit, maar moet worden gerepareerd. Vervolgens worden ze ook nog aangevallen en moet Joel helpen met de verdediging. De reünie met Tommy vindt daardoor op een andere locatie plaats en is tegelijkertijd een stuk gewelddadiger. In de HBO-serie krijgen we een dorp te zien dat functioneert en zien we heel eventjes de emoties die Joel met zich meedraagt. Dankzij The Last of Us Part 2 weten we hoe het dorp eruitziet en de serie haalt daar veel inspiratie uit. Voor heel even kan Ellie zich veilig wanen, terwijl ze een film kijkt en fatsoenlijk eten naar binnen werkt. Ondertussen krijgt ze belangrijke informatie te verwerken over Joel en vindt er in aflevering zes de belangrijke scène tussen Joel en Ellie plaats. In de bar krijgen we al een voorproefje van wat er in seizoen twee van The Last of Us gaat gebeuren. Een meisje kijkt stiekem naar Ellie, die daar niet op zit te wachten. Het zou zomaar kunnen dat de naam van dit meisje Dina is.

The Last of Us Episode 6 Jackston

9. Het leven van Bill en Frank

Aflevering drie wordt door sommigen gezien als een soort vuller, maar dat is niet helemaal het geval als je kijkt naar het grote geheel van The Last of Us. De game heeft altijd gedraaid om verbintenis, liefde en relaties en dat wordt versterkt door een nieuw verhaal. Joel heeft een auto nodig en daardoor ontmoeten we in de game een nogal wantrouwend personage. Bill heeft het niet zo op mensen, maar stemt erin om Joel te helpen als hij een wederdienst doet. Door hem te helpen krijgt Joel toegang tot een auto en kunnen ze op weg. Joel en Ellie weten in deze aflevering extra spullen en een auto te bemachtigen, maar wel op een andere manier. In de game krijgen we het achtergrondverhaal van Bill en Frank vooral mee door de papieren en brieven die rondslingeren. In de serie krijgen we te zien hoe Bill en Frank elkaar ontmoet hebben en samen hun tijd doorbrengen. In de game vertrekt Frank uiteindelijk door de vele ruzies, maar in de serie sterven ze heel poëtisch samen in hun huis. Het verhaal laat zien hoe verschillend Frank en Bill zijn en hoe belangrijk het is dat je liefde vindt, zelfs wanneer de wereld weinig te bieden heeft. Door het levensverhaal van deze twee krijgen we ook wat meer te weten over het smokkelverleden van Joel. En wordt het smokkelbericht uit de eerste aflevering verduidelijkt. Bill is gericht op overleven, maar Frank ziet overal de pracht van in. Wanneer Frank uiteindelijk ongeneeslijk ziek wordt, besluiten ze beiden om hun leven te beëindigen en wordt er een brief voor Joel achtergelaten. Eén van de grote pluspunten van de gehele serie is dat we meer informatie krijgen over de andere personages die we tegenkomen en dat gebeurt ook door de grote aanpassing van het verhaal rondom Bill en Frank. Die trouwens in de game al homoseksueel waren.

The Last of Us Episode 3 het verhaal van Bill en Frank

8. Sam is jonger en doof

Een verschil dat niemand zag aankomen, is gelinkt aan aflevering vijf, waar we kennis maken met Henry en Sam. Deze verandering lijkt in eerste instantie weinig impact te hebben, maar heeft wel een diepliggende betekenis. Iedereen die The Last of Us heeft gespeeld kent de broers en vooral hoe ze afscheid van elkaar nemen. Het zijn twee reizigers die in dezelfde stad als Joel en Ellie vastzitten. Hierdoor besluiten ze om samen te werken. In de HBO-series hebben de broers niet alleen een uitgebreider achtergrondverhaal, maar is Sam ook nog eens doof. De dove acteur Keivonn Woodard weet Sam fantastisch neer te zetten, maar waarom deze verandering? Doordat Sam doof is, krijgt hij weinig mee van de gruwelijkheden die plaatsvinden in de stad en heeft hij extra begeleiding nodig. Je kunt namelijk het gevaar niet horen aankomen. De band die de twee broers hebben, is daardoor nog sterker dan in de game. Door de gebarentaal zijn er veel stille momenten in de aflevering en dat doet wonderen voor de sfeer. Doordat Sam ook nog iets jonger is, gebeurt er iets bijzonders met Ellie. Voor het eerst heeft ze iemand die naar haar opkijkt, net zoals Ellie doet bij Joel. Ze kunnen misschien niet volledig met elkaar communiceren, maar kunnen nog wel plezier met elkaar beleven. Sam en Henry zijn hierdoor een soort spiegel, die laat zien hoe de band tussen Ellie en Joel is. Ondanks dat ze het zelf nog niet realiseren.

The Last of Us Episode 5 Henry  Sam

7. De ontmoeting tussen Ellie en David

Aflevering acht. Het moment waarop Ellie niet alleen David ontmoet, maar we ook een prachtige scène tussen Ellie en Joel te zien krijgen. Doordat de gameplay niet belangrijk is, zien we een gedeelte van het verhaal vanuit het perspectief van David. We leren hem kennen, weten zijn doelen en hoe hij zich voelt. De persoon die we in de game bij hem zien, is James en hij wordt gespeeld door Troy Baker. In The Last of Us vecht je samen met David tegen een horde geïnfecteerden, wat een pittig moment is. In de serie moet David op een hele andere manier het vertrouwen van Ellie zien te winnen. Dit doet hij door een gesprek met haar te voeren, eerlijk te zijn en door medicijnen mee te geven. Hierna keert David terug naar zijn groep en stuurt hij mensen op Ellie af, waardoor ze gevangen wordt genomen. Het tweede verschil uit deze aflevering is dat we een verzwakte Joel zien vechten met twee kerels. In de game gebeurt dit ook, maar heeft Joel er veel minder moeite mee. Daarnaast komt hij net op tijd bij Ellie aan, om ervoor te zorgen dat ze zich niet verliest in het neersteken van David. Hij trekt haar bij hem weg en omhelst haar. In de HBO-series ontmoet hij haar pas buiten. Naast de logische reden dat alleen David een sleutel heeft en Joel daardoor niet naar binnen kon, moest Ellie zichzelf gewoon redden. Ellie moet op haar eigen manier zien te overleven. Als kijker blijf je denken dat Joel haar uiteindelijk gaat redden, maar nee. Hij redt haar nu op een andere manier, wat precies hetzelfde is als in de game, door haar emotioneel te steunen.

The Last of Us HBOSeries Episode 8

6. Kansas City en de onbekende verzetsgroep

In de game eindigen Joel en Ellie op een gegeven moment in de stad Pitssburgh, waar ze te maken krijgen met een hinderlaag. Het is de stad waar ze Henry en Sam tegenkomen en waaruit ze uiteindelijk moeten ontsnappen. In de serie werkt dit net eventjes wat anders. Ze komen namelijk terecht in Kansas City. FEDRA had de leiding over deze stad, maar de bevolking was klaar met de onderdrukking. Hierdoor krijgen we in de serie meer informatie over de verzetsbeweging die wordt geleid door Kathleen. Een berekende en moordlustige dame die op zoek is naar de persoon die haar broer heeft verraden. Laat die persoon nu net Henry zijn, die in de serie geen reiziger is, maar in Kansas City leeft. Zowel aflevering vier als aflevering vijf draaien dan ook om de verzetsgroep en het uiteindelijke bondgenootschap tussen Joel en Henry, die de kinderen willen beschermen. Er zijn een aantal verschillen te vinden in deze aflevering. Ten eerste gaan ze in de serie door de tunnels en ontmoeten ze geen geïnfecteerden. In de game moeten ze door het riool heen en wordt er wel dergelijk gevochten. Ten tweede komt Kathleen met haar manschappen achter Joel en Henry aan. In de game worden ze ook achtervolgd, maar vind er geen gesprek plaats. Het grootste verschil is nog wel dat de Bloater nu pas aan de kijker wordt geïntroduceerd. De Bloater zorgt ervoor dat alle geïnfecteerden vanuit de grond omhoogkomen en er een slagveld plaatsvindt. In de game ontmoet je deze lastpak helemaal niet op dit moment, maar juist eerder in het verhaal. Het scheelt dat Joel, Henry, Ellie en Sam gewoon weg kunnen rennen, want de geïnfecteerden zijn afgeleid dankzij Kathleen.

The Last of Us Episode 4 Ontmoet de verzetsgroep

5. Sarah heeft een grotere rol in de eerste aflevering

In het begin van The Last of Us worden we ruw in het verhaal gegooid. Op het moment dat de uitbraak plaatsvindt, is Sarah op zoek naar haar vader. Je mag haar dan even besturen, voordat Joel naar huis keert en Sarah in de auto dwingt. Vervolgens is het aan Joel om haar te beschermen en ren je door de stad heen. Niet veel later zien we de hartverscheurende scène waarin ze sterft in de armen van Joel. In de eerste aflevering van The Last of Us zorgen Neil Druckmann en Craig Mazin ervoor dat deze scène nog harder aankomt. Sarah heeft in de eerste aflevering namelijk een veel grotere rol. We zien haar naar school gaan en volgen haar naar de winkel waar ze het horloge van Joel laat repareren. Voordat de avond valt, is ze ook nog even op bezoek geweest bij de buren en dan weet je dat de uitbraak bijna van start gaat. Dankzij haar krijgen we de eerste momenten van de uitbraak mee. Hoe het op school al begint, de sirenes van ambulances en politieauto’s die door de straten klinken en de verontrustende radioberichten. Doordat ze besluit om midden in de nacht naar de buren te lopen, ontmoet ze ook haar eerste geïnfecteerde. We leren haar daardoor kennen en dat was in de game totaal niet aan de orde. Dit onderdeel van de serie draagt dan ook bij aan het verschil waarmee ik het artikel eindig.

The Last of Us Episode 1 Sarah

4. Minder geweld en geïnfecteerden

Een verschil dat al snel duidelijk wordt, gaat over het geweld en de geïnfecteerden. Om de gameplay van The Last of Us interessant te houden en spanning te creëren, ben je veel bezig met het vermoorden van vijanden. In de podcast laten Neil Druckmann en Craig Mazin weten dat dit in een serie niet werkt. Wanneer er te veel geweld plaatsvindt, word je er immuun voor, waardoor de impact van de scènes steeds minder wordt. Aangezien je een serie passief tot je neemt, klinkt dit als een logisch argument. Als het gaat om de geïnfecteerden is het wel ontzettend jammer, want ze zien er fantastisch uit in de serie. Daarnaast was ik tijdens het spelen doodsbang in de donkere secties van de game, want je hoorde de Clickers al van ver af. Die spanning mis je in een aantal episodes, maar wanneer de geïnfecteerden in het beeld verschijnen, word je direct in het moment gezogen. Tegelijkertijd is Joel niet bezig met het leegroven van de huizen en is hij amper ondergronds. Het is dus een stuk logischer dat ze daardoor weinig geïnfecteerden tegenkomen. We krijgen de verschillende soorten geïnfecteerden gewoon te zien en de vechtscènes met de mensen zijn ook heftiger. Vooral als je kijkt naar de scènes met Ellie. Ze krijgt de consequenties te zien van haar acties, als iemand niet direct dood is. En hoe ze David te lijf gaat, is heftig om te zien. De belangrijkste gevechten zijn nog gewoon onderdeel van het verhaal en door de afwisseling en onderbrekingen, hebben ze meer impact op de kijker.

The Last of Us HBOseries Episode 2 Clickers

3. De dood en impact van Tess

Het wordt al snel duidelijk dat Joel een relatie heeft met Tess, maar in de tweede aflevering krijgen we het belang ervan pas echt te zien. Tess weet Joel te overtuigen om bepaalde acties te ondernemen en die dominantie zagen we ook in de game. Het is vooral het laatste gesprek en de belofte van Joel die impact hebben op de rest van het verhaal. Wanneer ze een theater binnenwandelen, is het niet FEDRA die op de deuren bonkt. Ze hebben per ongeluk een groep geïnfecteerden wakker gemaakt en die komen in grote aantallen op het theater af. Het is geen wanhoopsdaad, want Tess werd in een eerdere scène gebeten door een Clicker en heeft daardoor niet lang meer. Daarnaast wordt er in de serie duidelijk dat ze Ellie gelooft. Ze vertelt Joel hoe belangrijk het is om hoop te hebben en laat hem beloven dat hij Ellie veilig naar de eindbestemming brengt. Die belofte echoot nog een aantal afleveringen na, want Tess is gestorven om hen te beschermen. In de game wordt de naam van Tess nog maar één keer genoemd en is ook haar dood anders. In de serie is het niet een kogel, maar vuur dat haar leven beëindigd. We krijgen echter eerst nog een misselijkmakende kus te zien. Eén van de geïnfecteerden voelt namelijk dat Tess al is besmet en maakt die connectie door haar te zoenen met zijn draadachtige ranken. Tess wordt na deze aflevering nog een aantal keren benoemd en daardoor heeft haar dood een grotere impact op Joel. Wat vooral te merken is aan zijn gedrag. 

The Last of Us HBOseries De dood van Tess

2. Cordyceps verspreidt niet meer via de lucht en werkt samen

In het begin van de game krijg je te zien dat de fungi, oftewel de Cordyceps, zich verspreidt via de lucht. Hierdoor reiken Tess en Joel tijdens een missie direct naar hun gasmasker. Het zijn vooral de gebouwen en kelders, waar de lucht besmet is, omdat de geïnfecteerden hier hun hol hebben. Later in de game leidt dit tot een belangrijke scène. Joel gelooft Ellie nog steeds niet helemaal en daardoor vertikt Ellie het om in de kelder haar gasmasker op te zetten. Ze is nu eenmaal immuun en het inademen van de sporen doet haar niets. In de HBO-series werkt de verspreiding van de Cordyceps op een andere manier. In The Last of Us Podcast worden de redenen van de verandering uitgelegd. Het is namelijk niet logisch dat de sporen van de fungi zich verspreiden via de lucht, maar ze in de game alleen op specifieke plekken een gasmasker dragen. Vooral na de Covid-19 pandemie zijn mensen zich veel bewuster van het verspreiden van een ziekte. De fungi verspreidt zich daardoor alleen via het bijten, maar zo is de uitbraak niet begonnen. In de eerste aflevering weten Sarah en Joel de uitbraak te vermijden, omdat ze geen graanproducten hebben gegeten. De vergetelheid van Joel is dus de reden dat ze weten te overleven. In de derde en vierde aflevering wordt de theorie; dat de Cordyceps zich gemuteerd heeft met het graan en daardoor in het lichaam van de mens is binnengekomen bevestigd. Daarnaast werken de geïnfecteerden nu veel meer samen. Fungi communiceert namelijk met elkaar en daardoor zie je allerlei draden op de grond. Door op deze schimmelachtige draden te stappen maak je de fungi wakker en komen de geïnfecteerden op je afgerend. De draden reiken ontzettend ver en zorgen daardoor voor het gevaar. In de game is die koppeling niet aan de orde.

The Last of Us Episode 1 en 3

1. Joel is menselijker en heeft emoties

Na het lezen van dit kopje ben je het misschien niet helemaal met mij eens. Het begin van de game is namelijk hartverscheurend en daar zien we wel degelijk een emotionele Joel. Naarmate de relatie met Ellie steeds beter wordt, zie je dat Joel zich steeds meer als een vader gaat gedragen. Dat komt helemaal goed naar voren na het voorval met David. De serie duikt hier een stuk dieper op in. Het begint al in aflevering twee, waar een FEDRA-soldaat een geweer op Ellie richt. Je ziet de houding van Joel veranderen en daardoor weet je direct dat hij een flashback ervaart. Hij is niet van plan om weer een jong meisje te verliezen en verliest zijn zelfcontrole. In The Last of Us was het te merken dat Joel geen verbondenheid met Ellie wil aangaan, omdat hij al een dochter heeft verloren. Pedro Pascal weet dit op een prachtige manier te tonen. Aan zijn gezichtsuitdrukkingen en houding is het namelijk te zien hoe pijnlijk het voor hem is. Hij geeft wel degelijk om Ellie en daar heeft hij moeite mee. We zien dit op twee momenten naar voren komen in de zesde aflevering. Na het gesprek met een ouder echtpaar stappen de twee naar buiten, waar Joel een paniekaanval krijgt. Het tweede moment vindt plaats, wanneer ze worden omsingeld en de hond naar Ellie wordt gestuurd. Joel bevriest op dit moment, want als het misgaat kan hij haar niet beschermen en weet hij niet wat hij dan moet doen. Joel is niet de harde beschermer die we zien in de game. En daardoor komt de scène met Tommy in deze aflevering hard aan. Met pijn in zijn stem en tranen in zijn ogen vertelt hij aan zijn broertje dat hij niet meer dezelfde persoon is. Hij heeft nachtmerries waarin hij steeds weer faalt en is doodsbang om Ellie binnen te laten. In de game is Joel veel harder en dat moet ook wel. Tijdens het spelen van een game heb je geen behoefte aan een personage dat tijdens het vechten opeens een paniekaanval krijgt. Daarnaast moet Joel in de game tientallen geïnfecteerden en mensen vermoorden. Hij moet hard zijn om door te blijven gaan. Daardoor is dit juist één van de mooiste verschillen, want het is duidelijk dat Joel een posttraumatische stressstoornis heeft en door Ellie weer in contact komt met zijn grootste angsten. Ik heb Joel altijd al een interessant en fantastisch personage gevonden, en dat gevoel is door de serie alleen maar versterkt.

The Last of Us HBOseries Episode 6

De laatste aflevering van The Last of Us moet nog verschijnen, maar we hebben al genoeg verschillen kunnen zien. In deze top tien heb ik de grootste en impactvolle verschillen tussen de serie en de game benoemd. Het is je misschien opgevallen dat ik aflevering zeven heb overgeslagen. De reden hiervoor is dat die aflevering bijna precies hetzelfde is als de Left Behind DLC, waar iedereen toegang tot heeft. Het mooiste verschil staat op plek één. Het is prachtig om te zien hoe Pedro Pascal een emotionele Joel weet neer te zetten en toch trouw blijft aan de Joel uit de game. Waar ik wel aan moest wennen, was de afwezigheid van de vele geïnfecteerden. Zij maken de game juist spannend, maar ze hebben natuurlijk nooit echt de hoofdrol gehad. Laat vooral weten wat jij van al deze verschillen vindt!

Over auteur Anita van Beugen

Anita van Beugen Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?