The Last of Us

  • Ontwikkelaar Naughty Dog
  • Eerste releasedatum 14 juni 2013
  • Platformen PlayStation 3
  • Genre Actie , Avonturen , Horror
  • Gameliner score

Series: The Last of Us aflevering 1 - Introductie tot de wereld

The Last of Us is volgens velen één van de beste games ooit. Nu is er door HBO een negen afleveringen durende serie van gemaakt. Dankzij een uitnodiging van HBO hebben Anita en ik afgelopen week al de eerste aflevering van The Last of Us kunnen zien. We kunnen gerust zeggen dat vanaf het moment dat de serie werd aangekondigd, de hype groot was en de verwachting ook meer dan bovengemiddeld was. Voldoet het inderdaad aan de gestelde verwachtingen van fans en journalisten? Je leest het in deze review over de eerste aflevering.

Gelijk een click(er)

Wees gerust, in dit gedeelte van de review staan nog geen spoilers. Verderop staan er wel een paar, maar dit is duidelijk aangegeven. Laten we beginnen bij het onderdeel waarover de meeste kritiek ontstond, namelijk de cast. Pedro Pascal (The Mandalorian & Game of Thrones) neemt de rol van Joel op zich en de rol van Ellie wordt ingevuld door Bella Ramsey (Game of Thrones & His Dark Materials). Met name op de aanstelling van Bella Ramsey als Ellie was veel kritiek, met als voornaamste reden dat ze er totaal niet uitziet als het herkenbare personage uit de game. Voor zover we in de eerste aflevering hebben kunnen zien, neemt Bella alle twijfels weg en speelt ze Ellie meer dan overtuigend. Vanaf de eerste seconde dat ze in beeld verschijnt, zie je Ellie voor je. Misschien niet qua uiterlijk, maar zeker wel via het woordgebruik en doen en laten.

Als je Ellie noemt, volgt daarna natuurlijk Joel. In deze rol wordt maar weer eens duidelijk wat voor een veelzijdige acteur Pedro Pascal is. Direct in de eerste aflevering komen we veel te weten over Joel als persoon, misschien nog wel meer dan in het begin van de game. Pedro weet er een hele extra laag aan toe te voegen die in de game nog ontbrak. Over een andere vergelijking met de game gesproken: de soundtrack van de serie. Als je de game kent, ken je waarschijnlijk ook wel de iconische gitaarsoundtrack van Gustavo Santaolalla. Ja, hij heeft ook de soundtrack voor de serie gemaakt en er zijn zeker bepaalde tracks uit de game hergebruikt in de serie. Dit zorgt ervoor - als speler van de game zijnde - dat het wat vertrouwder aanvoelt. En voor de mensen die de game niet kennen, klinkt het als een relaxte soundtrack in een regelmatig hectische wereld.

The Last of Us series Ellie Joel

Een mengelmoes van emoties

Spoilerwaarschuwing, klik weg nu het nog kan als je geen spoilers over de eerste episode wilt lezen!
De serie start interessant, namelijk met een flashback naar de jaren ’60. Hierin ontstond het dialoog van de wereldwijde pandemie - veroorzaakt door een schimmel - dat wordt uitgelicht door een wetenschapper in een talkshow. Tijdens de start van zijn betoog wordt hij niet echt serieus genomen, maar naarmate zijn verhaal vordert, wordt de host van de show serieuzer en het publiek stiller. Na een intro die doet denken aan het begin van de game, maken we kennis met Sarah. Waarschijnlijk heeft ze in deze eerste aflevering meer schermtijd als dat ze in de hele game heeft, maar dat komt haar personage alleen maar ten goede. We leren haar kennen als een enthousiaste, grappige meid en zien bijvoorbeeld hoe ze het bekende horloge van Joel laat repareren en het hem later op de avond geeft.

Als je de game hebt gespeeld, voelen vrij veel scènes uit de eerste aflevering op een of andere manier bekend aan. Sommige scènes zijn letterlijk een-op-een overgenomen en in de serie gestopt, terwijl andere scènes een klein beetje zijn aangepast. Voor de snel geëmotioneerden onder ons, houd zakdoekjes bij de hand. Want jawel, die ene scène uit het begin van de game komt óók in de serie voorbij. De introductie tussen Joel en Ellie is anders in vergelijking met de game. Het intro tussen de twee voelt heel goed aan en geeft gelijk een inkijkje in de bijzondere chemie tussen Bella en Pedro. Natuurlijk maken we niet alleen kennis met Joel en Ellie deze aflevering, maar ook met andere personages. Joels broertje Tommy zien we bijvoorbeeld voorbijkomen, maar ook Tess en Marlene. De relatie tussen Tess en Joel wordt in deze aflevering via een interessante en nieuwe kant belicht.

The Last of Us series Plane

Aftellen naar de volgende maandag

Deze eerste aflevering van The Last of Us is een uitstekende introductie tot de serie, ongeacht of je de game al kent of dat alles compleet nieuw voor je is. De eerste aflevering van The Last of Us verschijnt maandag 16 januari op HBO Max. Het legt de lat hoog voor de rest van het seizoen en ik kan niet wachten om mij elke maandagavond onder te laten dompelen in de wereld van The Last of Us. Ik ben benieuwd hoe de relatie tussen Ellie en Joel wordt opgebouwd en hoe zij omgaan met de clickers en runners en al het andere gevaar dat op de loer ligt.

BRON HBO MAX

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?