Review: Mario Kart Booster Course Pass - Een podiumplek Nintendo Switch

Geplaatst: 12 november 2023 12:00
-

Wie had negen jaar geleden gedacht dat Mario Kart 8 in 2023 nog steeds van nieuwe content zou worden voorzien? Inmiddels is de Booster Course Pass DLC ten einde gekomen en heeft de game zijn laatste update ontvangen. Na twee opwindende jaren vol met speculatie en maar liefst zes sets aan gloednieuwe content kunnen we eindelijk een definitief eindoordeel over de toevoegingen vellen. Is de uitbreidingspas een tripje naar Coconut Mall waard, of bungelt het qua kwaliteit ergens onderaan de diepten van Mushroom Gorge? Je leest het allemaal in deze review van de Mario Kart 8 Deluxe - Booster Course Pass.

Mario Kart 8 Deluxe Circuit uitbreidingspas recensie

Mario Kart Ultimate

Toen Mario Kart 8 negen jaar geleden op de Wii U verscheen met 32 verschillende banen, was er werkelijk niemand die klaagde over de hoeveelheid content in de game. De variatie aan personages kon volgens sommigen wel wat beter en ook de Battle-modus voldeed niet aan de verwachtingen van iedereen, maar de game was goed genoeg om je vele uren bezig te houden. Toch verscheen er downloadbare content voor de game die niet alleen meer variatie in de speelbare personages aanbracht, maar ook het aantal circuits ophoogde tot een recordaantal: maar liefst 48. Drie jaar later verscheen Mario Kart 8 Deluxe op de Nintendo Switch: een opgepoetste versie van de game die vrijwel alle problemen met het origineel wegnam door de verbeterde Battle-modus en nog meer additionele personages. Op dat moment zou je niet raar aangekeken worden als je Mario Kart 8 Deluxe de ultieme Mario Kart-ervaring zou noemen.

En nu, met de volledige Booster Course Pass DLC achter de rug, kan ik met zekerheid zeggen dat je geen Mario Kart-game gaat vinden die je meer waar voor je geld geeft dan Mario Kart 8 Deluxe. Laten we beginnen met wat statistieken. Het aantal circuits in de game is verdubbeld van 48 naar maar liefst 96. Het aantal personages is opgehoogd van 42 naar vijftig, er zijn achttien fonkelnieuwe Mii-kostuums en de game is voorzien van meerdere andere toevoegingen, zoals een muziekspeler en de mogelijkheid om met custom items te spelen. Dit alles kost je vijfentwintig piek, of zelfs helemaal niets als je over een Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket-abonnement beschikt. Op het gebied van kwantiteit heb je absoluut waar voor je geld met de aanschaf van deze uitbreiding.

Mario Kart 8 Deluxe Circuit uitbreidingspas review

Ups en downs

Dat is een hoop lof, zo vroeg in de Booster Course Pass review. Is er dan niets negatiefs op te merken aan deze downloadbare content? Nou, eigenlijk wel. Een hoop, zelfs. Mario Kart 8 werd negen jaar geleden geprezen om zijn gedetailleerde grafische stijl. Zelfs nu de Switch-console in zijn laatste jaren is, ziet de game er nog erg fraai uit. Wie echter één blik op de banen uit de uitbreidingspas werpt, zal zien dat die grafische pracht en praal niet in dezelfde mate aanwezig is in de DLC. Vooral in de eerdere waves zien sommige banen er ondanks de hoge beeldresolutie gewoon slecht uit. Het gras mist de typische texturen, het zand lijkt op mosterd en de struiken ter hoogte van een persoon zouden niet misstaan in een PlayStation 2-game. In andere woorden: de grafische stijl van de DLC is enorm inconsistent met de rest van de game. En dat merk je iedere keer als je van een oude baan naar een nieuwe gaat. Ook misten de circuits aanvankelijk de anti-gravity-gimmick waar de game bekend om stond.

In latere sets was er echter steeds meer verbetering te zien. Grafisch werden de circuits steeds beter en ook anti-gravity keerde terug. Op een gegeven moment zijn zelfs de halfpipes uit Mario Kart Wii weer aan de banen toegevoegd om nieuwe gameplay mogelijk te maken. Toch was de kwaliteit nog steeds op een lager niveau dan wat we gewend waren. Hoewel de circuits er beter uitzagen, waren ze nog steeds grafisch ondermaats. Anti-gravity keerde terug, maar werd toegepast op plekken die normaal eigenlijk helemaal geen anti-gravity zouden hebben, waardoor de toevoeging inging tegen het oorspronkelijke principe van de gamemechaniek. De halfpipes leken ook niet voor de game gemaakt te zijn. In de lucht was het lastig te zien waar je zou gaan landen en eenmaal weer op de grond werd je veel te vaak met een enorme rotgang tegen een muur aangesmeten. Het werkte allemaal net niet zo lekker als de banen uit de hoofdgame. Ook zijn de lelijkere circuits uit de eerste sets nooit grafisch verbeterd, waardoor er niet alleen een inconsistentie is tussen de oude banen en de nieuwe banen, maar ook tussen de eerdere sets en latere sets van de uitbreidingspas.

Mario Kart 8 booster course pass review

Veel variatie als je van steden houdt

Hoewel dus niet alle aspecten van de uitbreidingspas even gelikt zijn, kan niemand ontkennen hoeveel waar je voor je geld krijgt. Er zijn maar liefst 48 nieuwe banen en acht nieuwe personages toegevoegd, waarvan het gros ook nog eens favorieten onder de fans zijn. Een kleine greep uit de selectie omvat al circuits als Coconut Mall, Daisy Cruiser, Wii en 3DS Rainbow Road, Waluigi Stadium, DK's Snowboard Cross, Choco Mountain en Waluigi Pinball. Ook op het gebied van personages heeft Nintendo veelal gekozen voor de favorieten onder de fans, waardoor Mario Kart 8 Deluxe nu zonder twijfel de beste selectie aan circuits heeft en daarmee naar mijn mening Mario Kart 7 eindelijk van de troon stoot.

Toch voelt het niet alsof het aantal banen in de game echt is verdubbeld. Hoewel er veel favorieten naar de game zijn gekomen, lijkt het erop alsof de Booster Course Pass vooral een manier was om de content uit Mario Kart Tour naar een Mario Kart-game op een console te brengen. Dat betekent ook dat vrijwel iedere exclusieve baan uit de mobiele game naar de uitbreidingspas is gekomen, waaronder alle banen die gebaseerd zijn op echte steden. Hoewel het gaaf blijft om steden als Amsterdam in Mario Kart 8 Deluxe te zien, betekent dit ook dat er weinig variatie is in de selectie. Maar liefst veertien van de 48 banen (vijftien als je Wii Moonview Highway meerekent) zijn gebaseerd op een stad, wat bijna een derde van het totale aantal aanvullende circuits is. Daarbij komt ook nog eens kijken dat de rest van de terugkerende banen vreemd verdeeld is. Er zijn bijvoorbeeld maar twee banen uit Mario Kart 64 teruggekeerd, terwijl Mario Kart Wii-liefhebbers maar liefst acht circuits hebben teruggekregen.

Mario Kart Circuit Uitbreidingspas recensie

Lakitu's vakantie

Hoewel er genoeg aan te merken is op de Booster Course Pass, blijft het een genot om toegang te hebben tot een bredere selectie aan circuits. Een ander noemenswaardig aspect bij deze DLC is dat Nintendo haar visie op het gebied van afsnijroutes veranderd lijkt te hebben. Onder competitieve Mario Kart-spelers was er toen Mario Kart 8 verscheen erg veel ophef over hoe snel de game je weer terugzet op de baan wanneer je probeert een stuk af te snijden. In de uitbreidingspas doet Lakitu het echter rustig aan en laat hij je iets meer experimenteren, waardoor er een hoop nieuwe afsnijroutes mogelijk zijn en je vele seconden sneller de race af kunt ronden. Dit voegt meer diepgang aan de gameplay toe en maakt online spelen een stuk uitdagender en interessanter.

Over online spelen gesproken: de volledige Mario Kart 8 Deluxe - Booster Course Pass is gratis online speelbaar wanneer je plaatsneemt in een lobby met mensen die wel betaald hebben voor de uitbreidingspas. Hierdoor hoef je je nooit zorgen te maken dat je niet met een vriend(in) kunt spelen als hij of zij niet over de DLC beschikt. Heel fijn, want dat is weleens anders geweest. Ik kan deze review ook niet afronden zonder het over de fantastische muziekarrangementen in de uitbreidingspas te hebben. Hoewel de nieuwe circuits er niet altijd even goed uitzien, klinken ze wel zoals je dat zou verwachten - en regelmatig zelfs beter. Spelen met oortjes of een goede koptelefoon wordt ten zeerste aanbevolen.

Review MK8D Booster course pass

Het eindoordeel van Nils Hoogervorst

Met de Booster Course Pass is Mario Kart 8 Deluxe zonder twijfel de definitieve Mario Kart-ervaring geworden. De uitbreidingspas is absoluut niet de perfecte DLC door de inconsistente graphics, het gebrek aan variatie en de geforceerde gamemechanieken, maar slaagt erin om meer Mario Kart-pret voor een zeer schappelijke prijs naar de spelers te brengen. Een Mario Kart-game met zoveel waar voor je geld ga je waarschijnlijk nooit meer vinden, waardoor de Booster Course Pass zijn vijfentwintig euro dubbel en dwars waard is voor iedere liefhebber van de vrolijke racegame.

  Goed
 • Grootste aantal banen ooit
 • Grootste aantal personages ooit
 • Veel favorieten keren terug
 • Meer afsnijroutes mogelijk
 • Additionele toevoegingen, zoals custom items en een muziekspeler
 • Gratis online speelbaar
 • Fantastische muziekarrangementen
 • Grafisch inconsistent met de oude banen
 • Anti-gravity geforceerd toegepast
 • Halfpipes werken niet lekker
 • Weinig variatie in de circuitselectie

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Mario Kart 8 Deluxe - Circuit-uitbreidingspas

Ontwikkelaar:

Nintendo

Uitgever:

Nintendo

Release:

18 februari 2022

Nintendo Switch

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord