Nintendo Switch Sports

 • Ontwikkelaar Nintendo
 • Eerste releasedatum 29 april 2022
 • Platformen Nintendo Switch
 • Genre Sport , Party
 • Gameliner score

Review: Nintendo Switch Sports - Brons is ook prima - Nintendo Switch

Anno 2022 is het wellicht lastig om je te beseffen hoe groot de invloed van Wii Sports op het gamelandschap was. Het succesvolle experiment van Nintendo normaliseerde bewegingsbesturing in de gamewereld en maakte het ook leuk voor opa en oma om een gamecontroller aan te raken. Met ruim tachtig miljoen verkochte exemplaren was er rond 2006 tot 2012 bijna geen ziel op aarde die nog nooit van de game had gehoord. Nintendo maakte gebruik van het succes van Wii Sports door een paar jaar later een vervolg te introduceren in de vorm van Wii Sports Resort. Het grotere aantal sporten en de betere besturing zorgden ervoor dat er nog honderden Wii-afstandsbedieningen door de televisie zouden vliegen. Na het minder succesvolle Wii Sports Club uit 2013 werd de serie echter in Nintendo's kluis gestouwd. Pas in februari van dit jaar werd de kluis weer geopend met de aankondiging van Nintendo Switch Sports: een geheel nieuw deel in de Wii Sports-serie voor de Nintendo Switch. Inmiddels ligt de game in de winkelschappen en kunnen we weer bowlingballen werpen en televisies slopen zoals voorheen. Weet Nintendo met Nintendo Switch Sports opnieuw een strike te gooien, of vist de Japanse gamegigant naast het (volleybal)net? Je leest het in deze review van Nintendo Switch Sports.

Nintendo Switch Sports recensie

Dunnetjes belegd, maar wel erg lekker

Voor wie toch nog onbekend is met de Wii Sports-serie: in Wii Sports en diens vervolgen speel je sporten voor je televisie door je controller te bewegen zoals je dat ook in het echt zou doen. Een goed getimede slag met de controller vertaalt zich bijvoorbeeld naar een zwiep met het tennisracket. Deze bewegingsbesturing keert terug in Nintendo Switch Sports. Sterker nog: net als in de eerdere games is dit je enige optie. De game kan alleen met de bewegingsbesturing van de Joy-Con-controllers worden gespeeld. Logisch, gezien de sporten zich daar het beste voor lenen. In de game heb je de keuze uit zes verschillende sporten: tennis, bowling, chanbara (wat in principe zwaardvechten is), volleybal, badminton en voetbal. Op een later moment wordt golf nog toegevoegd in een gratis software-update, wat het totale aantal sporten naar zeven brengt. Dat maakt Nintendo Switch Sports een relatief mager pakket - zeker wanneer je bedenkt dat Wii Sports Resort in 2009 twaalf sporten aanbood.

Gelukkig zijn de sporten die er zijn allemaal erg leuk om te spelen. Zoals met vrijwel elke sportcompilatie, waren er sporten die minder goed met mij klikten dan andere. Dat ligt echter aan mijn persoonlijke voorkeur - niet aan de kwaliteit van de sport. Alles is tot in de puntjes afgewerkt. Laten we alle sporten even individueel bekijken. In tennis hou je één Joy-Con-controller vast als een tennisracket en sla je erop los. Vooral een goede timing is hier de sleutel tot succes. In de bowlinggame zwaai je de controller om de bal te rollen. Door je pols op de juiste manier te draaien, kun je de bal een effect meegeven. In chanbara zwaai je met de Joy-Con om je tegenstander het leven zuur te maken. Dit is zonder twijfel de meest strategische game in het pakket. Als je niet snel kan nadenken, beland je zonder pardoes in het onderliggende zwembad. Dat staat in contrast tot volleybal, wat juist de langzaamste sport in de game is. De game geeft je hier een hoop tijd om acties als serveren, het geven van een set-up en een smash te verrichten. In badminton verandert je controller wederom in een racket en probeer je de shuttle op het juiste moment op de helft van je tegenstander te smashen. Ten slotte is er nog voetbal. Dit is zonder twijfel de minst toegankelijke game in Nintendo Switch Sports. Hier gebruik je beide Joy-Cons tegelijkertijd: de ene om je personage te bewegen met de joystick en de tweede om de bal weg te schieten. Grappig genoeg is voetbal eerder te vergelijken met Rocket League dan met FIFA. De bal is gigantisch, er zijn geen keepers en na een paar minuten is een potje al om. Alhoewel opa de voetbalgame in Nintendo Switch Sports door de complexere besturing misschien beter links kan laten liggen, kun je ook hier een hoop plezier beleven. Het feit dat de bewegingsbesturing 98 procent van de tijd werkt zoals het zou moeten, helpt op dit vlak aanzienlijk. Sporten in Nintendo Switch Sports is enorm vermakelijk.

Review Nintendo Switch Sports

Welkom in de toekomst

Wanneer je Nintendo Switch Sports opstart, kun je direct jouw eigen avatar aanmaken. Met dit personage speel je alle sporten en ga je voor goud. De Mii-personages uit de originele games zijn naar de achtergrond verplaatst en hebben plaatsgemaakt voor de Sportsmates. Deze fonkelnieuwe personages zijn een stuk moderner dan de oude avatars van Nintendo, maar missen helaas de vele customization-opties die de Mii's hebben. Waar je in de Mii Maker de haarstijlen, bouw en alle andere eigenschappen van je lookalike kunt aanpassen, ligt de focus bij de Sportsmates vooral op de kleding. Je kunt wel enkele fysieke eigenschappen aanpassen, maar de keuze is niet bepaald reuze. Daardoor is veel moeilijker om een personage te creëren dat op jou lijkt. Gelukkig kun je ook nog altijd voor je vertrouwde Mii kiezen. Als je eenmaal je personage hebt gekozen, kom je terecht op Spocco Square. Deze sportieve hub is de vervanger van Wuhu Island uit Wii Sports Resort. Net zoals Wuhu Island, is Spocco Square één grote overkoepelende omgeving waar alle sporten plaatsvinden. Vanuit het menu kun je de bowlingbaan, het voetbalveld en alle andere trekpleistertjes zien liggen. Helaas wordt hier verder niets mee gedaan. In Wii Sports Resort kon je het hele eiland verkennen, wat enorm bijdroeg aan het overkoepelende gevoel. In Nintendo Switch Sports is deze mogelijkheid er niet, waardoor alle sporten volledig afgezonderd van elkaar voelen.

Iets dat direct duidelijk wordt, is dat de focus van Nintendo Switch Sports op de online functionaliteiten ligt. Het is de allereerste optie in het menu en wat de Switch-versie van de geliefde franchise uniek maakt. Alle sporten zijn online te spelen met vrienden en vreemdelingen. In mijn ervaring werkte het online bovengemiddeld goed voor Nintendo-standaarden. Er was geen sprake van vertraging en foutmeldingen beperkten zich tot de menu's. Het voelt net alsof je in dezelfde kamer tegen elkaar speelt. Wie goed zijn best doet, kan zelfs een Pro-certificaat bemachtigen. Dit dient als een soort rankingsysteem. Het is een leuk initiatief, maar biedt weinig nieuws en draagt zo nauwelijks bij aan de speelervaring. Desalniettemin werpt het kiezen voor de online spelstand zijn vruchten af voor de speler. Door online te spelen, kun je namelijk tijdsgebonden beloningen ontgrendelen. Die variëren van nieuwe aankledingmogelijkheden voor je personage tot kersverse emoji's om te gebruiken voor online communicatie. Dit soort gelimiteerde geschenken zorgen ervoor dat Nintendo Switch Sports je in zijn greep houdt. Ik wilde niet stoppen met spelen, voordat ik alle beloningen voor een bepaalde week ontgrendeld had. Aan de andere kant brengt dit systeem ook wat nadelen met zich mee. Wanneer je alle voorwerpen voor een bepaalde week gewonnen hebt, valt er even niets meer te ontgrendelen. In dat geval werkt het systeem juist omgekeerd. Ook moeten nieuwe spelers mogelijk lang wachten, voordat het voorwerp dat ze willen weer beschikbaar is. Ondanks dat ben ik over het algemeen enorm te spreken over hoe Nintendo het online aspect van Nintendo Switch Sports heeft aangepakt. De vraag is alleen hoe lang het online leuk lijkt. Met slechts zes sporten is er op dit moment enorm weinig variatie aanwezig.

Recensie Nintendo Switch Sports

Curieuze keuzes

Het gebrek aan variatie wordt nog duidelijker wanneer je offline in je eentje speelt. Waar voorgaande games een hoop extra gamemodi hadden, hebben slechts enkele minigames in Nintendo Switch Sports extra standen. Bowling biedt een uitdagingsmodus met extra obstakels en voetbal bevat een Shoot-out-stand die je kunt spelen met de beenband die je bij de fysieke versie van de game krijgt. Daar blijft het helaas bij. Sowieso blijft de beenband op dit moment onderbenut. Pas in de zomer kun je door een gratis software-update échte voetbalwedstrijden in de game met het accessoire spelen. Ook 100 Pin Bowling uit de originele Wii Sports keert helaas niet terug. Erg jammer om te zien - zeker omdat de game op dit moment slechts een karige zes sporten bevat. Voor mensen zonder een Nintendo Switch Online-abonnement valt er dus best weinig te beleven. Zij kunnen wel profiteren van de Trial-stand in de online modus. Je speelt dan tegen computergestuurde tegenstanders. Daarmee kunnen ook spelers zonder Nintendo Switch Online alsnog beloningen ontgrendelen, maar helaas wel op beperkte wijze.

Gelukkig valt er nog altijd een hoop lol te beleven in de splitscreenstand. Zo kun jij samen met één tot drie andere vrienden of familieleden lokaal op hetzelfde scherm sporten. Tenminste, zolang dat scherm een televisiescherm of een andere monitor is. Het ingebouwde scherm van de Nintendo Switch werkt namelijk niet in de splitscreenstand. Een bizarre keuze die spelers alleen maar beperkt in hun mogelijkheden. Gelukkig is de game wel direct een stuk leuker als je wat vrienden voor de televisie kunt optrommelen. Het concept van Wii Sports blijft zelfs zestien jaar later ijzersterk. Het feit dat de framerate gehalveerd wordt naar dertig beeldjes per seconde als je met drie of meer spelers op één scherm speelt, valt dan nog te overzien. Daarbuitenom draait de game in een soepele zestig frames per seconde. Ook grafisch is Nintendo Switch Sports enorm sterk. Spocco Square is gevuld met details en geschiedenis, waardoor je je ogen blijft uitkijken. Ook op het gebied van audio voelt deze sportieve hub als een echte plek. De muziek in de game klinkt namelijk alsof het ter plekke door luidsprekers wordt afgespeeld. Op het gebied van details voelt Nintendo Switch Sports toch weer als een typische Nintendo-game.

Switch Sports review

Het eindoordeel van Nils Hoogervorst

De Wii Sports-serie is terug en staat zelfs zestien jaar later nog zijn mannetje. Alle sporten in de game zijn enorm vermakelijk en tot in de puntjes uitgewerkt. De bewegingsbesturing werkt zoals je zou verwachten en de online gameplay is zelfs soepeler dan verwacht. Ondanks al deze positieve punten, is er één belangrijk aspect dat de game tegenhoudt: een gebrek aan content. Met slechts zes sporten op launch is het de vraag hoe lang Nintendo Switch Sports leuk blijft. Combineer dit met een aantal vreemde designkeuzes en je komt uit bij een game die geen olympische records gaat neerzetten. Maar hey, brons is ook prima.

 • Pluspunten
 • Wii Sports is terug!
 • Het concept blijft ijzersterk
 • Alle sporten zijn enorm vermakelijk
 • Bewegingsbesturing werkt goed
 • Spocco Square is een leuke setting
 • Online werkt erg goed
 • Tijdsgebonden beloningen houden je bezig
 • Trial-stand voor spelers zonder online abonnement
 • Lokaal spelen blijft lachen
 • 60fps
 • Audiovisueel sterk
 • Minpunten
 • Maar zes sporten op launch
 • Sportsmates bieden weinig customization-opties
 • Sporten voelen afgezonderd van elkaar
 • Pro-certificaat voegt weinig toe
 • Wachten totdat de beloning die je wilt beschikbaar is
 • Weinig extra gamemodi
 • Beenband momenteel onderbenut
 • Splitscreen kan alleen docked
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur NilsHoogervorst

Nils Hoogervorst Als het mogelijk was, had onze Nils zich dagelijks gehuld in een Nintendo kloffie. Boze tongen beweren dat Nils zichzelf in slaap neuriet op het deuntje van Super Mario Bros. nadat hij zich in zijn Splatoon-pyjama heeft gestoken en in bed is gaan liggen. Lekker onderuitgezakt zitten gamen voor een groot scherm is er voor Nils echter niet bij, hij prefereert handheld gaming. Wel zo makkelijk, want dan kun je rustig naar de wc zonder dat je je game op pauze hoeft te zetten. Zijn grootste guilty pleasure? Nintendogs + cats!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?