Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

Final Fantasy XVI

  • Ontwikkelaar Square Enix
  • Eerste releasedatum 22 juni 2023
  • Platformen PlayStation 5
  • Genre JRPG
  • Gameliner score

Alles wat je moet weten over: Final Fantasy XVI

Het is al weer zeven jaar geleden dat Final Fantasy XV is uitgekomen en het is eindelijk tijd voor een nieuw deel in de serie. Final Fantasy XVI komt eind deze maand uit en de verwachtingen zijn heel hoog na de gemixte ontvangst van het vorige deel. Na het bekijken van een aantal trailers begon mijn enthousiasme te groeien en in mijn Drie van die wensen voor Final Fantasy XVI kun je lezen over de elementen die ik goed uitgewerkt hoop terug te zien in de game. In Claudia’s opinion kun je lezen waarom Final Fantasy XVI goed voor de franchise kan zijn en waarom zij voorzichtig enthousiast aan het worden is. Mocht jij nog niet weten of deze game iets voor jou is of niet weten welke versie je moet halen dan kun je dat lezen in deze alles wat je moet weten over Final Fantasy XVI.

Wat is Final Fantasy XVI?

Final Fantasy XVI is een action JRPG die zich afspeelt in Valisthea. Deze wereld is verdeeld in zes naties die hun macht baseren op hun magische kristallen en de zogenoemde Dominants. Dit zijn de uitverkorenen die de gastheer zijn van de Eikon die hun natie representeert. De gespannen, onderlinge verhoudingen tussen de naties komen op scherp te staan als magie langzaam lijkt te verdwijnen en de wereld langzaam wordt vernietigd door een plaag die The Blight wordt genoemd. Clive Rosfield is de First Shield of Rosaria en de beschermheer van zijn broertje Joshua, de Dominant van de Eikon Phoenix. Hij maakt een enorme tragedie mee en ziet hoe het koninkrijk van zijn natie wordt vernietigd. Clive komt tot de conclusie dat alle kristallen vernietigd moeten worden en zweert om wraak te nemen op de Dark Eikon Ifrit, een mysterieuze entiteit die dood en verderf zaait.

Wat is de gameplay van Final Fantasy XVI?

In Final Fantasy XVI speel je als Clive Rosfield die na de proloog alleen of samen met een steeds wisselende groep NPC’s Valisthea verkent. Clive bezoekt te voet of met een Chocobo verschillende steden, dungeons, grotten en grote open gebieden die je met fast travel kunt selecteren. Hij heeft een thuisbasis waar hij kan praten met NPC’s en zijn onderlinge relatie met andere personages kan checken. Ook kan hij hier wapens creëren en upgraden, items kopen en sidequests accepteren die bestaan uit monster hunts en character requests. Clive is het enige bestuurbare personage en met hem moet je het opnemen tegen verschillende vijanden. Gelukkig wordt hij bijgestaan door zijn trouwe viervoeter, Torgal, die speciale aanvallen kan uitvoeren en kan healen. Daarnaast word je soms geholpen door andere personages die door de AI worden bestuurd. Clive heeft toegang tot een normale aanval, een dodge en vaardigheden die je van de Eikons kunt leren. Tijdens de gevechten kun je wisselen tussen de vaardigheden van de Eikons om combo’s te creëren en de vijanden te staggeren waardoor ze kwetsbaarder zijn voor je aanvallen. Om nieuwe Eikon vaardigheden te bemachtigen moet Clive het opnemen tegen de Eikons in de epische Eikon versus Eikon gevechten.

Is Final Fantasy XVI een sequel?

Ja en nee. Ja, want het is een nieuw deel in de Final Fantasy serie, maar het is geen direct vervolg op een ander deel uit de serie. Nee, want Final Fantasy XVI biedt een nieuwe protagonist, een nieuwe wereld, een nieuw verhaal, een nieuwe geschiedenis en een nieuw gevechtssysteem. Wel zijn er bekende elementen zoals de Chocobo’s, Moogles, Summons en Crystals die in de eerdere games ook vaak een grote rol hadden en zeker herkenbaar zijn voor de fans.

Heeft Final Fantasy XVI een open wereld?

Nee, Final Fantasy XVI heeft geen open wereld, maar Valisthea is verdeeld over zes grote regio’s die je kunt verkennen. Producer Naoki Yoshida heeft al eerder aangegeven dat Final Fantasy XVI geen open wereld game krijgt, maar ook niet lineair is. Ze willen de spelers een grote verscheidenheid aan omgevingen bieden in de hoogste kwaliteit mogelijk. Hierdoor hebben ze bewust gekozen om te focussen op een aantal gebieden en deze extreem gedetailleerd te maken om de ervaring te verhogen. Dit betekent trouwens niet dat de Valisthea klein is, want volgens Yoshida is het niet alleen heel gedetailleerd, maar ook enorm.

Wanneer komt Final Fantasy XVI uit?

Eind vorig jaar werd de releasedatum van Final Fantasy XVI tijdens The Game Awards 2022 aangekondigd en hierdoor weten we dat de game op 22 juni 2023 uitkomt.

Op welke platformen komt Final Fantasy XVI uit?

Final Fantasy XVI is een limited-time exclusive. Dit betekent dat de game tot 31 december 2023 alleen beschikbaar is voor de PlayStation 5. Of de game naar de Xbox Series X komt is nog niet bekend en de vraag is, of dit wel gaat gebeuren. De pc heeft zijn eigen kopje en vind je hieronder.

Komt Final Fantasy XVI uit op pc?

Het is aannemelijk dat Final Fantasy XVI naar de pc komt, maar nog zeer onduidelijk wanneer dat precies gaat gebeuren. Producer Naoki Yoshida heeft op de PlayStation Blog aangegeven dat de pc-versie niet meteen zal uitkomen na het verstrijken van de limited-time exclusive periode. Dit geeft aan dat er plannen voor de pc-versie zijn, maar dat het niet de hoogste prioriteit heeft. De pc gamers zullen geduld moeten hebben tot Square Enix met goed nieuws komt.

Hoeveel kost Final Fantasy XVI en welke edities zijn er?

Final Fantasy XVI is verkrijgbaar in vier verschillende edities. De standaard editie is fysiek (€ 69,99) en digitaal (€ 79,99) te verkrijgen en bevat alleen de game. De Digital Deluxe Edition (€ 99.99) bevat een mini art book en mini soundtrack. Als je de game vooruit bestelt, ontvang je de pre order bonus: Gil Boost Accessory: Cait Sith Charm en het bonus wapen: Braveheart. Mocht je de game in de PlayStation Store vooruit bestellen dan ontvang je ook nog het in-game item Scholar’s Spectacles. Er zijn ook twee fysieke edities. De Deluxe Edition (€ 98,99) bevat een Cloth world map of Valisthea en een Special Clive Rosfield steelbook case. Voor de ultieme Final Fantasy fan is er de Final Fantasy XVI Collector's Edition (€ 349,99) die alleen te verkrijgen is via de Square Enix Store. Deze editie bevat naast de items uit de Deluxe Edition een Ifrit statue, een set van acht pins en het digitale item Blood Sword.

Heeft Final Fantasy XVI multiplayer/co-op?

Nee, Final Fantasy XVI heeft geen multiplayer of co-op en er zijn voorlopig ook geen plannen om dit te verwezenlijken. Misschien komt dit later nog zoals met Final Fantasy XV: Comrades, maar er zijn geen uitbreidingen voor Final Fantasy XVI gepland. Gelukkig kun je met Final Fantasy XIV je online fix halen.

Komt Final Fantasy XVI uit op Xbox Game Pass?

Nee, helaas is er tot zo ver geen reden om aan te nemen dat Final Fantasy XVI naar de Xbox of de Game Pass komt.

Final Fantasy XVI Screenshots

Nu weet je alles over Final Fantasy XVI en kun je hopelijk een weloverwogen keuze maken. Mocht je nog meer over de Final Fantasy serie willen lezen dan kan dat in mijn top 10 van Final Fantasy games. Ga jij Final Fantasy XVI ook halen als hij meteen uitkomt of heb je hem al vooruit besteld? En voor welke versie ga jij? Laat het ons weten en deel het in de comments.

Over auteur Philip Zeldenthuis

Philip Zeldenthuis Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?