Starfield

  • Ontwikkelaar Bethesda Game Studios
  • Eerste releasedatum 6 september 2023
  • Platformen Pc , Xbox Series
  • Genre RPG
  • Gameliner score

Alles wat je moet weten over: Het Starfield Traits systeem

Het heeft 25 jaar mogen duren, maar de countdown voor Starfield is officieel ingezet. Ben jij al klaar om jezelf in te snoeren en als een echte ontdekkingsreiziger iedere planeet af te struinen naar nieuwe lore, wezens en avonturen? Lang wachten hoeft niet meer en na een lange periode van radiostilte, komt er plots een stortvloed aan informatie tevoorschijn. Traits (oftewel eigenschappen/ classes) zijn een vast onderdeel in Bethesda’s RPG-mechanieken, maar wat zijn die traits nou eigenlijk en hoe kunnen deze je verder helpen? Benieuwd naar alle karaktereigenschappen van jouw toekomstige Starfield personage? Lees hier alles wat je moet weten over het Starfield Traits systeem!

Wat is het Starfield Traits systeem?

In Starfield creëer je, zoals het een echte Bethesda RPG betaamt, een compleet eigen personage. Je kent het wel, we beginnen met het gedetailleerde uiterlijk om vervolgens af te dalen naar de achtergrond en de unieke skills van de gloednieuwe Starfield avonturier. Het is niets dat we nog niet hebben gezien in games zoals The Elder Scrolls V: Skyrim of Fallout 4. Toch lijkt het Starfield Traits systeem er wederom een schepje bovenop te doen. Denk echter niet dat je oneindig veel traits kunt toewijzen aan jouw personage. Starfield limiteert namelijk het aantal traits dat je kunt toewezen tot maximaal drie. Een weloverwogen keuze maken is dus van groot belang, wil je het tot popie jopie schoppen in de vele Starfield sterrenstelsels.

Overigens zijn de traits in Starfield volledig optioneel om toe te wijzen. Een eigenschap kent namelijk zowel voor- als nadelen, zoals in het echte leven dat eigenlijk ook het geval is. Zo geeft een statboost in x een penalty in kenmerk y. De traits dienen dan ook als een soort achtergrondverhaaltje van jouw personage. Het zegt iets over de opvoeding en jouw gedrag voordat het avontuur van start gaat. En zoals we allemaal inmiddels wel weten hebben de fouten of keuzes van het verleden natuurlijk een bepaald effect op de toekomst. Iets waar de NPC’s je maar al te graag aan herinneren, aangezien de traits voornamelijk effect hebben op de personages in jouw omgeving.

Welke Traits kent Starfield?

Starfield kent tot op heden al een groot aantal traits en we hebben ze nog niet eens allemaal in detail kunnen zien. Toch heeft het ontwikkelteam van Bethesda’s aankomende RPG al een flink aantal tot in detail laten zien gedurende de Starfield Direct. Zie dit dus als een tipje van de sluier, want er staan ons nog meer te wachten. Wil je toch alvast een keuze kunnen maken of af willen wegen welke trait het beste aansluit op jouw achtergrond of speelstijl, dan kan je je hier alvast inlezen!

Alien DNA Trait

Starfield kent een flink aantal illustere uithoeken en de genetische experimenten worden dan ook vast en zeker op dubieuze locaties uitgevoerd. De Alien DNA Trait geeft je de achtergrond dat je je vrijwillig hebt aangemeld voor een controversieel experiment dat alien- en menselijk DNA met elkaar combineert. Handig, want zo neem je een handige eigenschap van een alien ras over. Toch komt deze combi niet zonder groot nadeel.

Voordeel: Het avontuur start met meer health en stamina.
Nadeel: Healing items zijn minder effectief waardoor je meer items dient te gebruiken voor hetzelfde effect.

Dream Home Trait

Een echte ontdekkingsreiziger voelt zich overal thuis. Toch is ook hier het gezegde “No place like home” van toepassing. Dankzij de Dream Home Trait ben je namelijk vanaf het eerste moment een trotse eigenaar van je eigen huisje op een vredige planeet!

Voordeel: Een eigen huis!
Nadeel: Een hypotheek van 50.000 credits bij de GalBank die je wekelijks dient af te betalen (damn you, reality!).

Empath Trait

Empathie is altijd wel een dingetje, waar veel mensen in het echte leven een gebrek hebben aan medeleven, is dat in Starfield gewoon een vinkje. Als Empath beschik je over een diepgaande connectie met de mensen om je heen. Companions belonen je voor de acties die ze kunnen waarderen. Waardoor je je altijd bewust bent van jouw handelingen in het Starfield universum.

Voordeel: Positieve reacties resulteren in een tijdelijke combatboost voor de companions.
Nadeel: Negatieve reacties verzwakken de companions een tijdje dankzij de grote teleurstelling die ze voor de kiezen krijgen.

Extrovert Trait

Iedereen heeft tegenwoordig wel wat te zeggen en jij bent natuurlijk niet anders. Met de Extrovert Trait transformeer je echter niet in een keyboard warrior, maar in een echt mensenmens. Hierdoor floreer je wanneer je omringt bent met gezelschap.

Voordeel: Wanneer je op avontuur gaat met companions, gebruik je minder zuurstof.
Nadeel: Wanneer je alleen op avontuur gaat, gebruik je juist meer zuurstof.
Restrictie: Kan niet gecombineerd worden met Introvert Trait.

Introvert Trait

Een ontdekkingsreiziger is vaak alleen en introversie is voor veel van ons een welbekende eigenschap. Waar de extroverten ruimtes overheersen, vinden de introverten het prima om lekker met een colaatje aan de zijkant te staan. Niets mis mee, mensen!

Voordeel: Meer stamina wanneer je alleen bent.
Nadeel: Minder stamina wanneer je met companions bent.
Restrictie: Kan niet gecombineerd worden met de Extrovert Trait.

Hero Worshipped Trait

Een legendarische ruimtereiziger als jij verdient een grote fanbase. Je bent immers imposant, een redder in barre tijden en voor niemand bang. Met de Hero Worshipped Trait krijg je geen fanbase, maar wel één bijzonder loyale fan! Ach, het is niet waar je hoopt, maar het is een begin.

Voordeel: De fan is idolaat van je en brengt je dan ook regelmatig cadeautjes.
Nadeel: De fan stopt niet met praten…

Kid Stuff Trait

Waar Batman blijft hangen in de tragiek omtrent zijn ouders (I mean, get over it, dude) is dat met de Kid Stuff Trait niet nodig. Jij hebt namelijk nog twee liefdevolle ouders die je gewoon kunt bezoeken (of eens in de twee maanden belt, zoals ik doe)…

Voordelen: Je hebt je ouders waar je altijd naar kunt toe (suck it, Batman).
Nadelen: Van alle credits die je binnenhaalt met al dat harde werk, maak je tien procent over naar de ouders…

Freestar Collective Settler Trait

De liberale confederatie Freestar Collective is een Starfield faction om rekening mee te houden. Met de op een na grootste menselijke legermacht en een flinke vinger in de pap in drie sterrenstelsels kom je overal wel een Freestar Collective Settler tegen. Met deze trait ben jij dus zo’n setler en daar komen de nodige voordelen bij kijken. Je bent immers onder je eigen volk!

Voordeel: Unieke dialogen met Freestar-leden en meer lucratieve beloningen voor Freestar Collective-missies.
Nadeel: Andere facties kunnen je niet uitstaan en verhogen dan ook de bounty.
Restrictie: Kan niet gecombineerd worden met andere faction traits.

United Colonies Native Trait

Dit is een gokje, want helaas is er nog niets bekend over deze trait, maar de United Colonies is de grootste factie die Starfield te bieden heeft. De gigantische legermacht en dominantie die deze republikeinse factie heeft, zorgen ervoor dat je simpelweg niet om de United Colonies heen kunt.

Voordeel: Onbekend, maar wij verwachten unieke dialoogopties en hogere beloningen voor UC-missies.
Nadeel: Onbekend, maar wij verwachten dat andere facties de bounty verhogen.
Restrictie: Onbekend, maar wij verwachten dat deze niet gecombineerd worden met andere faction traits.

Neon Street Rat Trait

Waar sommige traits je ouders en vrienden bieden, hebben sommige het ook gewoon zwaar. Dankzij deze achtergrond ben je opgegroeid in de mean streets van Neon, het Las Vegas van Starfield. Drugsmisbruik, alcohol en gokken is jou dus niet onbekend.

Voordeel: Speciale dialoogopties en meer lucratieve beloningen voor Neon-missies.
Nadeel: Andere facties waarderen jouw pad niet en verhogen de bounty.
Restrictie: Kan niet worden gecombineerd met andere Faction Traits.

Raised Enlightened Trait

In een universum zo groot als dat van Starfield, kan religie natuurlijk niet ontbreken. Op Aarde hebben we immers talloze mensen die van alles en nog wat aanhangen (ik kijk naar jullie, kerk van het vliegende spaghettimonster). Met deze achtergrond ben je opgegroeid als lid van de Enlightened, een religie die zich focust op de wetenschap. Hier zijn het de feiten die ertoe doen om zo een toekomst voor de mensheid te kunnen bieden.

Voordeel: Enlightened leden krijgen een forse korting in de Enlightened winkel.
Nadeel: Je verliest toegang tot de Sanctum Universe winkel.
Restrictie: Kan niet worden gecombineerd met andere religieuze Traits.

Raised Universal Trait

Starfield kent een drietal grote religies, maar vooralsnog lijkt Sactum Universal de grootste te zijn. Op het moment van schrijven weten we nog niet veel over deze religie, maar duidelijk is wel dat ze niet in goede verstandshouding zijn met de overige twee.

Voordeel: Je krijg een forse korting in Sanctum Universal winkels
Nadeel: De Enlightened ontzeggen je toegang tot diens shops.
Restrictie: Kan niet worden gecombineerd met andere religieuze Traits.

Serpent’s Embrace Trait

Oké, de laatste en wellicht meest aparte religieuze groep komt dus in de vorm van The Great Serpent. Deze mysterieuze groepering aanbidt een slang (i guess) en kent een nogal vreemde eigenschap. Je dient namelijk constant te springen. Doe je dat niet, dan kent dat grote consequenties.

Voordeel: Grav Jumpen geeft een tijdelijke boost aan zowel health als stamina.
Nadeel: Zodra je stopt met springen, zakken je stats ontzettend in.
Restrictie: Kan niet worden gecombineerd met andere religieuze Traits.

Spaced Traits

Waar sommige kids met beide benen op de grond blijven staan, is dat niet toebedeeld aan mensen met een Spaced Trait. Je lichaam is dermate gewend aan de ruimte dat het voor jou praktisch normaal is geworden.

Voordeel: Health en Stamina krijgen een boost wanneer je je in de ruimte bevindt.
Nadeel: Health en Stamina krijgen een penalty wanneer je je op een planeet bevindt.
Restrictie: Kan niet worden gecombineerd met de Terra Firma Trait.

Taskmaster Trait

De Taskmaster is vooralsnog helaas gehuld in mysterie.

Voordeel: Onbekend
Nadeel: Onbekend
Restrictie: Onbekend

Terra Firma Trait

Waar de een liever met zijn hoofd in de wolken zit, blijf jij liever gewoon met beide voetjes op de grond (we zijn immers geen vogels). Jouw geaarde eigenschap maakt je een uitstekende grondsoldaat, maar ook dat kent natuurlijk een negatief aspect.

Voordeel: Onbekend
Nadeel: Onbekend
Restrictie: Onbekend, maar verwachten dat deze niet kan worden gecombineerd met de Spaced Trait.

Unwanted Hero Trait

We kunnen wel allemaal als een goody twoshoes willen leven, maar soms is het gewoon leuk om op het randje (of eigenlijk net daaroverheen) te lopen.

Voordeel: Een damage boost wanneer je weinig health hebt.
Nadeel: Mercenaries duiken willekeurig op om je even flink aan te pakken.

Pats, dat waren dan de Starfield Traits! Weet jij al voor welke Trait je gaat? Ga je all-out en neem je er drie? Of ben je bang voor de nadelige effecten en kies je er gewoon lekker geen?

Starfield komt na veel uitstel dan toch eindelijk op 6 september 2023. De game verschijnt dan op de pc en Xbox Series. Meer lezen? Check dan hier al het Starfield nieuws!

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?