Sonic Superstars

 • Ontwikkelaar SEGA
 • Eerste releasedatum 17 oktober 2023
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre Platform
 • Gameliner score

Alles wat je moet weten over: Sonic Superstars

Zes jaar geleden stond menig Sonic-fan versteld van de kwaliteit van Sonic Mania, destijds de nieuwste traditionele 2D Sonic-game: een unicum nadat meerdere games met de blue blur niet voldeden aan de torenhoge verwachtingen van het gamende publiek. Door het succes van de game leek een nieuw tweedimensionaal avontuur met onze blauwe vriend niet ver weg. Toch zou het tot dit jaar duren totdat een gloednieuwe 2D Sonic-game de winkelschappen zou sieren. Gelukkig hoeven we niet veel langer meer te wachten en snelt de game bijna de winkelschappen in. Dit is alles wat je moet weten over Sonic Superstars!

Sonic Superstars Switch

Wat is Sonic Superstars?

Sonic Superstars is het nieuwste 2D-platformingavontuur met de blauwe egel in de hoofdrol. De game is voorzien van een grafische facelift en kent ditmaal 3D-graphics bekeken vanuit een 2,5D-perspectief. Het is natuurlijk geen Sonic-game als er geen kwaadaardig plan te stoppen valt, dus ook dit keer heeft de blue blur een missie: een stokje steken voor de aanstaande dierenmishandeling die Dr. Eggman, het terugkerende personage Fang the Hunter en een mysterieuze kwade vijand genaamd Trip aan het beramen zijn. Samen vormen zij de Trio of Trouble in Sonic Superstars en staan ze garant voor een hoop gedoe.

Deze groep slechteriken nemen Sonic en zijn vrienden mee naar de idyllische Northstar Islands, waar de blauwe egel weer door twaalf zones kan razen. Deze nieuwe setting betekent ook dat Sonic weer een hoop nieuwe stempeltjes voor zijn paspoort kan halen. Zo raast hij door een mechanisch bos, geniet hij van de zonsondergang in groene grasvlakten en vergokt hij al mogelijk al zijn ringen in, hoe kan het ook anders, de nieuwe Pinball Carnival-zone, zoals beschreven in onze eerdere Sonic Superstars preview. Je kunt zeggen wat je wilt over die egel, maar hij houdt wel lekker vast aan zijn eigen geschiedenis en gewoonten.

Wat is de gameplay van Sonic Superstars?

De gameplay van Sonic Superstars is precies wat je gewend bent van de klassieke Sonic-games uit de jaren negentig. Heel simpel gezegd, ren je in recordtempo door de verschillende zones, verzamel je ringen en versla je vijanden in een 2,5D-perspectief. Hoewel Sonic Superstars ontwikkeld wordt door de Japanse ontwikkelaar Arzest, wist Christian Whitehead, de man achter Sonic Mania, al eerder te vertellen dat de physics uit Sonic Mania in dit nieuwe avontuur volledig vertaald zijn naar 3D. Met andere woorden: de game bestuurt precies zoals je dat gewend bent.

Nieuw in Sonic Superstars zijn de krachten die de Chaos Emeralds je bieden. Je kent deze gekleurde smaragden natuurlijk al uit de eerdere avonturen van de blue blur, maar in Superstars werken ze net even iets anders. Elke kleur Chaos Emerald geeft Sonic een andere kracht. Met de blauwe Chaos Emerald kan Sonic zichzelf bijvoorbeeld vermenigvuldigen tot een bom van klonen om zijn vijanden te overweldigen. De groene variant roept spontaan een liaan op waarmee je hoger gelegen gebieden kunt bereiken, terwijl de paarse edelsteen je de gave schenkt om verborgen platforms en voorwerpen te onthullen die normaalgesproken onzichtbaar zijn. Dat de game trouw blijft aan de Sonic-games van weleer betekent dus niet dat er niet geëxperimenteerd wordt met nieuwe toevoegingen.

Welke personages zitten er in Sonic Superstars?

We noemden er net al een paar, maar meerdere vertrouwde gezichten keren terug in Sonics nieuwe avontuur. Zijn vrienden Tails, Knuckles en Amy zijn natuurlijk van de partij, maar ook de kwaadaardige Dr. Eggman en zijn nieuwe handlanger Fang laten hun gezicht weer zien in dit nieuwe deel. Dit feest van herkenning betekent natuurlijk niet dat er geen nieuwe personages geïntroduceerd worden. Sonic komt in dit nieuwe verhaal oog in oog te staan met Trip: een mysterieus meisje gekleed in dikke bepantsering. Ze beschermt Fang en Dr. Eggman en maakt beide slechteriken wegwijs in de nieuwe regio waar het avontuur zich afspeelt.

De slechteriken werken dus samen, maar dat geldt gelukkig ook voor het team van goedzakken. Sonic, Tails, Knuckles en Amy zijn allemaal speelbaar en hebben ieder hun eigen vaardigheden. Sonic kan na een sprong een snelle rol maken, Tails kan vliegen, Knuckles kan zweven en klimmen en Amy kan vijanden aanvallen met een hamer en zelfs twee keer springen. Je staat er dus nooit alleen voor tijdens je avontuur.

Sonic Superstars personages

Heeft Sonic Superstars multiplayer?

Sonic Superstars heeft verschillende vormen van multiplayer. Allereest kan de volledige verhaalmodus voor het eerst met maximaal vier spelers tegelijkertijd worden gespeeld in de lokale multiplayerstand, zoals je dat misschien al gewend bent van de meest recente 2D Mario-games. Hierin werk je samen om de verschillende levels te doorlopen. Online multiplayer is helaas niet beschikbaar voor deze co-opstand.

Mocht je jouw vrienden en familie eerder als rivalen zien, dan kun je ervoor kiezen om de Battle Mode te spelen, die zowel lokaal als online beschikbaar is. Deze Battle Mode kan tot wel acht spelers online en vier spelers lokaal tegelijkertijd gespeeld worden. De volgende speltypen zijn beschikbaar:

 • Race: Bereik de eindstreep voordat je tegenstanders dat doen.
 • Zap Scrap: Val andere spelers aan met kogels om punten te verzamelen en probeer zelf ongedeerd te blijven.
 • Star Snatcher: Verzamel zoveel mogelijk sterren binnen het gestelde tijdslimiet.
 • Survival: Probeer zo lang mogelijk op het speelveld te staan terwijl je kanonkogels ontwijkt.

Deze modi speel je niet met Sonic, maar met een volledig aanpasbaar Metal Fighter-personage. Als je online speelt en erin slaagt om te winnen, verzamel je medailles waarmee je nieuwe onderdelen voor dit personage kunt kopen. Geen zorgen, want ze hebben geen effect op je prestaties. Om te winnen, moet je gewoon echt goed zijn.

Hoeveel kost Sonic Superstars en welke edities zijn er?

Sonic Superstars heeft twee verschillende edities.

Standaardeditie
De normale versie van Sonic Superstars kost €59,99. Je kunt met deze editie genieten van het gehele avontuur, maar krijgt geen toegang tot de bonussen. Als je de game vooraf bestelt, krijg je wel toegang tot de LEGO Eggman in-game personageskin. Mocht je achteraf nog wel de Digital Deluxe-content willen hebben, dan kun je het LEGO Fun Pack en het extra content-pack tegen betaling apart downloaden.

Digital Deluxe-editie
De Digital Deluxe-editie van Sonic Superstars gaat over de toonbank voor €69,99 en kost dus een tientje meer dan de standaardeditie. Met deze versie kun je genieten van de standaardgame, plus de volgende bonussen:

 • Het LEGO Fun Pack, waarmee je met Sonic-figuren van LEGO in Sonic Superstars kunt spelen.
 • Een digitaal artbook met allerlei tekeningen uit het verleden van Sonic.
 • Een minisoundtrack met muziek uit de Sonic-serie.
 • Het extra content-pack, bestaande uit een Sonic-konijnenskin, een Mecha Sonic-skin voor gebruik in Battle Mode en extra menu-achtergronden.

Ook hier is de LEGO Eggman in-game personageskin beschikbaar als je de game vooraf bestelt.

Sonic Superstars Digital Deluxe

Wanneer komt Sonic Superstars uit en op welke platformen is de game te spelen?

De releasedatum van Sonic Superstars is op 17 oktober 2023. De game komt dan te verschijnen op de Nintendo Switch, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One en pc. Op de pc of laptop is de game beschikbaar via zowel Steam als de Epic Games Store. De game is nu al vooraf te bestellen op deze platformen, zodat je op de release direct kunt spelen. Ook kun je de game al bestellen bij verschillende (web)winkels.

Sonic Superstars info

Zo, dat is alles wat je moet weten over Sonic Superstars. Hoewel de game veel aspecten overneemt van zijn oudere broers en zussen, zijn er een hoop nieuwe toevoegingen die de Sonic-ervaring weer een snufje nieuwigheid geven. Ga jij straks in je eentje aan de slag met de game, of doorloop je het avontuur met vrienden? Laat het ons weten in een reactie!

Over auteur Nils Hoogervorst

Nils Hoogervorst Als het mogelijk was, had onze Nils zich dagelijks gehuld in een Nintendo kloffie. Boze tongen beweren dat Nils zichzelf in slaap neuriet op het deuntje van Super Mario Bros. nadat hij zich in zijn Splatoon-pyjama heeft gestoken en in bed is gaan liggen. Lekker onderuitgezakt zitten gamen voor een groot scherm is er voor Nils echter niet bij, hij prefereert handheld gaming. Wel zo makkelijk, want dan kun je rustig naar de wc zonder dat je je game op pauze hoeft te zetten. Zijn grootste guilty pleasure? Nintendogs + cats!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?