Card Shark

  • Ontwikkelaar Nerial
  • Eerste releasedatum 2 juni 2022
  • Platformen Pc , Nintendo Switch
  • Genre Puzzel , Indie , Cardgame
  • Gameliner score

Preview: Card Shark - Valsspelen wordt beloond

Wellicht kun je je Inscryption nog herinneren, mijn nominatie voor Game of the Year van 2021. Als je je deze game niet meer kunt herinneren, het is een kaartgame die is uitgegeven door Devolver Digital. Als groot fan van kaartgames en rare indiegames die, om een of andere reden, allemaal door Devolver Digital worden uitgegeven, kon het dan ook niet anders dat Inscryption mijn hart direct veroverd had. Toen ik hoorde dat Devolver een andere kaartgame uit ging geven, snelde ik mij dus naar mijn pc om de demo van Card Shark te spelen tijdens Steam Next Fest. Lees in deze preview van Card Shark of nog zo'n kaartgame van Devolver Digital nou een goed idee is, of juist niet.

onbekend

Allons-nous jouer aux cartes?

Frankrijk, 18de eeuw. Men speelt kaartspelletjes om de tijd te doden, aan geld te komen, of elkaar te imponeren. Om de sociale ladder te beklimmen, speel jij ook kaartspelletjes. Je speelt echter niet alleen kaartspelletjes, je speelt ook vieze spelletjes. Gewapend met verschillende kaarttrucjes probeer je er alles aan te doen om er voor te zorgen dat jij of je compagnon ronde na ronde winnen. Deze kaarttrucjes variëren van vingervlugheid en kaarten tellen, tot simpelweg afkijken in de hand van je tegenstanders terwijl je ze een glas wijn inschenkt. Winnen is nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Er zit een verhaal in Card Shark. Tijdens de demo ben ik er nog niet helemaal achtergekomen wat dat verhaal precies inhoudt, maar je bent een arme knaap die per toeval de graaf van Saint-Germain ontmoet. Hij legt je uit dat jullie samen veel geld kunnen verdienen door door Frankrijk te trekken en de aristocratie geld afhandig te maken met potjes kaarten. Jullie moeten dan wel valsspelen om ervoor te zorgen dat je ook daadwerkelijk met een zak gouden munten de tafel kunt verlaten. Er is een reden waarom Comte de Saint-Germain zoveel geld wil verdienen en de sociale ladder wil beklimmen. Ik heb nog niet kunnen achterhalen wat het grote en bizarre plot in deze game is, maar daar komen we waarschijnlijk in de volledige game wel achter.

onbekend

Niet naast je schoenen gaan lopen

In een koets reis je van de ene plaats in Frankrijk naar de andere, op zoek naar gewillige slachtoffers voor je oplichtingspraktijken. Voordat je bij de plaats aankomt, leert Saint-Germain je een nieuwe manier van valsspelen. Naarmate de game vordert, worden de trucjes steeds meer complex en moet je steeds beter opletten welke handelingen je moet verrichten. Gelukkig kun je zo vaak als je wilt met Saint-Germain oefenen voordat je je trucjes daadwerkelijk in de praktijk gaat brengen. Let er wel op dat je niet te overmoedig raakt. Wanneer je je trucjes gebruikt op een tegenstander, zie je onderin je scherm namelijk een metertje dat aangeeft hoe achterdochtig je tegenstander is. Maak je fouten, of doe je er te lang over om bijvoorbeeld een kaart te wisselen, dan kan het zijn dat je tegenstander je doorheeft. Wanneer dit gebeurt, zul je door de gendarmes in de gevangenis gegooid worden. Het zal je een hoop van je zuurverdiende knaken kosten om hier weer uit te komen en het opnieuw te proberen. Sommige tegenstanders, een soort van eindbazen, zijn echter niet zo mild. Zij zullen je om het leven willen brengen voor je oplichtingspraktijken. Gelukkig is de dood nog terug te draaien met wat geld en een potje kaarten, tenzij je de moeilijkheidsgraad van je game hebt opgeschroefd en permadeath aan staat.

Deze manier van een kaartspel spelen is erg uniek. Je bent namelijk zelf niet aan het spelen. Je weet zelfs niet eens wat het voor spel is dat ze aan het spelen zijn. Je bent wel continu bezig om verschillende sluwe kaarttrucjes uit te voeren in de vorm van een soort minigames. Hierdoor blijft de gameplay enerzijds lekker luchtig, daar een potje kaarten niet lang duurt, maar je moet wel continu op blijven letten, zodat je niet gepakt wordt.

onbekend

Voorlopig oordeel van Claudia

Card Shark is een ontzettend vermakelijke game, die het spelen van een kaartspel vanuit een andere invalshoek benadert. De verschillende trucjes die je kunt leren om de boel op te lichten, zijn gemakkelijk onder de knie te krijgen, maar worden toch complex als je ze met elkaar moet combineren en in hoog tempo achter elkaar moet uitvoeren. Het feit dat er een verhaal achter Card Shark zit dat dieper gaat dan je op het eerste gezicht zou verwachten, maakt de game alleen nog maar interessanter. Dus, zou ik na het spelen van deze demo nog een kaartgame van Devolver Digital willen spelen? Yes, please!

Over auteur Claudia Tjia

Claudia Tjia Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?