Preview: Forza Horizon 2

Geplaatst: 3 september 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Vroem, vroem, wat gaan we doen? Nou, een preview prijkt aan de horizon en ik ga hem doen. Zoals je inmiddels vast al gemerkt hebt aan de titel, gaat het hier om de preview van Forza Horizon 2. De Forza Motorsport-franchise is een vrij populaire racegame-serie. Sommige spelers zweren bij de serie en verkiezen deze boven de Gran Turismo-franchise. Met Forza Horizon werd de horizon letterlijk verbreed. Er werd voortgeborduurd op het succes van Forza Motorsport 4, maar nu werd er een open-wereld aan toegevoegd. Forza Horizon ging nog wel gebukt onder een aantal minpunten. Het is daarom wel interessant om eens te kijken of er aan Forza Horizon 2 flink gesleuteld is, of dat het bij een likje verf is gebleven.

Genoeg te verkennen

In Forza Horizon 2 gaat het vooral om het plezier wat je kunt beleven en niet zozeer om zo realistisch mogelijk racen. De open gamewereld is ditmaal gebaseerd op Zuid-Frankrijk en Noord-Italië, wat de nodige fraaie omgevingen moet gaan opleveren. In de game vindt het zogenaamde Horizon-festival plaats, wat uiteraard een geheel fictief festival is. Enkele gebieden die je aan kunt doen zijn de Provence, Toscane en de Azurenkust. Wijnranken, bergen en de Franse kust, dit is alvast een lust voor het oog tijdens het racen. Daarnaast zijn er nog meer gebieden, wat maakt dat Forza Horizon 2 een immens grote speelwereld heeft. De game is maar liefst drie keer zo groot als zijn voorganger, er is dus genoeg te verkennen voor de verstokte race liefhebber.

Nieuw in Forza Horizon 2 is een dynamisch weersysteem. Uiteraard kunnen we flinke regenval verwachten, maar ook kan de gameplay totaal veranderen als je in dikke mist moet rijden. Mede dankzij de kracht van de Xbox One zal dit een waardige toevoeging gaan worden. In Forza Horizon 2 kunnen we nog meer arcadeachtige gameplay verwachten. De nadruk ligt nog meer op fun, dat is aan veel dingen te merken. Zo kun je gerust off-road gaan racen en van de grote wegen afwijken. Qua racen levert dit nagenoeg geen problemen op, je kan gewoon in volle snelheid door weilanden of over modderige wegen. Er is wel een klein verschil in het rijden zelf: off-road rijdt wel anders, maar het blijft allemaal vrij makkelijk. De game is een stuk vergefelijker als je een kortere weg neemt, over de minder voor de hand liggende paden. Dit levert een nog soepelere racegame-ervaring op en zal de liefhebbers van arcadestijl racen wel plezieren.

Lui gamen

Een leuk onderdeel uit de franchise zijn de in-game avatars. Iedere speler heeft zijn/haar eigen persoonlijke avatar. Deze worden in de game heel toepasselijk Drivatars genoemd. Nou is een avatar op zichzelf niet bijzonder, maar wel als jouw Drivatar jouw rijgedrag 'onthoudt' en overneemt. Jouw vrienden kunnen jouw Drivatar zelfs tegenkomen, ook al ben je niet online. Erg tof concept en ook nuttig. Jouw Drivatar kan namelijk punten voor je verdienen en dat terwijl je niet eens aanwezig bent. Dat is nog eens lui gamen, zullen we maar zeggen. Naast dat Forza Horizon 2 groter is, bevat de game ook meer content. Zo zijn er overal bijzondere automodellen verstopt, die vaak in oude schuren te vinden zijn. Het leuke is dat je deze oude bakken naar wens kan opknappen. Tezamen met de reguliere modellen zijn er zo'n tweehonderd auto's beschikbaar, een flink aantal. Het oor wil natuurlijk ook wat, daarom zijn er zeven radiostations beschikbaar. Altijd lekker tijdens het racen, zo'n chill muziekje naar keuze.

Online gaan was nog nooit zo makkelijk in Forza Horizon 2. Je hoeft alleen maar op een knop te rammen en welkom in de wereld van de multiplayer. Je rijdt dan nog steeds in hetzelfde gebied, maar dan zonder de solomissies. Deze solomissies zijn dan gedeactiveerd. Je kan diverse modi online doen naast het gewone racen. Zo kun je ook checkpointraces doen, maar ook straatraces. Zoek je wat anders, dan kun je ook nog King spelen. De King-mode is vergelijkbaar met het speltype Hold the Flag, zoals we dat vooral kennen uit shooters. Online kun je ook nog gewoon vrij rondrijden natuurlijk met je vrienden. Je kan zelfs een carmeeting houden, op bijvoorbeeld een grote parkeerplaats. Zo kun je lekker de blits maken met je eigen bak of stiekem afkijken bij andere auto's.

Verwachting

Forza Horizon 2 heeft met zijn grotere open wereld, vele auto's en diverse modi meer te bieden dan zijn voorganger. Met een snufje meer arcade en de toegevoegde weerseffecten creëert men weer een strakkere race-ervaring. De gekozen omgevingen nodigen alvast uit tot verkennen en dat is altijd positief. Wel is het de vraag of het de concurrentie aan kan met The Crew, een niet te missen nieuwe IP die qua open wereld Forza Horizon 2 voorbij streeft. Bovendien mist Forza Horizon 2 een intrigerend verhaal, iets wat bijvoorbeeld The Crew wel lijkt te bevatten. Voor fans van de franchise zal Forza Horizon 2 op zichzelf echter wel genoeg te bieden hebben. De tijd zal het leren hoe de nieuwste telg uit de serie zal gaan uitpakken.

Forza Horizon verschijnt op 30 september voor de Xbox One en de Xbox 360.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Forza Horizon 2

Series

Forza

Uitgever

Microsoft Game Studios

Reviewscore

Platforms

Xbox 360, Xbox One

Releasedatum

3 oktober 2014

Ontwikkelaar

Turn 10 Studios

Gameliner Awards

-

Lees meer