Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Preview: Garden Story: Een schattige game met donkere ondertoon

Geplaatst: 16 oktober 2020 10:00

Tijdens de Wholesome Direct eerder dit jaar werden de nodige schattige games getoond. Eén van deze games was Garden Story: Autumn Town. In die trailer werd een druif getoond in een wereld gevuld met schattige dieren en andere soorten levend fruit. Er werd tijdens de Wholesome Direct nog weinig over deze game verteld, maar de schattige art style en personages bleven bij mij hangen. Bijna vijf maanden later, toen de herfsteditie van het spellenfestival van Steam van start ging, zag ik opeens de demo van Garden Story: Autumn Town staan. Nieuwsgierig als ik ben, besloot ik de demo te downloaden.

Passieproject van de ontwikkelaar

Garden Story is een passieproject van ontwikkelaar Picogram. Deze ontwikkelaar is verantwoordelijk voor de art, codering, script en game design van Garden Story. Tijdens de Wholesome Direct vertelde de ontwikkelaar dat Garden Story gebaseerd is op de dingen die Picogram de laatste jaren graag in een game wilde zien. Niet alleen op basis van design en mechanieken, maar ook op cultureel en emotioneel niveau. De passie is te zien, want de game ziet er echt super mooi en schattig uit. De stijl deed me een beetje denken aan Maple Story. De demo geeft een klein inkijkje wat Picogram hiermee bedoelde.

In de demo maak je kennis met Concord, de druif en het speelbare personage in de game. Concord is aangesteld als de nieuwe beschermer van The Trove, een gebied dat overspoeld wordt door een mysterieuze ‘rot’. Concord gaat samen met de lichtelijke arrogante kikker Rana en de appel Fuji naar Autumn Town, een dorp dat zwaar getroffen is door deze natuurlijke catastrofe. Concord en diens team moeten in de demo het vervallen dorpje Autumn Town van hulp voorzien.

Vervul een quest en treed de eerste dungeon binnen

Garden Story is nog vol in ontwikkeling, maar de demo bevat de introductie en gaat door tot het einde van de eerste dungeon, want ja die zitten blijkbaar ook in deze game. De meeste inwoners van Autumn Town zijn gevlucht voor de rot en degene die zijn gebleven, leven in een vervallen en gevaarlijk gebied. Als Concord met zijn partners in Autumn Town aankomt, gaan ze eerst slapen, voordat ze de omgeving gaan verkennen.

De volgende dag neemt Rana je mee naar de chagrijnige augurk Dillford. Hij weet meer over de rot, maar wil eerst testen of je het wel in je hebt om Autumn Town te redden. Hier wordt het gevechtssysteem geïntroduceerd door de rot rond de augurk’s huis te verslaan. Dit is vrij simpel en snel onder de knie te krijgen. Onder in het midden zie je een energiebalk waaraan je kunt zien hoeveel aanvallen of rollen Concord nog over heeft. Als die balk leeg is, kan de druif even niet aanvallen. De aanvallen kunnen worden uitgevoerd door simpel op Z te drukken. Als Concord de rot verslagen heeft, geeft Dillford de sleutel naar het eerste riool (dungeon).

onbekend

Puzzel je weg door de riolen

In de riolen verandert de game in een schattige dungeoncrawler, als je de monsters even wegdenkt. Concord moet hier inhoudelijke puzzels oplossen en de nodige rotmonsters verslaan. De inhoudelijke puzzels waren vrij snel duidelijk, maar ik vermoed dat ze naarmate de game vordert moeilijker gaan worden. Bij de puzzels in het eerste riool moet je blokken naar de juiste plekken schuiven of moet je een aantal monsters verslaan. Als dat lukt, gaat het volgende gedeelte van het riool open.

Aan het einde van het riool vind je Rana weer die je een beetje voor gek zet als plotseling een groot monster door de grond heen breekt. Concord kan hier niets tegen uithalen en vlucht samen met Rana het riool uit. Met deze cliffhanger eindigt de demo en wordt de speler weer naar het startscherm begeleid.

onbekend

Personages worden waarschijnlijk de sterren van de game

Het is jammer dat deze demo zo kort was, omdat ik het gevoel had dat de game nog veel meer in petto heeft. Zo is het craftingsysteem totaal niet aangeraakt in de demo (tenzij ik het gemist heb). Een andere hint naar wat Garden Story nog meer voor ons in petto heeft zijn de personages. In de demo maak je kennis met een aantal personages: Rana, Fuiji en Dillford. Verder maak je ook kennis met wat kleinere achtergrondpersonages als Brocawilly die een woordgrap maakt van een bekend game-icoon.

Elk van deze personages heeft een eigen persoonlijkheid, zo is Rana een beetje hoogmoedig en Dillford een zure, oude augur… pruim. Ik vermoed dat de personages de sterren van Garden Story gaan zijn en de game naar een heel nieuw level gaan tillen. Dit is natuurlijk mijn vermoeden, want de demo gaf maar een hele kleine inkijk op de game, maar de kleine glimp die ik heb kunnen zien, stemmen mij hoopvol.

onbekend

Voorlopig oordeel

Garden Story moet ergens in 2021 gaan uitkomen op Steam en de Nintendo Switch. Na het spelen van de demo is mijn nieuwsgierigheid over de game nog meer aangewakkerd. Het is een schattige, mooie game met een donkere ondertoon, gevuld met een cast van interessante personages. Het dungeoncrawl-gedeelte was ook zeer vermakelijk en geeft een glimp naar wat spelers nog meer in de riolen kunnen verwachten. De game heeft simpele controls die makkelijk onder de knie te krijgen zijn. Ik ga deze game zeker in de gaten houden en heb hem al op mijn verlanglijst op Steam gezet!

onbekend

Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Garden Story

Series

-

Uitgever

Rose City Games

Reviewscore

Platforms

Pc, Nintendo Switch

Releasewindow

11 augustus 2021

Ontwikkelaar

Picogram

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord