Preview: GTA Online: de multiplayer van GTA V

Geplaatst: 15 augustus 2013 22:30
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Tijdens het spelen van een game als Grand Theft Auto word je al snel compleet ondergedompeld in de unieke, originele en levendige wereld die de ontwikkelaars je hebben voorgeschoteld. Je ontmoet nieuwe mensen waarmee je bevriend raakt (of juist niet, natuurlijk), je doet mee aan activiteiten die variëren van een uurtje bowlen tot gewelddadige missies waarmee je een dag zoet bent, en ga zo maar door. Met andere woorden: je komt terecht in een tweede, digitale wereld die naast de harde realiteit bestaat. En dit alles speelt zich doorgaans af in een singleplayerwereld, waarin je dus alleen omgaat met virtuele, door de computer aangestuurde personages. Snap je waar dit naartoe gaat? Kun je jezelf al voorstellen hoe eenzelfde soort wereld aan zal voelen als er een multiplayersausje overheen wordt gegoten? Ik kan in ieder geval niet wachten!

GTA Online
Rockstar heeft onlangs een trailer vrijgegeven die dieper ingaat op de mogelijkheden die deze multiplayer van Grand Theft Auto V, GTA Online genoemd, gaat bieden. Tijd dus om een blik in de toekomst te werpen, om te zien waar we vanaf 1 oktober hoogstwaarschijnlijk de rest van het jaar zoet mee kunnen zijn.

Open wereld, dus jij bepaalt
Om te beginnen: GTA Online is een compleet open wereld, zoals we dat al gewend zijn van de singleplayerverhalen die ontwikkelaar Rockstar ons de afgelopen jaren al heeft bezorgd. En een open wereld betekent natuurlijk vrijheid; je kunt helemaal zelf bepalen waar je gaat, waar je staat en wat je gaat doen. Ben je van plan om zoveel mogelijk vrienden te maken om ervoor te zorgen dat die jou kunnen helpen als je onverhoopt in benarde posities terechtkomt, dan kun je er vanuit gaan dat dit mogelijk is. Hetzelfde geldt voor een speler die eigenlijk helemaal zelf de speelwereld wil verkennen zonder daarbij gestoord te worden door andere spelers; de uitgestrekte bossen en landerijen van de game zijn hier ongetwijfeld prima voor geschikt. Genoeg keuze dus, en dat alles in een wereld die zo groot is dat het maanden duurt voordat je de details van alle uithoeken het gezien.

Missies en nieuwe content
Om je enigszins op weg te helpen in die grote hoeveelheid aan vierkante (of eigenlijk kubieke) meters, heeft Rockstar verschillende activiteiten in de game gestopt waaraan je jezelf kunt wagen. Een voorbeeld van zo'n activiteit is een verhaallijnmissie zoals die ook in de singleplayer van GTA V voor zullen komen. Zolang je ervoor zorgt dat je niet stil blijft zitten in de online wereld en dingen onderneemt, zullen dit soort missies van tijd tot tijd op je pad komen, waarna je ervoor kunt kiezen om ze wel of niet te spelen - je bent immers vrij in je keuzes. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je op een gegeven moment door al deze missies heen bent, want Rockstar heeft laten weten dat ze continu bezig zullen blijven om nieuwe content - waaronder dus missies - aan de game toe te voegen. Steeds weer nieuwe dingen om te ontdekken dus, en daar kunnen we uiteraard alleen maar positief over zijn.

Ontwerp je eigen activiteiten
Rockstar zal echter niet de enige zijn die de wereld van GTA Online levendig houdt door van tijd tot tijd met nieuwe content te komen. De ontwikkelaars hebben namelijk ook een heuse content creator in de game gestopt, zodat ook jij als speler nieuwe dingen kunt bedenken en ontwerpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het uitstippelen van parcours voor races over land, door de lucht of over zee, of het afbakenen van een terrein waarop je vervolgens op leven en dood strijdt in klassieke multiplayer modi als Free for All of Team Deathmatch. Mocht Rockstar op een gegeven moment besluiten dat het genoeg is geweest met de vernieuwing, dan zullen de spelers er dus zelf wel voor zorgen dat die vernieuwing toch in stand blijft

Beleef het samen
GTA Online is een multiplayer, en daarbij hoort natuurlijk ook een groot sociaal aspect. Rockstar speelt daarop in met behulp van crews: je kunt in de game je eigen groep vormen en op die manier allerlei activiteiten ondernemen. Dit kan gaan van vriendschappelijke ondernemingen zoals een rondje golf of een potje tennis, maar omdat er toch ook geld verdiend moet worden kun je met je crewleden ook heists en overvallen plannen en plegen. Al het geld dat je daarmee verdient kun je vervolgens weer uitgeven aan allerhande zaken, zoals een nieuw kapsel, nieuwe voertuigen of zelf een appartement met uitgebreide garage, zodat je jezelf kunt settelen. En als je dan toch een appartement tot je beschikking hebt, kun je net zo goed het beste feest van het jaar geven waar iedereen nog wekenlang over na zal praten.

De originaliteit, die bepaal jij
Wat je ook van plan bent om te doen in de wereld van GTA Online, alles kan en alles mag. De wereld wordt zo origineel en interessant als je 'm zelf maakt, Rockstar zal er in ieder geval voor zorgen dat je alle middelen die nodig zijn om er een groot festijn van te maken tot je beschikking hebt. GTA V komt volgende maand september uit, om precies te zijn op dinsdag de 17e, voor de PlayStation 3 en de Xbox 360. GTA Online zal dan vanaf 1 oktober te spelen zijn. De pc-versie volgt waarschijnlijk later dit jaar.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Grand Theft Auto Online

Uitgever

Rockstar Games

Reviewscore

Platforms

Pc, Xbox 360, PlayStation 3

Releasedatum

1 oktober 2013

Ontwikkelaar

Rockstar North

Gameliner Awards

-

Lees meer