Preview: Mario Kart 8

Geplaatst: 31 maart 2014 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Mario Kart, Super Mario, Mario & Luigi, Super Mario 3D World, New Super Mario Bros., Mario Party 9 en zo kan ik nog wel even doorgaan. Is het niet een beetje allemaal te veel aan het worden? Komt het niet onderhand onze strotten uit? Is een volgende Mario Kart de druppel die de emmer doet overlopen? Ik ben vorig jaar met Ruud al langs Nintendo geweest om deze game te spelen. In mei kan iedereen ermee aan de slag en vandaar deze preview, zodat men weet wat te verwachten.

Onwijs populair
De meest populaire Mario-game uit mijn jeugd is overduidelijk Mario Kart. Ook al heb ik enorm veel plezier gehad met het spelen van de Super Mario-games op mijn Game Boy, de meeste leuke herinneringen heb ik nog steeds aan Mario Kart. Ik kan me nog goed herinneren dat er op de basisschool van die dagen waren dat er spelletjes meegenomen mochten worden naar school. 'Spelletjesdag'. Eén klasgenootje had Monopoly bij zich en de rest had de Nintendo DS in zijn tas zitten. Het ouderwetse bordspel werd ergens in de hoek geflikkerd en de populaire handhelds gingen aan. Een paar mensen hadden Mario Kart op hun DS staan en zo konden we deze game met z'n allen multiplayeren door de download-play. Prachtig!

We leven nu jaren verder. De Nintendo DS hapt stof op zolder en de Wii U pronkt in verscheidene huishoudens onder de tv. Het is eigenlijk ook meer dan logisch dat er een Mario Kart-versie voor het krachtigste systeem van Nintendo op dit moment uit komt. Maar wat is er dit keer beter in Mario Kart en is het ook ons geld waard?

De looks en feelings
Toen ik Mario Kart 8 voor het eerst op de Wii U zag, keek ik mijn ogen uit. Deze game ziet er echt meesterlijk goed uit! Ik was die eigenlijk toch wel lelijke Mario Kart van de Wii nog gewend, die niemand meer op zijn HD-televisie durft te spelen. Deel 8 pronkt echt met vlag en wimpel boven vele andere Wii U-games uit! Het level-design is erg kleurrijk en vol, en de HD-beelden met maar liefst zestig frames per seconde zijn om van te smullen. Bekijk maar eens wat gameplaybeelden, dan weet je genoeg.

Door de komst van de Wii U-controller kan Mario Kart nu ook gewoon met de analoge sticks worden gespeeld. De remote kantelen vond ik niet zo geweldig op de Wii en ik ben blij dat het nu ook zo weer kan. Overigens kan er natuurlijk wel gewoon gekozen worden om toch die motion-sensor te gebruiken. Wanneer er meerdere mensen aan het spel mee willen doen, moeten zij de WiiMotes of de Pro Controller gebruiken (deze laatste heeft trouwens analoge sticks).

Ter land, ter zee, in de lucht en zonder zwaartekracht?
Sinds Mario Kart 7 op de 3DS scheuren we niet alleen meer op het asfalt. Ook gaan we de lucht in met een vlieger gemonteerd op de kart en is het mogelijk om door het water heen te gaan. In Mario Kart 8 is er ook geschroefd met de zwaartekracht. Het is nu mogelijk om op verschillende stukken van de track op muren of plafonds te rijden. Moet kunnen, dacht ik. Maar wat is er leuk aan? Toch werd ik erg verrast met het spelen toen ik zag dat de mogelijkheden erg groot waren in de levels die ontworpen zijn. Je haalt soms echt voordeel bij het rijden tegen het plafond ten opzichte van de andere spelers die saai de normale route gebruiken. De zwaartekrachtmogelijkheid is best wel lachen!

Verwachting
Stiekem ben ik nog steeds verliefd op Mario Kart. De verschillen tussen de Wii- en Wii U-versie zijn groot. Dat komt mede door de kracht van de console, maar ook door de kleurrijke vrolijke levels en de nieuwe toevoegingen. Ik heb in deze preview lang niet alle vernieuwingen genoemd, deze zullen uiteraard aan bod komen in de review van Mario Kart 8. Maar de verwachting naar dit deel is in ieder geval erg groot en ik weet zeker dat deze Mario Kart goed gaat scoren bij de Wii U-bezitters!

Mario Kart 8 verschijnt op 30 mei exclusief voor de Wii U.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Mario Kart 8

Ontwikkelaar:

Nintendo

Uitgever:

Nintendo

Release:

30 mei 2014

Beste game van 2014

Nintendo Wii U

Lees meer