Check hier alle PlayStation Showcase 2023 content

Ooblets

  • Ontwikkelaar Glumberland
  • Eerste releasedatum Q3 2022
  • Platformen Pc , Xbox One , Nintendo Switch , Xbox Series
  • Genre RPG , Simulatie , Indie
  • Gameliner score -

Preview: Ooblets - Een leuke farming sim met dance battles

Ooblets is volgens ontwikkelaars Rebecca Cordingley en Ben Wasser een farming, town life en creature collection game. Ik heb het ook over Ooblets gehad in mijn Drie van die Indie Farming sims om in de gaten te houden. In de Drie van die zei ik dat mijn nieuwsgierigheid gewekt was. Dus toen ik zag dat de early access in de aanbieding was in de Epic Games Store, heb ik hem aangeschaft. Al binnen een paar seconden had ik in de gaten dat Ooblets een unieke game is.

Start je nieuwe leven in Badgetown

De game begint, net als bijna alle farming sims, met je personage die in een nieuwe stad arriveert om een nieuw leven te starten. In dit geval gaat het om Badgetown, een dorpje op het vaste land van de Ooblet-wereld. Jouw personage komt van een eiland waar geen kleine, schattige wezentjes zijn die van dansen houden. Aangezien dat een grote schande is, vlucht je van je geboorteplaats om een Ooblet in handen te krijgen.

Eenmaal in Badgetown aangekomen blijkt dat je personage zich niet zo goed heeft voorbereid om een nieuw leven te starten, want je hebt letterlijk niks behalve de kleren die je aanhebt. Gelukkig mag je van de lichtelijk incompetente burgemeester Tinstle een verlaten, aftandse boerderij gratis overnemen als je hem helpt om het dorp voor de toeristen aantrekkelijk te maken. Ook zorgt ze ervoor dat je een eerste Ooblet kunt krijgen door je aan te sluiten bij een guild. Ik koos voor de Frunbuns, die schattigheid vooropstellen en de Ooblet Tud die ik liefkozend Sobble noem.

onbekend

Gotta… dance them all?

Er is duidelijk inspiratie gehaald uit Pokémon, maar in plaats van echte gevechten houden de Ooblets meer van een vredige aanpak dan een geweldadige zoals de beestjes in Pokémon. In de game houden Ooblets maar van één ding en dat is dansen. De geschillen worden beslecht in een dance battle. De dance battles zijn tot nu toe een vermakelijke toevoeging aan Ooblets. De muziek is leuk om naar te luisteren, maar er komt ook een beetje tactiek bij kijken.

Het team dat wint door als eerste het aantal benodigde punten te behalen, krijgt de mogelijkheid om een zaadje van de verliezer in handen te krijgen. Deze kun je vervolgens planten om zo een nieuwe Ooblet in bezit te krijgen. Als een dance battle start, kun je je team samenstellen. Elke Ooblet heeft een unieke vaardigheid die in een dance battle van pas kan komen. Je krijgt vier aanvalspunten die je per ronde kunt inzetten op (dance)moves. Met sommige verdien je alleen een aantal punten. Andere zorgen voor het opzwepen van het publiek, waardoor je tijdelijk meer punten verdient voor de dancemoves die je uitvoert. Het is ook mogelijk om punten te stelen van je tegenstanders of ze verschillende statuseffecten te geven.

onbekend

Unieke inwoners

Naast de Ooblets wordt Badgetown ook nog bewoond door verschillende mensen die een rustig leventje leiden. De meeste zijn normale personages die je kunt verwachten zoals Officer Zuffle, Burgemeester Tinstle en Ahra de uitvinder. Sommige inwoners zijn daarentegen uniek te noemen. Zo heb je Videon die beweert een alien te zijn die mensen in Ooblet aan het observeren is, Churles die een grote angst heeft voor eigenlijk alles en Taffy. Taffy is Taffy, laten we het daarop houden.

Deze personages zorgen ervoor dat het dorp levendig aanvoelt en de persoonlijkheden die ze hebben zorgen ervoor dat je ze beter wilt leren kennen. Door dagelijks met ze te praten verbeter je de relatie met de inwoners. Aangezien het nog een early access is en nog niet alle content in de game beschikbaar is, heb je daar ook rustig alle tijd voor. In ieder geval lijken de personages Ooblets al een unieke ervaring te maken.

onbekend

Simpel en fijn farm-systeem

Het eerste wat mij opviel, toen ik Ooblets opstartte was dat deze game al goed speelbaar is. Tot nu toe ben ik maar één kleine bug tegengekomen die echt opviel en dat was de geheime deur bij het gemeentehuis die openging, terwijl die nog helemaal niet open hoorde te gaan. Voor de rest kon ik al aardig soepel de game spelen, zag het er prima uit en kwam ik er al vrij snel achter dat de game een heel fijn farm systeem heeft.

Op je boerderij heb je een veld dat, net als in bijna alle andere farming sims, bezaaid is met rotzooi. Om te starten met opruimen en het planten van dingen kun je simpel op q klikken en dan kun je aan de slag. Zodra er wat ruimte op je veld vrij is, kun je dingen planten om Gummi’s (valuta in Ooblets) te krijgen en om de recepten te maken voor de missies van Burgemeester Tinstle en de andere inwoners. Het aanbod aan planten naast de Ooblets is op dit moment nog niet zo groot, maar ik verwacht dat er in de richting van de release meer Ooblets toegevoegd gaan worden.

onbekend

Potentie voor een interessant verhaal

Ooblets lijkt in eerste opzicht een schattige game met wezentjes die dansen in een volledig vreedzame wereld. Dat dacht ik eerst ook, totdat ik opeens briefjes begon te vinden van een zogenaamde ‘operative’ die iets aan het onderzoeken is in Badgetown voor een nog onbekende organisatie. Toen ik dit voor het eerst vond, dacht ik, oh dus er zit toch meer achter deze game. Eerlijk gezegd had ik het ook prima gevonden als het een feel good game was gebleven met schattige wezentjes en dance battles.

Toch is het interessant dat er achter het schattige uiterlijk een mogelijk interessant verhaal schuilgaat. Tot nu toe heb ik maar een paar kleine dingetjes van meneer operative gezien, maar het moedigt mij aan om de game verder te spelen. Ook lijkt het erop dat de speler meer locaties in de wereld gaat zien. Zo heb je een woestijn genaamd Mamoonia die vraagt om ontdekt te worden, alleen op het moment van schrijven ben ik nog niet op deze locatie geweest.

onbekend

Voorlopig oordeel van Jolien Mauritsz

Ooblets is een unieke, schattige farming sim met wat inspiratie uit de Pokémon games. Ooblets doet het al aardig goed op een paar kleine bugs na en ziet er prima uit. Badgetown bevat unieke en leuke personages die je graag beter wil leren kennen. De Ooblets zijn allemaal schattig en de dance battles zijn tot nu toe zeer vermakelijk, mede door de unieke vaardigheden die de Ooblets hebben. Ook bevat de game een interessant verhaal met diverse locaties die vragen om ontdekt te worden. Op dit moment vermaak ik mij zeer met Ooblets en raad ik fans van Animal Crossing, Stardew Valley, Pokémon en Story of Seasons om een kijkje te nemen naar Ooblets!

Over auteur Jolien Mauritsz

Jolien Mauritsz Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?