Preview: Trackmania - Een snel tussendoortje

Geplaatst: 5 juni 2020 10:00

Trackmania is het nieuwste deel in de Trackmania-franchise, waarvan de laatste game uitkwam in 2017. De game gaat bestaan uit drie pakketten, waarvan het eerste pakket gratis te spelen is. Het standaardpakket kost 10 euro per jaar en voegt onder andere live events en Club Rooms toe, terwijl het club pakket voor 30 euro per jaar of 60 voor drie jaar compleet toegang geeft tot alle features. Deze zijn vooral gericht op de clubs en het maken van eigen activiteiten. Omdat het nog even duurt voordat Trackmania verschijnt, mocht ik alvast aan de slag met een gedeelte van de game.

Vliegend door de bochten

De preview waar ik mee aan de slag mocht, komt in de buurt van het eerste pakket van Trackmania die iedereen straks gratis kan spelen. Tijdens het spelen, racete ik tegen mijn eigen tijd, maar kon ik wel mooi aanvoelen hoe het racen in zijn werk gaat. De besturing is vrij simpel. Met WASD of de pijltjes bestuur je het voertuig. Dit klink gemakkelijk, maar je moet wel de snelheid reguleren, anders vlieg je net zoals ik door de bochten. Dat ik een rijbewijs heb, is niet bepaald te merken wanneer ik race in games. De wagen ligt lekker op de verschillende wegdekken en reageert hier ook op. Wanneer je rijdt op een aardeweg dan blijft de aarde ook aan het wiel plakken. Bij de ijsbaan bevriezen de banden lichtelijk. Daarnaast reageert het voertuig ook op de handelingen die je verricht. Zo merk je het visueel op wanneer je remt of juist door de lucht vliegt. De voertuigen kunnen ook overal tegen, zolang je maar niet op de kop belandt of van de baan, want dat maakt het rijden een beetje lastig. Op de achterkant van het voertuig is heel duidelijk de snelheid te zien.

Toen ik de game voor het eerst opstartte, moest ik een keuze maken uit een land en de provincie. Vandaar ook de prachtige Gelderse vlag op mijn scherm. Je gamenaam en vlag van de provincie is alleen in het menu zichtbaar en is dus niet storend. Na die keuze krijg je direct toegang tot het menu, waar alles te vinden is. Omdat het een preview is, had ik de keuze uit de training en de zomercompetitie van 2020. Beide bestaan uit twintig circuits die allemaal verschillend zijn in banen en moeilijkheidsgraad. Per circuit kun je drie medailles halen, die uiteraard gelinkt zijn aan de tijd. Zo zijn er niet alleen verschillende wegdekken, maar ook hellingen en obstakels op de weg. Na het behalen van een circuit kun je direct zien hoe jouw tijd overeenkomt met de wereldranglijst. Door de afwisseling worden de circuits niet saai en blijft het leuk om terug te gaan. De oppeppende muziek en kleurrijke omgeving dragen hieraan bij. Alle circuits vinden plaats in een stadium dat samen met de circuits gedetailleerd genoeg is om er een blik op te gunnen. Het zijn geen extreem gedetailleerde circuits, maar het ziet er goed genoeg uit en is niet afleidend.

onbekend

Creatief aan de slag

Als je na het racen toe bent aan iets anders, biedt Trackmania ook de mogelijkheid om je eigen circuits te maken. Je kunt je vrienden niet al te veel treiteren met een moeilijke baan, want je moet eerst het circuit zelf behalen. De map editor bestaat uit twee delen, maar bij beide kies je eerst op welk dagdeel de race gaat plaatsvinden. Dit is uiteraard puur decoratief, maar zorgt er wel voor dat de sfeer van het circuit net even anders is door de lichtval. Bij de simpelere editor krijg je toegang tot de verschillende wegdekken. Je kan hier lekker creatief zijn, maar het eindresultaat is wel een simpel circuit. Je kiest gewoon het wegdek dat je wil hebben en in de balk onderaan staat vervolgens alles wat je nodig hebt. Zo ook de startbaan, de finish, checkpoint en de turbo. Het menu is lekker simpel, waardoor het geschikt is voor alle leeftijden.

De tweede optie is een stuk uitgebreider en geeft niet alleen de wegdekken, maar ook decoraties. Hierdoor kun je niet alleen de baan maken, maar ook een tuin of winterlandschap creëren. De decoraties kunnen ook op de baan zelf worden geplaatst, waardoor je deze moet ontwijken. Naast een wegdek en hellingen zijn er nog meerdere opties, die ook in de circuits van Ubisoft zitten. Zo zijn er stukken wegdek die de auto vertragen of juist een boost geven en ringen waar je doorheen kunt vliegen. De uitgebreide editor heeft ook de icoontjes voor het toevoegen van muziek en de optie om zelf nog objecten te creëren. Het menu van de map editor is niet helemaal duidelijk aan het begin. Na het klikken op een onderdeel krijg je weer een rij te zien en als je daar weer op een onderdeel klikt, gebeurt hetzelfde. Als je dus op zoek gaat naar bepaalde onderdelen, moet je toch door een aantal menu’s heen. Dit menu had volgens mijn wel wat eenvoudiger gekund en ik had graag wat meer decoraties gehad.

onbekend

Voorlopig oordeel

Na het spelen van de preview ben ik al aardig tevreden over Trackmania. Het racen is gewoon lekker simpel en het zijn voornamelijk de circuits die het moeilijk maken. Hierdoor is het erg verslavend om steeds je eigen tijd te verbeteren. De circuits zijn kort, waardoor het een game is die eenvoudig tussen het werk door te spelen is. De muziek zorgt voor een lekker deuntje tijdens het racen en de kleurrijke omgeving zit er goed genoeg uit, maar leidt niet af. Wat ik vooral erg leuk vond, is dat je zelf een circuit kan bouwen. Hier kan je als creatieveling echt wel wat uren in besteden. Het menu in de uitgebreide map editor had iets overzichtelijker gemogen en wat meer decoraties zou niet verkeerd zijn. Of het starterspakket genoeg biedt voor de casual Trackmania-speler moet nog bezien worden, maar daar kan ik nu nog geen oordeel over geven.

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Trackmania

Series

TrackMania

Uitgever

Ubisoft

Reviewscore

Platforms

Pc

Releasedatum

1 juli 2020

Ontwikkelaar

Nadeo

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord