Fall Guys

  • Ontwikkelaar Mediatonic
  • Eerste releasedatum 4 augustus 2020
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , Xbox Series
  • Genre Party , Battle Royale
  • Gameliner score

Revisited: Is Fall Guys de moeite waard in 2023?

De mens kent meerdere begrippen als we het hebben over iets wat tijdelijk goed in de smaakt valt. We hebben het dan over een hype, een rage of een trend. In gameland is het niet anders. Waar menig genre het ene jaar de dienst uitmaakt, kan deze een ander jaar zomaar verdwijnen. Het is soms zelfs specifieker dan dat. Herinner je de tijd nog dat Among Us overal opdook? Of dat iedereen en zijn moeder Fall Guys aan het spelen was? Toevallig gaan we het hebben over de laatstgenoemde. Fall Guys heeft al eerder een wederopstand gemaakt. Het beleefde tijdens de COVID-19 een uitstekende première via PlayStation Plus en sinds Fall Guys free-to-play gegaan is, heeft het een slordige 50 miljoen spelers bereikt. De vraag luidt daarom ook: is Fall Guys anno 2023 jouw zeldzame tijd en kostbare moeite waard? Ik checkte het nieuwe seizoen en dit zijn mijn bevindingen!

De diverse seizoenen en impact van Fall Guys Free to Play

Voordat we met een snoekduik in de nieuwe content neerkletteren, is het handig om te kijken wat Fall Guys allemaal toegevoegd heeft. Zoals eerder vermeld is de partygame tegenwoordig gratis en voor niks op te pikken en dit werd gecommuniceerd in het eerste 'nieuwe' seizoen: Fall Guys Free for All. Sinds de vrolijke battle royale het free-to-play pad is gaan bewandelen zijn er drie nieuwe seizoenen verschenen. Het eerste seizoen diende als een soort reboot voor de game. Er werd wat nieuwe content toegevoegd, maar de grootste impact was natuurlijk de veranderingen die kwamen kijken bij het free-to-play model. De in-game store werd ontworpen voor microtransacties - iets wat mening Fall Guys veteraan niet bepaald kon waarderen. Het is natuurlijk Mediatonics en diens nieuwe uitgever Epic Games' bedoeling dat er ook wat knaken verdiend worden. Microtransacties zijn daarom reeds te vinden in Fall Guys. Hoewel de prijzen vaak mild blijven, is het wel erg aanwezig.

Het tweede seizoen van de gratis Fall Guys sloeg in mijn optiek de plank wat mis. Fall Guys Season 2: Satellite Scramble had een thema die we namelijk al eerder gezien hadden. Een soort buitenaardse sci-fi wereld werd toegevoegd met bijbehorende minigames. De wow-factor ontbrak in dit seizoen en dat is een gemiste kans. De meeste dingen die we zagen in dat seizoen waren simpelweg thema's die de game al behandeld had in het vierde seizoen van de originele game, waarin het een retrofuturistisch thema had. Het derde seizoen, genaamd Fall Guys Season 3 Sunken Secrets, deed het beter. We werden toen naar een onderwaterwereld gestuurd en er kwamen ook echt nieuwe gameplayelementen aan te pas. Glijbanen, moet ik nog verder gaan? Tuurlijk waren die hartstikke leuk en ze pasten perfect bij een game, zoals Fall Guys. Dit wil ik graag zien in Fall Guys: nieuwe ideeën met thema's en werelden die we nog niet gezien hebben. Maar slaagt het vierde seizoen hierin?

Is Fall Guys Season 4 Creative Construction de moeite waard?

Heel trots kondigt ontwikkelaar Mediatonic aan dat dit seizoen maar liefst vijftig nieuwe rondes kent, waarvan er twintig meteen beschikbaar zijn op lancering. Al snel holde ik naar de specifieke playlist, waar je kennis kunt maken met de nieuwe content. Na een uurtje had ik het wel gezien: het is een gevalletje kwantiteit over kwaliteit. Er zijn geen echt slechte banen te bekennen, maar geen enkele race springt er met kop en schouders bovenuit. Ja, ik benoem het heel specifiek races. Voorlopig is de nieuwe content exclusief gefocust op jezelf het snelste over de eindstreep werpen. Mede doordat er maar één soort gamemodus van nieuwe content wordt voorzien, voelt het allemaal wat veilig en doorsnee aan. De nieuwe content die beschikbaar is gemaakt voor spelers is wellicht niet de hoofdrolspeler. Dat zou eerder de Creative Mode zijn; een modus waarin spelers zelf hun eigen level kunnen ontwerpen en publiceren. Valt deze toevoeging beter in de smaak?

Nou, de Creative Modus heeft een beetje last van dezelfde issues. De basis is er en dat is allemaal leuk en aardig, maar er ontbreekt nog een hoop. Zo kun je alleen maar racebanen maken, terwijl Fall Guys een enorme hoeveelheid heeft aan - laten we eerlijk blijven - interessantere gamemodi. Ik zou liever een soort SAW-kamer maken, waarin spelers zo lang mogelijk moeten overleven. Je kan ook maar in je eentje de Creative Modus induiken. Het zou veel leuker zijn om samen met wat vrienden je eigen levels te creëren. De levels die je op het moment ontwerpt zijn dus ook gemaakt voor de Solos-modus. Teamgebaseerde gamemodi - zelfs simpel de punten optellen in de races van alle deelnemers - is op het moment niet mogelijk. Ik speel Fall Guys eigenlijk exclusief met mijn maatjes dus dit een gebrek dat toch echt wel impact heeft. Hoe is het bouwen zelf? De tools zijn er om de basisfunctionaliteiten van je objecten aan te passen, maar er ontbreken nog vele opties, zoals het scripten van items, het doen bewegen van blokken, enzovoorts. Het idee is er, maar het voelt een beetje als een bèta modus op het moment. Het vlees op de boontjes mist nogal.

De toekomst van Fall Guys

Ik kan met zekerheid zeggen dat Fall Guys nog kan genieten van een lange periode aan ondersteuning. Spelers hoeven niet te vrezen dat ze binnenkort zonder content komen te zitten, dat zit allemaal wel snor. Wat ik mij wel afvraag, is of Fall Guys de wow-factor kan leveren in de toekomst. Deze ontbreekt dit seizoen namelijk behoorlijk. Alles voelt nogal wat ingetogen aan en dat is niet iets wat ik wil zien in Fall Guys: ik wil juist krankzinnigheid op een bordje voorgeschoteld krijgen. Nieuwe thema's en nieuwe gameplayelementen.

Daarom kan ik het angstige gevoel niet ontsnappen dat het nog wel eventjes kan duren, voordat we weer echt een sterk seizoen voorgeschoteld krijgen. Mediatonic heeft aangegeven dat voortaan alle toekomstige content wordt ontwikkeld in de Creative Modus. Deze wordt in de toekomst dus verrijkt met nieuwe modi, thema's, enzovoorts. Maar deze modus is eigenlijk nog niet waar het hoort te zijn op het moment. Alles wat je erin kan maken is erg gewoontjes, dus hoe lang gaat het duren voordat het een modus is die inderdaad de gekste maps kan maken voor alle modi voor alle soorten spelers? Dat Fall Guys content krijgt in de toekomst, dat is wel zeker. Of het ook de content is waar je echt op zit te wachten? Ik denk dat dat er voorlopig nog niet in zit. Ik hoop dat Mediatonic mij het ongelijk kan bewijzen. Ik heb echter het gevoel dat het nog wel even gaat duren, voordat Creative Modus de potentie kan waarmaken. Wellicht ironisch dat Mediatonic nog even achter de bouwtekening moet gaan zitten.

Fall Guys Season 4 Creative Construction 2023 revisited

Ben jij al aan de slag geweest met Fall Guys Season 4 Creative Construction? Laat ons weten wat jij van het nieuwe seizoen vindt. Tot die tijd houden wij de gezelligste battle royale op de markt in de gaten en alle nieuwste ontwikkelingen - die je lees hier bij Gameliner.

Over auteur Bram Noteboom

Bram Noteboom Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?