Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition

 • Ontwikkelaar Square Enix
 • Eerste releasedatum 7 april 2022
 • Platformen Nintendo Switch
 • Genre JRPG
 • Gameliner score

Review: Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition - Een goed beginpunt - Nintendo Switch

Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition is een remaster van Chrono Cross, die in 1999 verscheen. Naast wat visuele upgrades, heeft deze remaster ook wat Quality-of-Life-updates gekregen en wordt ook Radical Dreamers, een game die nooit officieel buiten Japan verscheen, toegevoegd. Zijn deze verbeteringen en toevoegingen genoeg om een game die meer dan twintig jaar oud is goed genoeg te maken voor de moderne standaarden? Ik dook deze klassieker voor je in om daar achter te komen!

Houd je je hoofd er nog bij?

Chrono Cross is het vervolg op Chrono Trigger, die als een van de beste JRPG's ooit wordt gezien. Daar waar Chrono Trigger je door de tijd liet reizen, reis je in Chrono Cross door parallelle werelden. Je volgt namelijk het verhaal van de tiener Serge, die per ongeluk tussen twee parallelle werelden weet te reizen. In één van deze werelden is hij als kind doodgegaan en weet zelfs zijn beste vriendin niet meer wie hij is. Tijdens zijn reis leert hij de dief Kid kennen, die op zoek is naar een bijzondere schat. Samen reizen ze de werelden over, in een avontuur vol met plot twists en vreemde gewaarwordingen.

Het verhaal van Chrono Cross is vrij ingewikkeld, daar je te maken hebt met verschillende werelden. Daarnaast heb je ook te maken met wel 45 verschillende speelbare personages. Wil je al deze personages leren kennen, dan moet je de game meerdere keren uitspelen, daar je op verschillende punten in de game keuzes kunt maken die beïnvloeden welke personages zich bij jouw team voegen en welk einde je kunt krijgen. Naast een ingewikkeld verhaal en een enorme cast aan personages, is ook de gameplay vrij ingewikkeld. De gevechten spelen zich namelijk in een turn-based-vorm uit, maar niet helemaal zoals je wellicht gewend bent van oude JRPG's. Er is namelijk een onzichtbare klok die bepaalt wanneer welk personage aan kan vallen. Daarnaast heeft elk personage een Stamina-meter die bepaalt hoeveel en welke acties je kunt doen, voordat je beurt over is. Fysieke aanvallen zijn verdeeld in Weak, Strong en Fierce, die elk meer schade toebrengen dan de vorige. De sterkere aanvallen hebben echter wel een lagere kans om de vijand te raken, maar een lichtere aanval doen, verhoogt op zijn beurt dan weer de kans dat een sterkere aanval raakt. Alsof dat allemaal nog niet ingewikkeld genoeg is, kun je naast fysieke aanvallen ook magische aanvallen doen. Deze heten in Chrono Cross Elements. Elke magische aanval hoort bij een bepaald element, zoals rood voor vuur en blauw voor water. Elk personage en elke vijand heeft een element waar hij natuurlijk goed in en ook natuurlijk zwak tegen is, een beetje zoals de types in Pokémon werken. Wanneer er echter een aanval van een bepaald Element wordt gedaan, dan wordt ook een deel het slagveld ingekleurd met dat element. Is het volledige slagveld een bepaalde kleur, dan worden alle Elements van die kleur versterkt. Gevechten zijn dus een behoorlijk ingewikkelde bedoening, waarbij je eigenlijk vaak niet echt weet wat er nou precies van je verwacht wordt.

onbekend

Is het nog wel te doen?

Goed, het verhaal en het gevechtssysteem van Chrono Cross zijn dus allemaal vrij ingewikkeld. Hoewel je aan het begin van de game wel een soort van Tutorial krijgt, heb ik de gevechten voor het grootste gedeelte van de game alsnog voornamelijk als giswerk ervaren. Gelukkig kent Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition een aantal Quality-of-Life-verbeteringen die ervoor zorgen dat gevechten iets minder langdradig aanvoelen. Er is namelijk een optie toegevoegd waarmee je gevechten zichzelf uit kunnen laten spelen, zonder dat je zelf ook maar iets hoeft te doen. Dit is een prima optie om door de willekeurige gevechten heen te komen, gezien deze soms vrij traag kunnen zijn en vaak elke keer weer op hetzelfde neerkomen. Is dit alsnog niet goed genoeg voor je, dan kun je gevechten ook helemaal uitzetten. Chrono Cross kent namelijk geen traditioneel levelsysteem zoals in veel andere JRPG's wel het geval is. Grinden is er dan ook niet echt bij. Alleen de eindbaastgevechten geven je personages een "level" en verhogen hun statistieken. Alleen de eindbaasgevechten doen, is dus zeker een plausibele strategie.

Naast deze paar Quality-of-Life-verbeteringen is ook het audiovisuele aspect van de game aangepakt in deze remaster. De 3D-modellen van de personages zijn in HD gerenderd en ook de statische achtergronden van de verschillende omgevingen hebben een nieuw likje "verf" gekregen. Hierdoor komen de prachtige felle kleuren goed uit en misstaan de graphics niet op het scherm van de Nintendo Switch. De visuele stijl van de game komt misschien niet in de buurt van de standaarden van huidige games anno 2022, maar vergeet niet dat Chrono Cross een game is van meer dan twintig jaar oud. Hoe goed kan een dergelijke game eruitzien zonder dat de game compleet opnieuw gemaakt wordt?

onbekend

Het is leuk voor erbij

Naast Chrono Cross bevat Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition nog een game. Radical Dreamers is namelijk een kleine toevoeging aan dit pakket. Zie het als bonus content. En wanneer ik zeg kleine toevoeging, dan bedoel ik ook echt klein. Radical Dreamers is namelijk een Visual Novel die in 1996 in Japan uitkwam op de Satellaview, dat randapparatuur voor de Super Famicom was. Radical Dreamers is dus nu pas voor het eerst officieel in het Engels en buiten Japan te spelen. Deze Visual Novel verscheen oorspronkelijk als een soort extra verhaal naast Chrono Trigger. Het verhaal volgt de dievenbende Radical Dreamers, bestaande uit Kid, Serge en Magil. Zij proberen een landhuis binnen te dringen om de Frozen Flame te stelen. Dit verhaal is uiteindelijk de inspiratie geworden voor het verhaal van Chrono Cross, dat drie jaar later uitkwam.

Radical Dreamers is een Visual Novel en daardoor dus zeker niet voor iedereen weggelegd. Het is erg veel lezen en gevechten uitvoeren door alleen maar te lezen en te kiezen of je wel of niet aan wilt vallen, zal voor sommigen absoluut geen plezierige vorm van gameplay zijn. Dat in het achterhoofd houdende, is Radical Dreamers wel een goede Visual Novel. De omschrijvingen van wat er gebeurt, zijn duidelijk en zorgen voor een onderscheidende, duistere atmosfeer. Ook de muziek draagt hier erg goed aan bij, zeker omdat de gameplay puur bestaat uit het lezen van tekst en het kiezen van een optie. De game kent meerdere verschillende eindes, waardoor de herspeelbaarheid erg hoog ligt. Ondanks dat Radical Dreamers een leuke toevoeging is, moet ik er wel bij vertellen dat, zeker omdat het een Visual Novel is, het niet echt een Selling Point van deze remaster is. Je moet namelijk wel echt van Visual Novels houden en geïnteresseerd zijn in de game die de voorganger en inspiratiebron van Chrono Cross is, wil je hier echt van kunnen genieten.

onbekend

Het eindoordeel van Claudia Tjia

Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition is een prima remaster die naast grafische verbeteringen ook wat Quality-of-Life-verbeteringen heeft toegevoegd om een game van meer dan twintig jaar oud wat beter speelbaar te maken in de huidige tijd. De opties om gevechten zichzelf automatisch uit te laten spelen of gevechten compleet over te slaan, zorgen ervoor dat je veel sneller door de game heen kunt spelen en kunt genieten van het intrigerende verhaal. Voor nieuwe spelers die de originele Chrono Cross nog niet kende, is dit dus een prima beginpunt om erin te stappen, zonder dat je al te veel last hebt van de ingewikkelde en trage gameplay. Hoewel de game geremasterd is voor de Nintendo Switch, is nog wel steeds goed te merken dat het hier gaat om een game die in 1999 is verschenen. Houd hier wel rekening mee als je de game voor het eerst op wilt gaan pakken. Voor fans die het origineel wel al kennen, kunnen de verbeteringen helpen om sneller door de game heen te spelen en alle verschillende eindes te zien. Buiten dat, valt er voor de die-hard fans vrij weinig te halen in alleen de remaster. Er is namelijk geen extra content toegevoegd aan de game zelf. Wat voor de die-hard fans wel interessant is, is de toevoeging van Radical Dreamers, een compleet andere game. Deze Visual Novel is interessant genoeg om die paar uurtjes aan te besteden en fans zullen veel punten van de Visual Novel herkennen uit Chrono Cross, daar Radical Dreamers de inspiratiebron voor het verhaal de personages van Chrono Cross is geweest. Kortom, Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition is interessant voor zowel oude fans als nieuwkomers, maar om twee compleet andere redenen.

 • Pluspunten
 • Grafische verbeteringen
 • Quality-of-Life verbeteringen aan gevechten
 • Radical Dreamers!
 • Minpunten
 • Voelt nog steeds aan als PS1-game
 • Radical Dreamers niet voor iedereen
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur ClaudiaTjia

Claudia Tjia Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?