Fashion Police Squad

 • Ontwikkelaar Mopeful Games
 • Eerste releasedatum 15 augustus 2022
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre First-Person Shooter , Indie
 • Gameliner score

Review: Fashion Police Squad - Dress to kill - Xbox Series

Er zijn genoeg first-person shooters die inspiratie halen uit het boomer shooter genre. Het genre dat vooral wordt geassocieerd met de eerste DOOM en Wolfenstein-games, en ook dient als een uitstekende formule voor menig indieshooter. Beweeg snel en knal hard, dat is de essentie. Er zijn tegenwoordig dus ook flink wat van deze shooters die behoren tot het beste dat dit genre te bieden heeft. Kijk maar naar titels, zoals Dusk, Prodeus en ULTRAKILL, om maar een paar te noemen. Ik merkte wel dat ondanks de hoge kwaliteit van deze games, ze wel vaak qua thema hetzelfde pad bewandelden. Duister, grimmig en vol met monsters. Nou, in Fashion Police Squad moet je dealen met iets veel ergers: mode onbewuste halvegaren. Is dat een spijkerbroek met wijde pijpen? Een babyblauwe blouse die te krap zit? En zijn dat godverdomme sokken in sandalen!? Slinger die sirenes maar aan: het is tijd om wat chappies fatsoenlijk te kleden.

HALT! MODEPOLITIE!

In deze FPS ben je onderdeel van de FPS. Als Fashion Police Squad-agent is het aan jou de taak om in te grijpen wanneer er allerlei modemisdaden worden gepleegd. Klinkt dit debiel? Dat zou goed kunnen, want de hele game voelt als een parodiegame. Dit is prima, trouwens. Er wordt volop gebruikgemaakt van stereotypen die de toon van de game bepalen. Een Karen die loopt te zeiken en de boel vergast met scheetjes? Ja, moeilijk om daar niet een beetje om te lachen. Mijn favoriete onderdeel moet toch wel het einde van elk level zijn: dat is het moment dat je alle hervormde dames en kerels voorbij ziet komen en ziet schitteren op de catwalk.

Er is genoeg humor in de game aanwezig, maar het narratief zelf is onopvallend. Dit is voor het (sub)genre niet ongebruikelijk. Zelfs de titanen, zoals DOOM Eternal, staan niet per se bekend om hun uitstekende verhaal. In Fashion Police Squad is het echter zelfs voor de lage standaard niet al te best. Audiovisueel is er niet veel op aan te merken. Het is je typische indiegame met een modieuze pixelartstijl. De soundtrack doet mij niet per se denken aan een boomer shooter, maar eerder aan een vrolijke platformer uit de jaren '90. De modellen in de game zijn prima van elkaar te onderscheiden en de wapens zelf zien er netjes uit. Fashion Police Squad is ook één van de meest wholesome shooters die er te vinden is. In plaats van dood en verderf maak je vele levens een stukje beter. Geen demonen, maar gratis driedelige pakken met de meest prachtige kleuren voor al mijn medemensen!

Fashion Police Squad review Xbox Series X

Now watch me whip

De grootste factor die Fashion Police Squad goed moet hebben is natuurlijk de combat. In principe doet de FPS alles goed: combat is snel, hard en de geweren voelen goed om te gebruiken. De unieke twist is iets wat de game voor je maakt of breekt. Je moet namelijk per vijand een specifiek wapen gebruiken. Dit is natuurlijk niet een heel nieuw concept. Het meest geschikte wapen doet nou eenmaal meer schade tegen een vijand die daar zwak voor is. In Fashion Police Squad pushen ze dit idee echter compleet door. Er is telkens maar één oplossing. Wanneer een vijand al een pakkie aan heeft dat al goed past, dan is het onnodig om daar nog meer mee te klooien met naald en draad. Qua thema is het logisch, maar het heeft wel flink impact op de combat. Als je het sorteerwerk aankunt, dan is er niks aan de hand. Maar weet wel dat het een onderdeel van de game is waar je niet omheen kunt.

Een ander opvallend onderdeel van Fashion Police Squad is de mobiliteit. Met je riem kun je jezelf lanceren en door de levels heen slingeren. Zie het alsof je Tarzan bent met net wat betere onderbroeken aan. Dat gevoel wordt aan je overgedragen. Door de sterke mobiliteit voel je je zo vrij als een vogeltje. Het geeft de gameplay een sterke boost. Het is daarom een beetje jammer dat de levels zelf niet al te interessant zijn. Ontwikkelaar Mopeful Games heeft laten zien dat ze erg creatief kunnen zijn met hun concepten en thema's. Dit had ik graag wat meer teruggezien in de levels zelf. De wow-factor is wat hier voornamelijk ontbreekt.

Het eindoordeel van Bram Noteboom

Fashion Police Squad mag zich comfortabel meten met de andere indie shooters in het zogenaamde boomer shooter subgenre. Het weet zich te onderscheiden door netjes gekleed te arriveren en in stijl door de show te swingen. Het doet alles wat een boomer shooter moet doen, maar weet het genre niet per se naar nieuwe hoogtes te tillen. Voor het verhaal hoef je niet te blijven en het mist in het algemeen de wow-factor die spelers pusht om door te spelen. De kleren maken echter de man en Fashion Police Squad zorgt ervoor dat ze genoeg swag hebben om een mooie score uit het vuur te slepen.

 • Pluspunten
 • Uniek en komisch thema
 • Guns voelen goed
 • Vloeiende mobiliteit
 • Humoristisch
 • Essentie van boomer shooter
 • Minpunten
 • Narratief zwak
 • Tikkeltje selectief
 • Leveldesign matig
 • Mist wow-factor
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Bram Noteboom

Bram Noteboom Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?