Life is Strange 2: Episode 2 - Rules

 • Ontwikkelaar Dontnod Entertainment
 • Eerste releasedatum 24 januari 2019
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One
 • Genre Interactieve Film
 • Gameliner score

Review: Life is Strange 2: Episode 2 - Rules - Xbox One

Met Life is Strange 2: Episode 2 - Rules zijn de verwachtingen hooggespannen. Hoe zou het nu in hemelsnaam gaan met de Diaz broertjes? In de eerste episode kwamen we erachter dat het verhaal heel anders is dan dat van het eerste deel, al speelt het zich wel af in dezelfde wereld. Ook was het al snel te merken dat Life is Strange 2 vrijwel gelijk begint met drama, zware keuzes en ellende, en hiermee ook nog meer weet te choqueren en confronteren dan zijn voorganger. Zou deze pijntrein zich voortzetten in het tweede deel? Gaan we één grote lange “meisje met de zwavelstokjes” lijdensweg tegemoet, of zal er wat meer verlossing komen in Episode 2?

onbekend

Verhalenvertellers

Met het onverwachte sluiten van studio TellTale Games is er eigenlijk nog maar één andere studio die dit soort verhalende avonturenspellen op de markt brengt. Ik heb het natuurlijk over Dontnod. Om heel eerlijk te zijn vond ik ook dat Dontnod een aantal dingen beter deed dan TellTale, maar zij hebben dan ook lekker over de pionierswieg mogen wandelen die TellTale reeds had aangelegd. Het is ook lastig om telkens weer een verhaal en ervaring met kwaliteit aan te leveren, wanneer daar in de game eigenlijk alles van afhangt. Life is Strange is dus ook een titel die het niet moet hebben van de gameplay, maar van het verhaal, de sfeer en de lastige keuzes waar je voor komt te staan. Ik was dan ook zee benieuwd naar het schrijfwerk van deze tweede episode.

Bij Life Is Strange 2 (LiS2) was het in episode 1 al heel snel duidelijk: this game doesn’t pull any punches. Het is ergens ook juist verfrissend om eens zonder Disney-handschoentjes geconfronteerd te worden met de extreem nare shit die iedereen kan overkomen. Bijna iedereen maakt uiteindelijk ooit eens iets mee waarbij, zonder dat je er ook maar iets aan kan doen, ineens heel je leven en wereld op zijn kop komt te staan. Episode 2 is in zijn geheel een wat mildere rit, maar ik kan je alvast verklappen dat ook deze episode je met de neus op de feiten drukt. Het leven is mooi en er zijn veel lieve mensen, maar het leven kan ook een ware hel zijn en er bestaan ook echt onaardige mensen. Met de keuzes die jij maakt met Sean Diaz, de oudste broer, bepaal jij ook wat voor persoon hij zelf zal worden. Dit geldt echter nog sterker voor zijn broertje Daniel.

Feel the Spirit of Captain Spoiler!

Het is sterk aan te raden om eerst The Awesome Adventures of Captain Spirit te spelen, het gratis tussendoortje die Dontnod heeft uitgebracht voor de release van LiS2 episode 1. Afgezien van dat dit een geweldige game is, speelt Captain Spirit ook een grote rol in deze tweede episode. Het versterkt ook de gehele episode wanneer je eerst dus die game van Captain Spirit hebt gespeeld. De gebroeders Diaz komen namelijk in aanraking met deze aandoenlijke en fantasierijke jongen, die eigenlijk Chris heet, en raken met hem bevriend. De jongen en zijn vader spelen hierdoor een belangrijke rol in deze episode.

Ik ga er in deze alinea wel vanuit dat wanneer je deze review leest dat je de voorgaande episode hebt gespeeld. Sean en Daniel Diaz zijn op de vlucht omdat ze van moord worden verdacht, een conflict waarin ook hun vader overleed. Na een lange erbarmelijke tocht komen ze in episode 2 nu uiteindelijk aan bij het huis van hun grootouders. Hier worden ze warm ontvangen, godzijdank. En wie blijkt de buurjongen te zijn… Captain Spirit! Ondertussen probeer je vooral Daniel op te voeden hoe hij moet omgaan met zijn telekinetische krachten, vandaar (onder andere) de subtitel “Rules”. Verder wil ik er niks over kwijt, behalve dat het werk van Dontnod wederom erg goed is. Afgezien van één grote bug, waardoor ik een groot gedeelte opnieuw moest doen, was heel deze tweede episode vooral genieten.

onbekend

Het gebruikte beeldmateriaal in deze review is gecaptured tijdens onze speelsessie op de Xbox One.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Life is Strange 2 Episode 2: Rules doet zijn subtitel eer aan. Deze episode is duidelijk even een rustigere sessie voor de Diaz broertjes en dat is iets dat ik verwelkom. In het begin en op het eind gebeuren overigens genoeg vervelende dingen, maar even een adempauze van al die zware shit is iets wat zowel de hoofdpersonen en ik als speler wel even kunnen gebruiken. Het is voor mij niet voor te stellen dat iemand niet meegesleept wordt door wat Sean en Daniel meemaken. Dontnod heeft alles dermate goed geschreven dat je echt om ze gaat geven. Ook het terugzien van Captain Spirit bracht bijna tranen in mijn ogen. Mede omdat ik zo begaan ben met het arme ventje, maar ook omdat het zo’n ontzettend welkom warm personage is in de game. Misschien het belangrijkste is nog wel: Deze game wil mij een betere persoon laten zijn, met name naar mijn meest dierbaren. Een groter compliment kan ik voor Dontnod niet bedenken.

 • Pluspunten
 • Sterk volwassen schrijfwerk
 • Mooie omgeving en details
 • Vol met ronde personages
 • Dwingt goed doordachte keuzes af
 • Minpunten
 • Kunnen vervelende bugs voorkomen die ervoor zorgen dat je grote stukken opnieuw moet doen.
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?