Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Rio 2016

 • Ontwikkelaar SEGA
 • Eerste releasedatum 24 juni 2016
 • Platformen Nintendo Wii U , Nintendo 3DS
 • Genre Party
 • Gameliner score

Review: Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Rio 2016 - Nintendo Wii U

Als er tijdens een Olympisch jaar een nieuwe Mario en Sonic-game in de winkel ligt, voel je dat de Olympische Spelen steeds dichterbij komen. Het is onderhand een begrip geworden dat de twee sportende iconen hun krachten bundelen. Dit keer gaat het om het Braziliaanse Carnaval in Mario en Sonic op de Olympische Spelen: Rio 2016. De game is afgelopen april al uitgekomen op de 3DS, en er is nu dus ook een Wii U-versie. Ik ken deze sportieve games van een paar jaar geleden, toen ik het nog op de oude, vertrouwde DS speelde. Ik ben heel erg benieuwd hoe de games door de jaren heen zijn veranderd - en hopelijk zijn verbeterd. Vooral het grafische verschil met de 3DS-versie lijkt mij enorm. We gaan het zien.

onbekend

Een dagje aan het strand

Je avontuur begint op het strand, waar je verschillende opties hebt om je voor te bereiden op de Spelen. Je kunt bijvoorbeeld eerst alle disciplines een keer uitproberen. Dit is mogelijk met je eigen Mii, maar ook, zoals gewoonlijk, met de vele personages uit de Sonic- en Mario-serie. De voorbereiding kan je in je eentje doen, maar je kunt ook met twee tot vier spelers proberen de beste resultaten te behalen. Er zijn in totaal zeventien sporten om uit te kiezen. Zo kan je onder andere meedoen aan de 100 meter sprint, 100 meter vrije slag, speerwerpen en boogschieten.

Verder krijg je de mogelijkheid om eenvoudig verbinding te maken met MiiVerse, waar je screenshots kunt delen met andere spelers. Op het strand heb je bovendien toegang tot je eigen kamer, waar je al jouw verzamelde objecten, muziek, en stikkers kunt bekijken. Ook zijn hier je reeds behaalde resultaten te zien. Tevens is het mogelijk om je eigen Mii van outfit te laten veranderen. Dit heeft invloed op je prestaties: sommige tenues geven je Mii meer snelheid, anderen zorgen juist voor meer technische skills. Bovendien is het mogelijk om met amiibo te spelen.

Het strand heeft nóg een belangrijke functie: Het bijeenbrengen van nationaliteiten. Na het meedoen aan een Olympisch toernooi, waarover straks meer informatie volgt, verschijnen verschillende poppetjes op het strand. Deze personages heb je tijdens het toernooi verslagen en ze vertellen over hun eigen land. Alle deelnemende landen, totaal 206, hebben hun eigen vertegenwoordiger die zijn of haar zegje doet over de vele tradities. Ze geven je zelfs een nationale vlag! Sommige karakters hebben bovendien wat handige tips om je te helpen tijdens een toernooi. Deze leuke extra maakt het spel super verslavend, je wil namelijk blijven spelen om alle vlaggetjes 'n tips te bemachtigen.

onbekend

De Olympische spelen zijn begonnen!

Na een paar oefenrondjes is het eindelijk zover: De Olympische Spelen staan op het punt van beginnen! De Spelen bestaan uit drie verschillende toernooien, die steeds wisselen als je aan 'n van de toernooien start. Sommige wedstrijden bestaan uit voorrondes en finales, anderen hebben een knock-out-schema. Dit maakt het spel heel realistisch. De verschillende toernooien beginnen allemaal op niveau 'n, in het begin is het dus best makkelijk om de finales te bereiken en zelfs te winnen. Naarmate het spel vordert, gaat het niveau uiteraard omhoog.

Door het winnen van wedstrijden krijg je steeds meer muntjes en ringen. Deze beloningen zijn ieder op een andere manier te gebruiken. Zo zijn de munten inwisselbaar voor speciale prijzen, zoals nieuwe outfits en hoedjes. De ringen daarentegen kunnen worden besteed als je de beschikbare Olympisch toernooien wilt omwisselen. Als je bijvoorbeeld niet zo goed bent in het voetbaltoernooi, is het mogelijk om deze om te wisselen voor een andere discipline. Als je écht goed bent in een bepaalde discipline, is de kans groot dat er een speciale gast langskomt om je uit te dagen voor een duel. Dit personage is, naar eigen zeggen, de beste in de desbetreffende discipline. Wanneer je dit duel wint, krijg je verschillende outfits 'n wordt de gast een speelbaar personage.

Het enige minpunt aan dit onderdeel is het feit dat je altijd met je Mii moet spelen. Het is dus niet mogelijk om met Luigi aan een Olympisch toernooi deel te nemen. Het is wel leuk om je eigen Mii te zien rennen, zwemmen, en voetballen, maar wanneer je net start, heeft je Mii slecht ontwikkelde skills. Dit maakt het winnen van de toernooien extra lastig. Het is uiteraard mogelijk om van outfit te veranderen en op deze manier sneller te worden, maar dan moet je natuurlijk wel de betere outfits hebben om aan te trekken!

onbekend

Loon naar werken: verrassende bonusgames

Naast het meedoen aan de Olympische toernooien, kan je ook de strijd aangaan met echte spelers. Na een paar rondes van de Spelen te hebben gewonnen, komt er een nieuwe functie bij. Deze zogenaamde 'Ghostwedstrijden' bestaan uit de 100 meter sprint, 100 meter vrije slag, en de 4x100 meter estafette. Door middel van een opgeslagen 'ghost' van de andere speler, moet je proberen diens toptijd te verbeteren. Je kunt kiezen uit twee soorten tegenstanders: Spelers met een vergelijkbaar niveau, en de beste spelers van de wereld. Deze leuke extra is vooral handig om uit te vinden welk personage het beste is op het gebied van iedere discipline. Zo blijkt dat Peach de beste keus is voor een recordtijd bij het zwemmen, terwijl Sonic het snelste is op de 100 meter. Het is echter zeer moeilijk de tijden te verbeteren, aangezien je alles perfect moet uitvoeren om in de buurt te komen van een persoonlijk record.

Na w'r een paar rondes gespeeld te hebben, komt er nog een functie bij, namelijk: Heldenduel. In deze game speel je in je eentje, of met z'n tweeën, met de teams van Mario en Sonic. Door verschillende, willekeurig gekozen disciplines te winnen 'n de captain van het andere team te verslaan, bezorg je jouw team de overwinning. Erg leuk om te spelen, maar er zijn zoveel regeltjes aan verbonden dat het een beetje onoverzichtelijk wordt. Gelukkig zijn er altijd nog bezoekers op het strand die je voorzien van een paar handige tips.

onbekend

Het eindoordeel van Hannah van Geffen

Mario en Sonic zijn helemaal terug met deze leuke, actieve sportgame. Het spel zit goed in elkaar, met bijvoorbeeld verschillende oefenrondes voordat de Olympische Spelen beschikbaar zijn. Het steeds terugkeren naar het strand zorgt misschien soms voor frustratie - waarom moeten we nou steeds terug naar dat strand?! -, maar het is tegelijkertijd een belangrijke factor in het kiezen van nieuwe disciplines, het maken van vrienden, het ontvangen van bijzondere gasten, en het verzamelen van nationale vlaggen. De besturing is soms best ingewikkeld, maar met wat oefenen krijg je er steeds meer handigheid in. Het is jammer dat het (naar mijn weten) verplicht is om met het Wii U-gamepad te spelen, want het is best een kolossaal ding en een normale Wii-controller is veel handzamer. De vrij te spelen extra's laten redelijk lang op zich wachten, maar het zijn leuke toevoegingen. Alles bijeengenomen is dit een zonnig en vernieuwend deel van een langlopende gametraditie. Op naar Pyeongchang 2018!

 • Pluspunten
 • Leuke extra's, zoals het verzamelen van alle nationale vlaggen
 • Verschillende disciplines
 • Leuk om samen te spelen
 • Minpunten
 • Veel werk om alle mogelijkheden vrij te spelen
 • Bevat veel dezelfde disciplines als voorafgaande delen
 • Spelen met gamepad is verplicht
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?