Rune Factory 3 Special

 • Ontwikkelaar Marvelous Interactive
 • Eerste releasedatum 5 september 2023
 • Platformen Nintendo Switch
 • Genre RPG , Simulatie
 • Gameliner score

Review: Rune Factory 3 Special - Prachtig met kleine ergernissen - Nintendo Switch

In 2011 verscheen Rune Factory 3 op de Nintendo DS, het derde deel in de Rune Factory-franchise. Helaas ontdekte ik de serie pas met Rune Factory 4 Special die een paar jaar eerder verscheen op de Nintendo Switch, maar ondanks dat is het uitgegroeid tot één van mijn favoriete franchises. Nu is er twaalf jaar later een remaster van de game verschenen en kan ik eindelijk aan de slag met Rune Factory 3 Special op de Nintendo Switch. In Rune Factory 3 Special keer je terug naar de Sharance Tree en de dorpsbewoners die daaromheen wonen. De vraag blijft natuurlijk of de game na twaalf jaar nog steeds goed is of dat die met de tijd verouderd is.

Een mysterieuze verschijning

Het begin van Rune Factory-game is altijd hetzelfde. Het hoofdpersonage wordt ergens gevonden, heeft geheugenverlies, besluit in het dorp te blijven waar hij gevonden is en beleeft een avontuur in zijn zoektocht naar zijn geheugen. In Rune Factory 3 Special volgen we het verhaal van Micah. Een jongeman die in een gouden wooly, het schapenmonster in de Rune Factory-franchise, kan veranderen. Hij wordt bewusteloos voor een bloemenwinkel in zijn Wooly-vorm gevonden door een jonge vrouw. De volgende dag ontwaakt hij weer als mens en wordt hij in de gemeenschap opgenomen, niet wetende dat hij de Wooly was. Micah krijgt een gratis huis aangeboden in de Sharance Tree in ruil dat hij de velden onder de boom onderhoudt als boer.

Je zou denken dat dezelfde formule in elke game saai wordt, maar Rune Factory vertelt het verhaal iedere keer anders en iedere game heeft een unieke cast en bosses. Dit zorgt ervoor dat het altijd nieuw en fris aanvoelt als je een andere Rune Factory-game opstart. In het geval van Rune Factory 3 draait het verhaal om de spanningen tussen de monsters en de inwoners van het dorp. Het is helaas niet mogelijk om veel meer te zeggen zonder te gaan spoilen, maar het verhaal sleept je net als Rune Factory 4 binnen en laat je niet los. Dit komt met name door de personages, die weer geweldig uitgewerkt zijn. Zo heb je een vader en dochter die altijd het tegenovergestelde zeggen van wat ze menen, een kunstenares geobsedeerd door regenbogen, een heks die iets te enthousiast is over haar uitvindingen en nog veel meer. Iedereen heeft een uniek karakter dat ervoor zorgt dat je ze beter wilt leren kennen en een unieke verhaallijn om te ontdekken.

Rune Factory 3 Special review1

Prachtige remaster

Rune Factory 3 Special ziet er prachtig uit, vooral als je het vergelijkt met het origineel op de DS. Dat is logisch gezien de Nintendo Switch veel krachtiger is dan de handheld uit 2005, maar ze hebben nu ook veel meer moeite in het uiterlijk van Rune Factory 3 Special gestopt. Rune Factory 4 Special zag eruit alsof het letterlijk van de 3DS cartridge was overgezet en iets was opgepoetst, maar Rune Factory 3 Special heeft een volledige 2,5D make-over gekregen en dat ziet er zo mooi uit! De achtergronden komen nu veel beter tot hun recht en de personages zien er niet meer uit als mislukte LEGO-mannetjes. Je ziet dat Marvelous hier veel moeite in heeft gestopt en dat is zeker een compliment waard.

De game heeft ook weer een prachtige soundtrack, waar ik met veel plezier naar luister. Met name de muziek die je tijdens een festival hoort en het lied dat speelt als je de game opstart. Ja, net als alle andere games in de franchise is er een anime opening bij en Rune Factory 3 is nu officieel mijn favoriet. Het is jammer dat de franchise niet zo populair is en mensen deze soundtracks moeten missen. De cutscenes hebben ook een welverdiende update gehad en hebben er nog nooit zo mooi uitgezien. De game draait ook perfect op de Nintendo Switch zonder enige problemen met bugs of glitches. Al met al is Rune Factory 3 Special een prachtige remaster.

Te trouw?

Toch is Rune Factory 3 Special niet perfect. Je ziet op bepaalde vlakken dat de game toch wat verouderd is, met name in vergelijking met de latere games. Zo is het niet mogelijk om als een vrouwelijk personage te spelen in Rune Factory 3 en kun je alleen de vrouwelijke personages romancen. Het is begrijpelijk dat ze een trouwe remaster wilden maken, maar het is wel een gemiste kans. Vooral omdat er echt heel veel mannelijke personages zijn die perfect waren geweest als vrijgezel. Nu zijn de vrouwelijke personages ook heel leuk en interessant, maar nu fans gewend zijn om zowel vrouwelijke als mannelijke opties als partner te hebben voelt het gewoon als een gemiste kans om de game te vernieuwen.

Verder zijn het vooral veel kleine ergernissen, die met wat extra moeite makkelijk verholpen hadden kunnen worden. Zo kun je, maar één quest tegelijkertijd actief hebben. Dit is logisch voor een DS-game die niet zo krachtig is, maar tegenwoordig kan dit gewoon niet meer. Het is ook niet mogelijk om je spullen te verkopen in het dorp en ben je afhankelijk van je shipping box op je boerderij. De controls zijn wel heel fijn in Rune Factory 3 Special. Het is natuurlijk even wennen in het begin, maar alles wordt goed uitgelegd en zodra je het door hebt gaat het allemaal heel soepel. Rune Factory 3 Special is ook een hele grote game, waar je uren in kunt verliezen als het je ding is. Van bosses en festivals tot het spelen van de main -en vele sidequests en nog veel meer. Er is genoeg te doen!

Rune Factory 3 Special review2

Het eindoordeel van Jolien Mauritsz

Rune Factory 3 Special is een prachtige remaster. Je ziet dat Marvelous er veel aan heeft gedaan om de graphics een update te geven, terwijl het nostalgische gevoel van de originele game blijft. Toch zie je dat de game op sommige vlakken verouderd aanvoelt. Zo kun je alleen als een man spelen, kun je maar één quest actief hebben en kun je je spullen niet meteen verkopen. Als je deze ergernissen kunt accepteren, is Rune Factory 3 Special echt een leuke remaster waar je weer uren in kan verliezen en plezier van kan hebben. Het is alleen jammer dat ze een paar kansen om de game te vernieuwen hebben laten liggen.

 • Pluspunten
 • Leuk verhaal
 • Geweldige personages
 • Graphics hebben een welverdiende update gekregen
 • Soundtrack is fijn om naar te luisteren
 • Genoeg te doen
 • Controls zijn duidelijk
 • Draait goed op de Nintendo Switch
 • Minpunten
 • Kan alleen als mannelijk personage spelen
 • Extra vrijgezellen waren leuk geweest
 • Je kan maar een quest actief hebben
 • Afhankelijk van shipping box om geld te verdienen
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Jolien Mauritsz

Jolien Mauritsz Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?