Okami HD

  • Ontwikkelaar Capcom
  • Eerste releasedatum 12 december 2017
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch
  • Genre Actie , Avonturen
  • Gameliner score -

Drie van die: Redenen waarom je Okami HD op de switch moet spelen

Als je me een week geleden gevraagd had wat mijn mening omtrent Okami is, dan had ik je waarschijnlijk een antwoord gegeven waar je echt niks mee kunt. De 12 jaar oude game heeft inmiddels bij velen een cultstatus bereikt en om eerlijk te zijn heb ik er wel van gehoord, maar gespeeld heb ik het nooit. Zonde, volgens enkele collega’s, want deze “Legend of Zelda maar dan met een hond” is een must. Vooral het idee dat ik een essentiële game nog niet heb gespeeld, werkte op mijn gamerzenuwen. Gezien ik steeds meer liefde voor Nintendo’s Switch begin te krijgen, werd dat mijn platform van keuze, wat achteraf bijna als goddelijke interventie aanvoelt. Okami HD is namelijk perfect voor de Switch. Laat me je vertellen waarom.

onbekend

Beleef een episch avontuur in pocketformaat

Er is een reden waarom games als The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey het zo machtig goed doen op de Switch. Dat de console voor velen een handheld is, betekent niet dat de bezitters ervan louter hapklare games willen spelen. Neen, lieve kijkbuiskinders, ook Switchers hebben gewoon behoefte aan een flinke dot open wereld avontuur. Okami HD weet dat de lieve gamertjes ook behoorlijk voor te schotelen en hoe.

Het verhaal rondom de Japanse godin Amaterasu (niet te verwarren met de overheerlijke lekkernij tiramisu) die in full ‘white wolf’ modus gaat, de band met haar pietepeuterige sidekick Issun en de wereld van Nippon die gebukt gaat onder de vloek van de achtkoppige draak Orochi staan garant voor uren aan speelplezier. Verken, vecht en puzzel tot je een ons weeg. Of in ieder geval tot de inwoners van Nippon weer met een gerust hart kunnen gaan slapen.

onbekend

Goddelijk kwasten op je touchscreen

De kenners van Okami weten het ongetwijfeld al lang, maar de game wist in 2006 al indruk te maken met een mechanic die voor die tijd best uniek was. Okami HD bestaat namelijk niet alleen uit lopen, springen en vechten, maar ook uit verven. Dat zeg ik, verven. Met behulp van een penseel genaamd de Celestial Brush en de gulle giften van de goden, leer je hoe je met penseelstreken weer leven in Nippon kunt schilderen. Daarnaast helpen diverse penseelstreken je in conflictsituaties, gezien Orochi’s hulpjes stuk voor stuk wel ergens vatbaar voor zijn.

In andere versies van Okami HD verf je er lekker op los door met je analoge stick aan de slag te gaan. Helemaal niks mis mee. Zo deed men het op de PlayStation 2 ook. De Switch biedt daarentegen de optie om de Picasso uit te hangen door je touchscreen te gebruiken. Dat maakt het allemaal een stukje meeslepender, maar tegelijkertijd ook iets secuurder. Zodra ik precieze vormen met een pookje moet tekenen, lijkt het bij mij absoluut nergens meer op, dus de touchscreen biedt hierbij de uitkomst. Vooral omdat sommige timed events behoorlijk aanspraak maken op nauwkeurige tekenskills.

onbekend

Okami HD brengt kleur in je leven en je Switch

Bezitters van de Switch houden over het algemeen van kleurige en levendige games. Best logisch eigenlijk. Een rijk kleurenpalet is bijna een signature trademark van Nintendo. Ook op dat vlak moet Okami HD in de smaak vallen bij Switchers. Oke, oke… in het begin is het allemaal zomaar grauw en grijs, maar zodra je met je Celestial Brush aan de slag gaat, verandert het verdoemde Nippon in een kleurrijke wereld waarvan je de bloesem bijna door je scherm heen ruikt. Ik zeg niet dat Okami HD de mooiste game op de Switch is, maar ik zeg wel dat deze game na 12 jaar zijn glans nog niet verloren is. Sterker nog, Okami HD is verdomd sfeervol, zelfs na al die jaren.

Wat dat betreft is Okami HD een tijdloze klassieker. Het verhaal is namelijk geïnspireerd op Japanse legendes die van generatie op generatie doorgegeven worden. De muziek is hemels, mits je van Japanse klanken houdt (zo niet, wat doe je dan in vredesnaam bij een artikel over Okami?!). De cell-shaded graphics zorgen ervoor dat het visueel zelfs nu nog goed door de beugel kan. Het enige wat op de dag van vandaag nog kan irriteren is camerawerk. Deze kan van tijd tot tijd nog een beetje nukkig zijn. Maar ach, het is slechts een minimale smet op het verder volmaakte rijstpapier.

onbekend

Tja, zo zie je maar weer, zelfs een 35-jarige gamer die denk het allemaal wel te hebben gespeeld, kan nog wel eens prettig verrast worden door een klassieker. Misschien moet ik deze gelegenheid grijpen om mijn collega Peter even te bedanken. Bedankt, Peter! Als ik het kon, had ik met een Celestial Brush heel je achtertuin vol bloesem gezet. Maar helaas, voor nu kan ik dat alleen in Okami HD, waar ik dat de aankomende weken dan ook blijf doen. Ook geen straf...

Over auteur Patrick Meurs

Patrick Meurs Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?