Metroid Dread

  • Ontwikkelaar Nintendo
  • Eerste releasedatum 8 oktober 2021
  • Platformen Nintendo Switch
  • Genre Metroidvania
  • Gameliner score

Gameliner Awards: Nils met Metroid Dread

2021 was voor mij een heel bijzonder jaar op het gebied van games. Niet alleen heb ik meer games (uit)gespeeld dan ooit tevoren, maar ik heb ook voor het eerst een backlog gekregen. Ik heb dit jaar namelijk massaal games voor de Nintendo 3DS gekocht. En die moeten natuurlijk allemaal gespeeld worden! In 2021 heb ik daarom heel veel games gespeeld die ik vroeger wilde hebben, maar niet kon betalen. Luigi's Mansion 2, Kirby Triple Deluxe, Yoshi's New Island, Professor Layton - noem het maar op. En man man man, wat heb ik een hoop geweldige titels gemist door mijn beperkte gamebudget op de middelbare school. Echter beperkte mijn gamejaar zich niet tot de tweeschermige handheld van Nintendo. Als Nintendo-fan heeft mijn Switch ook overuren gedraaid. Daar heb ik dit jaar heel wat games op mogen reviewen. Alhoewel ik zeer te spreken was over games als Super Monkey Ball Banana Mania en het prachtige TOEM, was niet iedere game een even groot succes. Oei, wat viel Sonic Colors Ultimate me tegen. In de basis was dit beslist geen slechte game. Maar toen ik de game speelde, was hij tot de nok toe gevuld met glitches en bugs. Toch vond ik de gameplay in de kern goed genoeg om de Sonic-serie verder te ontdekken. Dat heb ik dit jaar daarom zeker gedaan. Ook enkele van mijn favoriete franchises maakten een spectaculaire terugkeer. Eén van de games waar ik het meest naar uitkeek dit jaar, was The Great Ace Attorney Chronicles. Als groot fan van de franchise wachtte ik al jaren op een Engelse vertaling van de twee titels in die collectie. En zelfs na al die hype, wisten de games mij niet teleur te stellen. The Great Ace Attorney: Adventures en The Great Ace Attorney 2: Resolve zijn in mijn ogen twee van de beste games in de hele serie. En toch was er dit jaar één game die zelfs Ace Attorney wist te overtreffen.

Die game is Metroid Dread. Metroid is een gameserie die ik voor 2021 nog nooit van mijn leven had aangeraakt. Natuurlijk had ik er als Nintendo-fan weleens van gehoord, maar een kans om de serie te ontdekken had ik nog nooit gekregen. De laatste volledig nieuwe 2D Metroid-game verscheen namelijk maar liefst negentien jaar geleden. Een hoop hedendaagse Nintendo-fans waren toen nog niet eens geboren, of te jong om de serie echt te ervaren. Dat gold ook voor mij. Maar met de aankondiging van Metroid Dread veranderde er iets. Er hing enorm veel hype in de lucht voor dit gloednieuwe deel. Ik werd volledig meegezogen in de hype en besloot om de serie te ontdekken. Dat begon met mijn avontuur in Super Metroid. Alhoewel ik de game iets te cryptisch vond, kon ik enorm van de game genieten. Daarna heb ik alle andere 2D Metroid-delen gespeeld. Een aantal games later was ik klaar voor Dread. Op 8 oktober begon ik aan de game met mijn gloednieuwe Nintendo Switch OLED-model in de hand. Het duurde niet lang voordat de game me in zijn greep hield. Na een paar uur spelen wist ik al dat dit mijn favoriete game van het jaar zou worden. Het voelde net alsof de Metroid-serie nooit was weggeweest. Metroid Dread past perfect tussen de oudere Metroid-titels. Het geweldige sfeertje, de perfecte besturing, het briljante audio-design, noem het maar op. Alles voelt zoals het hoort. Enorm belangrijk vond ik ook hoe MercurySteam, de ontwikkelaar van Dread, Samus Aran als personage heeft neergezet. Aan alles wat onze favoriete premiejager doet, kun je afleiden dat ze een badass powervrouw is. Wat Metroid Dread voor mij onderscheidt van andere Metroidvania's, is het cinematische gedeelte. Samus' nieuwste avontuur voelt als een toffe actiefilm. De game zoomt regelmatig in wanneer Samus bepaalde acties uitvoert en de tussenfilmpjes zijn simpelweg episch. Daardoor komt het verhaal ook enorm goed uit de verf. Ondanks dat de 2D Metroid-serie een hele lange tijd op een laag pitje heeft gestaan, kan Dread zo aansluiten bij de andere grootheden in het genre. De game past perfect tussen andere geweldige Metroidvania's als Hollow Knight en Ori and the Will of the Wisps. Eén ding is zeker: Metroid Dread heeft mij definitief een Metroid-fan gemaakt. Ik kan niet wachten om te zien waar de franchise vanaf nu heen gaat.

onbekend

De Gameliner Awards zijn in volle gang! Elke redacteur deelt zijn/haar uniek verhaal over hoe ze dit gamejaar beleefd hebben, maar we zijn ook benieuwd naar jouw mening! Hoe zag jouw gamejaar eruit? Laat het ons weten in de comments. Om het jaar mooi af te sluiten, geven we een berg aan prijzen weg. Klik hier om niks van de Gameliner Awards te missen!

Over auteur Nils Hoogervorst

Nils Hoogervorst Als het mogelijk was, had onze Nils zich dagelijks gehuld in een Nintendo kloffie. Boze tongen beweren dat Nils zichzelf in slaap neuriet op het deuntje van Super Mario Bros. nadat hij zich in zijn Splatoon-pyjama heeft gestoken en in bed is gaan liggen. Lekker onderuitgezakt zitten gamen voor een groot scherm is er voor Nils echter niet bij, hij prefereert handheld gaming. Wel zo makkelijk, want dan kun je rustig naar de wc zonder dat je je game op pauze hoeft te zetten. Zijn grootste guilty pleasure? Nintendogs + cats!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?