Guide: Geld besparen door games goedkoper te spelen

Gamen is een dure hobby. Niet alleen dien je een prijzige console of pc te kopen, je dient ook nog eens controllers, een headset en andere hardware in huis te halen. Gamen met een gelimiteerd budget is echter mogelijk. Er zijn namelijk zat manier om geld te besparen en nieuwe games goedkoper te spelen. Nu hoor ik je al roepen “Hoe dan?!”. Eigenlijk bijzonder eenvoudig, er zijn namelijk zat manieren om de kosten te drukken terwijl je toch de laatste games in huis kunt halen. Benieuwd? Lees dan nu onze guide over hoe je geld kunt besparen door games goedkoper te spelen!

Games goedkoper spelen

Videogames zijn altijd al duur geweest. Ja, vroeger was de prijs wellicht wat lager, maar toen waren die zuurverdiende centen natuurlijk ook meer waard. Daarnaast verschenen er in de jaren ’90 aanzienlijk minder games dan vandaag de dag het geval is. Tegenwoordig komt er iedere dag wel een nieuwe game uit en goedkoper games spelen is dan ook wel zo fijn. Er zijn zat manieren om dat te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan de regelmatige sales, Black Friday dat overgewaaid is naar Nederland en tweedehands koopjes. Toch zijn het in dat soort gevallen niet de allernieuwste games die je op de kop kunt tikken. Iets gaat immers de budgetbak in wanneer iedereen de game in kwestie praktisch vergeten is. Onderstaande tips kunnen uitkomst bieden wanneer je toch de nieuwste games wil spelen, maar geen ongelimiteerd budget ter beschikking hebt.

Xbox Game Pass, PlayStation Plus, Nintendo Switch Online en andere abonnementsdiensten

In theorie klinkt het natuurlijk vrij prijzig, maar een abonnement bij een gaming service afsluiten kan voordelig uitpakken. Voor een schappelijk prijsje per maand, kan je namelijk maandelijks genieten van vrijwel ongelimiteerd gamen. Oké, het zijn lang niet altijd de allernieuwste games die op dit soort diensten verschijnen, maar ook daar zien we de laatste jaren verandering in komen. Denk bijvoorbeeld aan een Xbox Game Pass. Voor een prima prijs kan je hier een overload aan games vinden. Sterker nog, veel van de exclusieve Microsoft Studios-games verschijnen op lancering op het platform. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Starfield, die op dag één speelbaar is via Xbox Game Pass. Er zijn meerdere varianten van deze Game Pass beschikbaar, maar mocht je enkel over een Xbox Series beschikken, dan voldoet de basisvariant. Heb je een pc, dan heb je ook nog de Xbox Game Pass Ultimate, waardoor je voor een extra bedrag op zowel de pc als Xbox Series kunt spelen! Het aanbod aan nieuwe games is al groot, maar nu de aankoop van Activision Blizzard door Microsoft lijkt door te gaan, kan dat aanbod alleen maar groter worden. Zo wordt verwacht dat Xbox Game Pass bijvoorbeeld ook de Call of Duty-games gaat bevatten!

Naast Xbox Game Pass zijn er ook nog een aantal streaming- en gameservices die een soortgelijke propositie bieden. Zo heeft PlayStation onlangs de PlayStation Plus-propositie uitgebreid met een streamingservice en een flinke game library! PlayStation Plus komt momenteel in drie varianten, bestaande uit PlayStation Plus Essential, PlayStation Plus Extra en PlayStation Plus Premium. Essential is benodigd om online te kunnen spelen, daarnaast krijg je hierbij ook maandelijks gratis games (waarover later meer). PlayStation Plus Extra ontgrendelt echter ook een gamecatalogus van zowel oude- als nieuwe games en de Ubisoft+ Classics! Wil je echt losgaan met een backlog van hier tot Tokio? Dan adviseren wij PlayStation Plus Premium, die naast eerdergenoemde onderdelen ook een classic game library bevat vol met games van eerdere generaties.

Ook Nintendo doet tegenwoordig mee met het abonnementsmodel. Toegegeven, heel denderend is het allemaal niet, maar er komen wel een flink aantal leuke voordelen bij kijken. Zo krijg je met Nintendo Switch Online toegang tot NES, SNES, N64, Game Boy, Game Boy Advance en Sega Megadrive games! Overigens zijn er ook nog diensten van andere partijen die iets soortgelijks doen. Nvidia dingt bijvoorbeeld mee in het streaming genre met diens platform GeForce Now en mocht je buiten de conventionele partijen een optie zoeken, dan is er altijd nog Shadow. Kortom, diensten genoeg!

Houd online subscriptions goed in de gaten

Zoals je vast en zeker weet, vereisen zowel Xbox als PlayStation een online abonnement voor het spelen van games in de online omgeving. PlayStation Plus en Xbox Live – wat overigens onlangs is omgedoopt tot Xbox Game Pass Core - zijn nodig om überhaupt online met vrienden te kunnen spelen. Deze diensten zijn af te sluiten op maand- en jaarbasis. Hoe langer de commitment is, hoe goedkoper de dienst uiteindelijk op maandbasis is. Weet jij dat je over een half jaar nog steeds gebruikmaakt van de desbetreffende dienst, sluit dan gewoon een langere periode af. Zo bespaar je immers kosten die je een half jaar later zou moeten maken!

Dat gezegd hebbende, wees geen dief van je eigen portemonnee door deze diensten tegen het standaardtarief aan te schaffen. Zowel Xbox als PlayStation hebben namelijk op regelmatige basis acties lopen waardoor je jaarabonnementen op PlayStation Plus en Xbox Game Pass Core met korting kunt afsluiten. Zie jij dus dat je abonnement over aantal maanden verloopt, maar zie je de actie voorbijkomen. Sluit hem dan gewoon af tegen korting! De periode wordt namelijk opgeteld bij de resterende maanden van de vorige aanschaf!

Shop ook op online marktplaatsen

Er zijn een flink aantal dubieuze marktplaatsen waar je “goedkoop” de nieuwste games op de kop kunt tikken. Vooraf even wat reviews over de desbetreffende site lezen is dan ook wel een voorwaarde. Toch zijn er ook een flink aantal online marktplaatsen waar je tegen een prima prijs nieuwe games op de kop kunt tikken. We hebben het in dit geval overigens niet over fysieke games, maar over zogeheten keys, die je kunt inwisselen in de store van jouw voorkeur. Marktplaatsen zoals Eneba en G2A kunnen games aanbieden tegen een lagere prijs dan de gemiddelde retailer. Overigens hebben we het hier niet alleen over games, maar ook over software zoals antivirus en licenties.

Naast deze keyproviders zijn er natuurlijk ook gewoon de tweedehands marktplaatsen. Het komt niet vaak voor, maar soms is iemand gewoon snel uitgekeken op een nieuwe game. En wat doe je met games waar je op bent uitgekeken? Precies, die kan je weer verkopen! Let echter wel goed op, want er zijn ook een groot aantal oplichters actief. Is een deal te goed om waar te zijn, dan is dat meestal ook gewoon het geval. Veel van deze tweedehands marktplaatsen bieden te optie om gelijk over te steken, dan kan jij de betaling vrijgeven wanneer je het product hebt ontvangen. Hierdoor ben je oplichterij te slim af. Laat je ook niet in privé chats overhalen om toch direct te betalen, dat is namelijk sowieso al een grote rode vlag!

Fysieke games zijn vaak goedkoper dan in de online stores

Het klinkt wellicht een beetje vreemd, maar fysieke games zijn vaak goedkoper dan in de online stores. Dit is natuurlijk niet altijd van toepassing, maar meestal wel op de stores van bijvoorbeeld een Xbox of PlayStation. Hierbij is namelijk het probleem dat je de games (tenzij je deze op een online marktplaats koopt) enkel via Xbox of PlayStation kunt kopen. Hierdoor behouden de hardware giganten de mogelijkheid om het prijspeil te bepalen zonder concurrentie te krijgen van retailers. Wellicht dat ze bij release van een game dezelfde prijs hanteren, maar retailers gooien veel sneller de prijzen omlaag en behouden deze ook nog eens vaak op dat gereduceerde tarief.

Daarnaast hebben retailers zoals Allyourgames, Mediamarkt, Bol en Amazon vaak stuntaanbiedingen, waardoor je games tegen een scherp prijsje kunt oppikken. De online only stores (zoals de eerstgenoemde) zijn vaak ook nog eens een stuk goedkoper dan de rest, aangezien deze aanzienlijk minder personeel- en huurkosten hebben. Ook ikzelf ben fan van deze methode. Al is het omdat ik de games dan altijd een plekje kan geven in mijn collectie, deze nooit kwijtraak in een digitale library en omdat ik dus goedkoper uit ben!

Koop goedkoper nieuwe games tijdens online sales

Dit artikel is tot op dit moment aardig console focused, maar ook de pc-gamer kan een stuk goedkoper zijn of haar games kopen. Op dit vlak zijn de keystores een uitkomst en ook de abonnementsdiensten bieden voor pc-gamers meer dan genoeg opties. Toch heeft de pc-speler een aantal meer mogelijkheden tot zijn of haar beschikking. Wat dacht je bijvoorbeeld van de vele sales die gehouden worden? Daarnaast is de concurrentie op de pc-gaming markt aanzienlijk groter. Epic, Steam en welk ander platform dan ook houdt zijn eigen sales en vrijwel iedere uitgever heeft inmiddels wel een eigen dienst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan EA Play, Ubisoft Connect, Rockstar Games Social Club en Activion Blizzard’s Battle.net. Kortom, partijen genoeg!

Toch is het Steam die veelal de show weet te stelen. De uit de kluit gewassen online store van uitgever Valve is by far de meest populaire store onder pc-gamers. Met goede reden, de store bestaat namelijk al bijzonder lang, de library is eindeloos en de games zijn redelijk geprijsd. Zeker wanneer er weer een sale wordt gehouden. Sowieso is er jaarlijks een Spring-, Summer-, Autumn- en Wintersale, maar ook tussendoor zijn er meer dan genoeg momenten waarop games tegen een spotprijs aangeboden worden!

Nintendo Switch Gold Points oftewel My Nintendo Rewards Program

Voor veel gamers is dit nog altijd een onbekend iets, maar Nintendo beloont mensen die een fysieke cartridge van nieuwe games in huis halen! Je dient deze echter wel te claimen voordat een jaar is verstreken. Dat doe je door op + te drukken wanneer je op het icoon van de game staat. In het menu zie je vervolgens dat je mee kunt doen aan het My Nintendo Rewards programma. Selecteer deze om je punten te claimen. Let op, dit is enkel van toepassing op de fysieke cartridge. De uitbetaling staat gelijk aan 1% van de eShop waarde.

Koop je de game echter digitaal in de Nintendo eShop, dan krijg je ook Gold Points. Deze zijn een stuk hoger dan de fysieke versie, hier krijg je namelijk 5% van het aankoopbedrag teruggestort in de wallet. Beide manieren van het My Nintendo Rewards programma zijn super eenvoudig om te gebruiken, je moet het alleen maar net weten.

Maandelijks gratis games in PlayStation Plus-, Xbox Live- en Epic Games Stores

Voor sommigen is het wellicht niet bekend, maar er verschijnen maandelijks gratis games in de PlayStation Plus-, Xbox Live- en Epic Games Stores! Leden van Xbox Live en PlayStation Plus kunnen iedere maand een twee-, drie- of viertal gratis games claimen. Toegegeven, die van Xbox Live zijn al jaren niet meer al te best, maar PlayStation Plus geeft regelmatig pareltjes weg! Ook de Epic Games Store geeft met grote regelmaat een gratis game weg. Dit zijn wellicht niet de allernieuwste games, maar gratis is gratis!

Hoe bespaar jij op de aanschafprijs van games? Help de medegamer en geef jouw advies in het reactieveld!

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?