Shadow - Het handige cloud-gaming platform

We leven in een tijdperk waar we altijd online zijn. In de gamewereld betekent dit niet alleen het spelen van grote multiplayer games of het volgen van esports, maar ook de maandelijkse abonnementen op verschillende platformen. Denk hierbij aan de Gamepass van Xbox en Uplay+ van Ubisoft. Het cloud-gaming platform Shadow is ook gebaseerd op een abonnementenservice, het verschil hierbij is alleen dat Shadow je toegang geeft tot een Windows-pc en niet een catalogus van games. Ik heb de mogelijkheid gehad om met de mensen van Shadow te praten en de service te testen. Tijd om dus verder te duiken in Shadow en zelf eens te ervaren hoe het voelt om op een pc te spelen die kilometers ver weg staat.

Shadow, de onzichtbare pc

Cloud-Gaming services beginnen steeds meer op te komen, maar het blijft een raar idee. Shadow is zo’n cloud-gaming service waarbij je via je eigen pc speelt op de Windows-pc die in hun datacentrum staat. Shadow bestaat al twee jaar, maar was eerder nog niet beschikbaar in Nederland. Tegenwoordig kent de service drie abonnementen die verschillen in kwaliteit. Het eerste abonnement geeft je toegang tot een Windows-pc die een Nvidia GTX 1080 als grafische kaart heeft, twaalf gigabyte aan ram en een beeldkwaliteit van HD biedt. Dit abonnement geeft al de mogelijkheid om de nieuwste games te kunnen spelen of gratis games op een hogere kwaliteit te zetten. Wil je helemaal een beest van een pc met een 4k resolutie, ray tracing en een Titan RTX als grafische kaart dan betaal je maandelijks een hoger bedrag.

Via een programma of app is Shadow beschikbaar voor laptops, computers, Mac, tablets, smartphones en de smart-tv. Ze moeten hierbij wel aan twee categorieën voldoen. Zo moet een laptop of computer minimaal Windows 7 hebben en een tablet of telefoon Android 5.0. Daarnaast heb je een internetverbinding van vijftien megabyte nodig. Het maakt hierbij niet uit of het via de wifi of kabel gaat. Toen ik in Amsterdam was besloot het internet het even niet te doen, waardoor de vijftien megabyte niet werd gehaald. Je hebt dan nog steeds toegang tot Shadow, maar kunt weinig uitrichten.

onbekend

Een paar klikken en klaar is Kees

Shadow probeert pc-gaming toegankelijker te maken en deze visie keert al terug in het opstarten van het programma. Via de site of de Google Play Store is Shadow binnen een paar minuten geïnstalleerd. Vervolgens hoef je Shadow alleen nog even op te starten en te wachten tot alles geladen is. Voordat je verder klikt om toegang te krijgen tot de Windows-pc moeten eerst de settings worden gecontroleerd. De drivers moeten namelijk nog geïnstalleerd worden wat een paar minuten duurt. Dit is eenmalig en zorgt ervoor dat er geen problemen met de muis in de games plaatsvinden. Daarnaast is het handig om Shadow op te laten starten in de volledige scherm-modus. Hiermee voorkom je dat de muis uit het beeld schuift en dat er twee taakbalken van Windows boven elkaar staan, wat nogal verwarrend is.

Omdat je bij Shadow toegang krijgt tot een Windows-pc is Windows ook het enige wat erop geïnstalleerd is. Het is aan jou om programma’s en games naar keuze te installeren. Dit kunnen games zijn die je al in bezit hebt of gratis games zoals Apex Legends. Je kunt dus ook programma’s zoals Adobe After Effects en Adobe Photoshop op de pc installeren. Het is jammer dat het eerste abonnement met maar 256 gigabyte aan vrije opslag komt. Dit had iets uitgebreider mogen zijn, vooral omdat games zoals Destiny 2 en Red Dead Redemption 2 ontzettend veel gigabyte aan vrije opslag vereisen. Ik heb willekeurig een aantal games geïnstalleerd, maar uiteindelijk moeten er wel keuzes gemaakt worden. Tenzij je extra wilt betalen om de opslag uit te breiden. Shadow heeft ook een snelmenu die met het intoetsen van de juiste knoppen verschijnt. Het menu laat de ping en beelden per seconde zien, waardoor je in de gaten kunt houden of alles wel goed werkt.

onbekend

Gamen via Shadow

Om Shadow echt uit te proberen is het natuurlijk handig om dit te doen op een oude of wat slechtere computer. Gelukkig staat er precies zo’n computer in huis, waardoor ik die even geclaimd heb. Dit is typisch een computer die wel games kan afspelen, maar net wel of net niet de minimale voorwaarden haalt. Zo ging het scherm al op zwart toen ik wat heftige mods probeerde te downloaden voor The Elder Scrolls V: Skyrim en werkt de game het beste op medium settings. Op de computer van Shadow zorgt dit voor geen problemen. Skyrim tikt de zestig beelden per seconde aan op ultra settings met daarbij nog eens grote mods die de omgeving en het weer veranderen. Ook Destiny 2 werkte prima. Waar op high settings de personages nog verdwenen en er lange laadtijden waren, loopt de game soepel en zonder problemen via Shadow. Met een app is Shadow eenvoudig te gebruiken op de tablet. Zo lukte het mij om Apex Legends op de tablet op te starten. Als je games wilt spelen via de smartphone of tablet moet je wel een speciale controller hebben. Via de touchscreen van de tablet kon ik wel in de game komen, maar daar bleef het bij.

Met de juiste settings werkt Shadow prima en zijn er alleen wat kleine foutjes hier en daar. Het HD-scherm is helder en scherp genoeg om te kunnen genieten van de games . De audio heeft nog weleens de neiging om niet te werken in de menu's, maar de geluiden en muziek in de game zelf werken wel. Het toetsenbord en de muis worden geregistreerd door Shadow en hierbij heb ik geen vertraging opgemerkt. Om te kijken hoe een online game werkt via Shadow heb ik nog even League of Legends gespeeld. Deze game is te spelen op de meeste computers, maar de internetverbinding is wel heel belangrijk. Via Shadow speel je League of Legends op de hoogste setting met 110 tot 150 beelden per seconde. De ping ziet op de vijftien. Het grote voordeel hierbij is dat zowel de League of Legends servers als die van Shadow in Amsterdam zitten. Wanneer je een game aan het spelen bent via Shadow, maar dit niet correct afsluit blijft de game op de achtergrond lopen. Hierdoor krijg je direct de game te zien wanneer Shadow opgestart wordt via een ander device.

onbekend

Eindoordeel van Anita van Beugen

Gamen op een pc is een dure hobby, vooral als je direct de nieuwste games wilt spelen op een hoge kwaliteit. Daarnaast is het handig om enige verstand te hebben van de componenten en hoe Windows in elkaar steekt. Voor een aardige prijs zorgt Shadow ervoor dat je toegang hebt tot een Windows-pc die alle games kunt afspelen, zonder dat je zelf hoeft te klooien. De Shadow-app is eenvoudig te installeren en te bedienen en je kunt zelf bepalen wat je allemaal op de pc installeert. Het beeld is helder en ook het geluid werk grotendeels zoals het moet. Er is geen merkbare vertraging tussen het toetsenbord en de game waardoor alles soepel werkt. Om de muis goed te laten werken moet je in de settings van Shadow wel even op de drivers klikken. Als je al geïnvesteerd hebt in een beest van een pc of het in elkaar zetten juist een hobby is, biedt Shadow niet veel nieuws. Is dit niet het geval dan biedt Shadow zeker een goede prijs voor de kwaliteit die je er terug voor krijgt. Ook al is het om de gratis games of esport titels op een hogere kwaliteit te kunnen spelen.

De gebruikte afbeelding in dit artikel zijn gecaptured tijdens het testen van Shadow op de pc en tablet.

Over auteur Anita van Beugen

Anita van Beugen Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Tags

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?