Preview: Battlefield V

Geplaatst: 6 juli 2018 16:00
Aangepast: 13 juli 2018 18:00
-

Battlefield V mag zich intussen een veel besproken najaars-shooter noemen. Vrijwel iedereen heeft er zijn of haar mening al over klaar. Is het niet om het kennelijke gebrek aan historische accuratesse, dan is het wel om de toevoeging van krachtige vrouwen met protheses. Een deel van de gaming community heeft al besloten dat DICE en EA steken hebben laten vallen. Frappant, gezien 99% van deze groep nog geen seconde heeft doorgebracht in de game. De Closed Alpha die vorige week voor genodigden plaatsvond gaf mij - een notoir criticaster - vast een voorproefje van 'things to come'. Is de ongezouten kritiek terecht, of gaat Battlefield V stiekem toch een toffe shooter worden?

Welkom in Narvik

Voor de absolute leek die wat uurtjes in Battlefield 1 gestoken heeft, lijkt het er al snel op dat Battlefield V meer van hetzelfde is. Hoewel dit deels waar is (het is namelijk door de op destructie gerichte Frostbite Engine absoluut weer een typische Battlefield-ervaring), ziet het meer getrainde oog toch al vlot dat we dit najaar te maken gaan krijgen met een iets andere game. DICE heeft ervoor gekozen om een select gezelschap de eerste kennismaking te geven in de besneeuwde map Narvik, onderdeel van de Fall of Norway. Middels het bekende Conquest en het vernieuwde Grand Operations mochten de eerste schoten gelost worden, banden gesmeed en victorieuze overwinningen gevierd worden. Vooral dat tweede is iets waar de Zweedse ontwikkelaar stevig de nadruk op legt. “There is no I in team”, en de overwinning ligt voor de einzelgängers ver buiten handbereik.

Het vormen van een squad en die groep compact houden is namelijk een must om diverse redenen. Allereerst zijn er de beloningen die enkel door goed teamwork ontgrendeld kunnen worden. Daarnaast telt het feit dat ieder lid van je squad de bevoegdheid krijgt om je na een zo goed als fatale treffer op te lappen, ook zwaar mee. De afhankelijkheid van een Medic is daarmee deels passé, al is deze wel veel effectiever in zijn taak. Desalniettemin is het wel fijn dat ook een non-medic in je squad je kan verlossen van de naderende dood. Om de immersie hierin compleet te maken laat DICE je kermend van de pijn met je klauw in de lucht reiken naar medische hulp van een squad member, wat ik persoonlijk wel een mooie touch vind. Het zou wel fijn zijn als je dan ook weer terug op je voeten geholpen werd, want daar heeft kennelijk ook niet iedereen even veel zin in, maar goed.

Elke kogel telt

Zonder je team ben je op het gebied van intel en munitie ook vrij snel uitgespeeld, wat in Battlefield V garant staat voor genadeloze afslachting. Allereerst is de tijd van zakken vol ammo verleden tijd, wat betekent dat je lekker solo/yolo, sprayend door de loopgraven bonjouren wel kan vergeten. Munitie is wat schaarser dan je wellicht gewend bent. De enige manier om aan wat extra pomplood te komen is via gevallen soldaten, munitiekistjes en… juist; je Support class squadgenoten. Dit verplicht de notoire campers en de verstokte snipers om zo nu en dan in beweging te komen, wat het wel zo eerlijk maakt. Het “gebrek” aan munitie wordt wel enigszins gecompenseerd door het feit dat je geen kogelspons bent en treffers behoorlijk impact hebben.

Waar voor de meesten ook wel even wennen zal zijn, is het feit dat het spotting systeem totaal uit de game gesloopt is. In plaats daarvan ben je meer aangewezen op je eigen zichtvermogen (is dat nou een ally of niet?!) en de verbale aanwijzingen van je teamgenoten. Het is doei met het handje voor de 'met icoontjes gevulde mini-maps', waardoor Battlefield V wat “realistischer” wordt. Je kan dus zelf op je vingers natellen dat het hebben van een goed functionerend team hierdoor een enorm voordeel wordt. Het is vooralsnog prettiger om over je teamchat te horen waar een sniper iedereen op de korrel neemt, dan dit te moeten ondervinden middels een vernederende kill cam.

Voorlopig oordeel

Na het spelen van de Closed Alpha is het mij al vrij duidelijk geworden dat Battlefield V niet een simpele reskin van het vorige deel is, wat de minimale voortgang op grafisch gebied wellicht doet vermoeden. DICE heeft genoeg veranderingen doorgevoerd om een vertrouwde, maar tegelijkertijd ook een vernieuwende Battlefield-ervaring te presenteren. Teamwork is een absolute must geworden, dus voor de einzelgängers onder ons zal het een loodzware strijd worden. Ach, je hebt nog even de tijd om je perfecte squad samen te stellen en je voor te bereiden op de Tweede Wereldoorlog in Battlefield V. Het is wellicht niet de meest historisch accurate game op de markt, maar het wordt zeker weer een pareltje.

Battlefield V verschijnt op 19 oktober 2018 voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Battlefield V

Ontwikkelaar:

EA DICE

Uitgever:

Electronic Arts

Release:

20 november 2018

Pc, PlayStation 4, Xbox One

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord