Preview: Need for Speed: Hot Pursuit

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

hebt F1 2010 inmiddels wel een beetje gezien. Het is tijd voor GT5, die game die over zo'n twee weken in de winkel had moeten liggen en waarvoor je speciaal dat stuurtje had aangeschaft. Die game die al door zoveel uitstel geplaagd werd en tot overmaat van ramp opnieuw wordt uitgesteld tot een onbekende datum. Voor de feestdagen, wordt gezegd, maar wie gelooft dat nog? En als het inderdaad nog 'maar' twee maanden duurt, wat moet ik dan met dat gloednieuwe stuurtje van me?

Welkom NFS!
Het antwoord op de bovenstaande vraag is natuurlijk dat je Need for Speed: Hot Pursuit in de gaten moet houden. Hoewel ik nu nog weinig kan zeggen over de mate waarin NFS:HP verschillende racesturen gaat ondersteunen, zit er hoe dan ook een hele dikke game aan te komen. De NFS-serie is de laatste jaren een beetje in verval geraakt. Vroeger speelde je NFS omdat je in de stoerste racebolides op deze aardkloot wilde rondscheuren. En in NFS kon dat als een van de eerste games. Na twee degelijke games kwam EA met Need for Speed III: Hot Pursuit op de proppen. Nog steeds kon je rondscheuren in stoere sportwagens, alleen werd je ditmaal op de hielen gezeten door politieagenten die er alles aan deden om jouw gevaarlijke weggedrag een halt toe te roepen. Al snel vergaarde de game een grote, trouwe schare fans en het wereldwijde web (op dat moment nog iets minder wereldwijd dan tegenwoordig en bovendien een stukje trager) werd overspoeld met custom-made bolides die je in de game kon gebruiken. Zo racete ik onder andere rond in Scooby Doo's Mystery Machine en Batmans Batmobiel.

Pimp my shit
Jaren gingen voorbij en NFS raakte steeds verder in verval. Stoere, kant en klare racewagens werden ingeruild voor pimp-my-ride-shizzle, waardoor fans van het eerste uur nog maar weinig te zoeken hadden bij hun ooit zo geliefde gameserie. Tussendoor verscheen er nog een NFS:HP2, maar die game wist nauwelijks potten te breken. Wel wist Most Wanted nog behoorlijk wat gamers aan te trekken en Shift deed het als simulatiepoging ook niet heel verkeerd, maar de gloriedagen van weleer werden nooit geëvenaard. Met deze nieuwe NFS:HP moet daar verandering in komen. Niet EA zelf, maar wie anders dan Criterion Games is de ontwikkelaar bij uitstek om de eens zo geliefde serie in ere te herstellen? Deze gasten achter de Burnout-serie weten hoe je snelheid en spektakel overbrengt. En de eerste beelden en ervaringen liegen er niet om.

Snel, sneller, snelst
In deze nieuwe Hot Pursuit kruip je net als in het origineel in de huid van een straatracer of politieagent. Daarbij heb je keuze uit een keur aan brute racewagens van merken als Maserati, Lamborghini en Pagani. Waar je in de oude HP nog gebruik maakte van enkele shortcuts, kun je in dit nieuwe deel in een open wereld helemaal zelf bepalen waar je gaat en staat. Zolang je het als straatracer maar voor elkaar krijgt om tien seconden uit het zicht van de cops te blijven. Als cop is het dus zaak een straatracer staande te houden door hem van de weg te beuken. Hiervoor heb je een aantal hulpmiddelen tot je beschikking, zoals een radar of een spikestrip. Daar tegenover hebben de straatracers weer de mogelijkheid om de radar te verstoren om cops zodoende op een dwaalspoor te brengen.

Voorlopige conclusie
Ik was redelijk verbaasd toen bleek dat Need for Speed: Hot Pursuit en Gran Turismo 5 zo kort na elkaar zouden verschijnen. Hoewel beide games een andere publiek proberen aan te spreken, is er ook een hele schare racefans die beide games wil spelen. En welke game kies je dan? Door het opnieuw uitstellen van GT5 is die keuze aanzienlijk vereenvoudigd. Als NFS:HP alle verwachtingen weet waar te maken ben ik er voorlopig wel even zoet mee. De game biedt een ongekend hoge snelheid, zoals alleen Criterion dat voor elkaar bokst. Daarnaast neem je plaats in de meest exotische bolides om rond te scheuren door een redelijk grote open wereld (met enkele locaties die verdacht veel lijken op enkele locaties uit NFSIII:HP!). Grootste troef is uiteraard de ouderwetse, altijd even vermakelijke cops & robbers-gameplay. Hopelijk weet Criterion de balans tussen beide partijen goed uit te werken. Dan kan GT5 wat mij betreft wel nog een maandje of wat worden uitgesteld.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Need for Speed: Hot Pursuit

Series

Need for Speed

Uitgever

Electronic Arts

Reviewscore

-

Platforms

Pc, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii

Releasedatum

18 november 2010

Ontwikkelaar

Criterion Studios

Gameliner Awards

-

Lees meer