Preview: Park Beyond - is op de goede weg

Geplaatst: 4 mei 2023 16:00
-

In 2021 werd de nieuwe pretpark sim Park Beyond aangekondigd door Limbic Entertainment. De ontwikkelaars zijn vooral bekend van hun Tropico-series, maar verruilen de dictator nu voor een pretpark. De eerste trailers van Park Beyond toonde al aan dat humor een centrale rol speelt. Met de komst van Planet Coaster werd er nieuw leven geblazen in het pretpark simulatie genre. Die game is ontzettend populair en daardoor staat er een grote uitdaging te wachten voor Limbic Entertainment. Een gedeelte van mij wil bepaalde onderdelen uit Planet Coaster terugzien, omdat het goed werkt. Aan de andere kant moet het ook duidelijk zijn dat Park Beyond zijn eigen visie heeft. In deze preview ga je lezen of Limbic Entertainment goed op dreef is of dat er toch nog werk vereist is, voordat de game verschijnt.

Park Beyond Preview 20233

Een introductie van Park Beyond

Wat is een betere manier om kennis te maken met de game dan een tutorial waarin je een illegale achtbaan door de stad bouwt. Je dromen komen uit, wanneer Blaize je vraagt om een achtbaan te bouwen, waardoor je vervolgens wordt ingehuurd door een pretpark eigenaar. Jouw bizarre visie moet ervoor zorgen dat zijn pretparken weer worden bezocht en dat ze weer winst maken. De campagne moet er vooral voor zorgen dat je alle kneepjes van het vak leert kennen, maar ondertussen komt de humor naar voren. Met elk pretpark wordt er aan je gevraagd of je de focus wilt leggen op tieners, families of juist volwassen. Dit bepaalt de prijs van bepaalde attracties en de doelgroep waarmee je het meeste geld gaat verdienen. In de pitch die je moet geven aan Izzy, die de financiën beheert, en Sofia, de ontwerper, krijg je de keuze uit drie onderdelen die je kunt inzetten. Dit is een tof idee, want zo kun je je vanaf het begin al richten op een specifieke visie. Uiteindelijk speel je de rest van de modules van de achtbaan wel vrij, maar dit duurt even. Park Beyond heeft namelijk ook een onderzoekscentrum. Wanneer de aantrekkelijkheidsmeter van het park het volgend niveau heeft bereikt, mag je in het onderzoekscentrum een nieuwe categorie uitkiezen. Dit geeft vervolgens toegang tot nieuwe modules, thema's, attracties of winkels. Met acht missies, waarvan ik de eerste drie heb gespeeld, biedt Park Beyond een goede introductie tot de sandboxmodus.

Dit is de plek waar je al je dromen kunt laten uitkomen, want de game heeft ontzettend veel mappen. Deze hebben hun eigen uitdagingen en mogelijkheden. Daarnaast kun je zelf bepalen met hoeveel geld je start en of je direct toegang hebt tot alle onderdelen. Je kunt het nog uitdagender maken door bepaalde doelen vooraf te selecteren, zodat je meer richting hebt. Het managen van je pretpark gaat zoals je verwacht. Je moet ervoor zorgen dat je pretpark geen verlies draait en daardoor kun je de prijs van alle attracties en winkels bepalen. Mocht je te veel geld hebben uitgegeven aan achtbanen dan kun je een lening aanvragen. De bezoekers hebben hun eigen wensen en daardoor moet je zorgen voor plezier, voedsel, drinken en toiletten. In de menu’s kun je heel handig zien of de bezoekers tevreden zijn en of een attractie wordt gebruikt. De huidige versie kende hierin wel een aantal bugs, waardoor de gedachtes van bezoekers opeens verdwenen. Dit maakt het lastig om alles bij te houden, maar het zijn problemen die je met vroegtijdig toegang nu eenmaal tegenkomt. Net zoals in andere simulaties moet het park onderhouden worden en dat doe je door monteurs en schoonmakers in te huren. De dokters en entertainers zorgen er dan weer voor dat de bezoekers niet meer misselijk zijn en met een glimlach door het park lopen.

Park Beyond preview 20231

Een kleurrijke droom

Park Beyond is lekker kleurrijk. Hierdoor zijn de menu’s duidelijk en ziet de game er visueel goed uit. Er is aandacht besteed aan de verschillende attracties en daardoor vallen ze goed op. Als je de volledige controle over je attracties wilt hebben dan kun je de kleur aanpassen. Hetzelfde geldt voor de bankjes en prullenbakken. Tijdens mijn speelsessies werkte dit nog niet optimaal, want de kleur werd niet opgeslagen. Daarnaast kon je een gekleurde bank wel kopiëren, maar veranderde de kleur weer naar de basisvariant. De attracties zijn één van de sterkste punten van Park Beyond en daardoor is het jammer dat er weinig opties zijn. Ik moet er wel bij zeggen dat ik het idee heb dat bepaalde attracties in de game ontbreken. In de afbeeldingen van Park Beyond staan een aantal attracties die ik tijdens mijn sessies niet heb gezien. Het is ook mogelijk dat op sommige afbeeldingen de verbeterde versie van een basis attractie wordt getoond. Als de verbazingsmeter volloopt, kun je namelijk de winkels, attracties en het personeel verbeteren. Ze krijgen dan ook een ander uiterlijk. De attracties zitten dus goed in elkaar, maar dat geldt nog niet helemaal voor de thema's. Ik kon aan de slag met vijf soorten thema’s. Door deze vrij te spelen krijg je toegang tot al gebouwde winkels in die stijl, en allerlei decoraties en bouwstukken. Hoewel de meeste decoraties visueel er goed uitzien, vond ik vooral de kwantiteit tegenvallen. Ik vind het namelijk leuk om een park mooier te maken door gebruik te maken van decoraties en planten. Vooral het Davinci-thema, wat een fantastisch thema is, kent weinig toffe en grote decoratiestukken. Hierdoor is het lastig om een groot gebied om te toveren tot een Davinci-pretpark. Bij het snoepgoed en buitenaardse wezens thema hebben ze dit veel beter uitgewerkt.

De visie van Park Beyond is op veel punten duidelijk, maar ik vind wel weer jammer dat ze Planet Coaster volgen in het vrije bouwen. Het is namelijk mogelijk om een winkelblok neer te zetten en vervolgens zelf het gebouw te maken door individuele bouwstukken er aan vast te maken. Er zullen veel fans van dit genre zijn, die dit juist een vereiste vinden, maar ik ben er niet zo weg van. Het menu is makkelijk te navigeren en het heeft een relatief goed zoeksysteem, maar het is niet altijd duidelijk hoe groot een onderdeel nu precies is. Dat gezegd hebbende, kun je materialen verkleinen en vergroten, dus je hebt hier meer vrijheid in. Zolang er genoeg voorgebouwde winkels en andere blauwdrukken aanwezig zijn, voorzien ze ook in de behoeftes van de fans die niet willen bouwen. Met de vele opties voor de banken en prullenbakken valt het tegen dat de bloemen en struiken weinig variatie hebben. Ook het veranderen van de grondsoort is erg beperkt. In de volledige versie zou ik hier meer van willen zien.

Park Beyond preview 20234

De grote liefde: Achtbanen

Ondanks dat bepaalde onderdelen fantastisch in elkaar steken hebben de achtbanen duidelijk alle liefde gekregen. Dit is waar het allemaal om gaat, het maken van je eigen achtbanen. Geen idee is te gek en dat wordt verwezenlijkt door de bizarre onderdelen die je vrijspeelt. Een karretje door een kanon afschieten? Check. Karretjes door de lucht laten vliegen dankzij een schans? Check. Ik heb zelf een hekel aan achtbanen dus ik loop met een grote boog om de creaties die ik heb gemaakt. Maar juist dat maakt het zo leuk. Je kunt de achtbaan net zo groot, lang en bizar maken als jij wilt. Het mooiste is nog wel dat het allemaal heel eenvoudig is. Je moet even kijken welke knoppen en muisbewegingen er nodig zijn, maar je krijgt het snel onder de knie.

De baan kun je achteraf nog aanpassen, wanneer blijkt dat er iets niet goed werkt. Een karretje heeft vaart nodig om omhoog te kunnen en daar kan de Chain Lift bij helpen. Dit is ook weer handig voor de speciale Hooks die elke achtbaan kan hebben. Er zijn meerdere opties en je kunt er twee a drie selecteren. Met een Hook moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zodat de achtbaan meer plezier oplevert. Zo kun je een junior achtbaan maken of door het karretje ruim voor het einde te laten afremmen, een veilig einde bereiken. Door de grote mappen en hoe ze zijn opgebouwd kun je hiermee lekker aan de slag. Je kunt namelijk de rivier gebruiken dankzij de Off-Rails of mensen door een ravijn laten vliegen. Met de verschillende bouwstukken en natuurlijk de terrein gereedschappen kun je de natuur aanpassen. Het is te merken dat hier alle liefde in zit. Je kunt de kleur en de stijl van de karretjes al aanpassen, maar het zou fijn zijn als je een specifiek thema voor de karretjes kon aanvinken. Momenteel zijn de achtbanen nog niet gelinkt aan de eerdergenoemde thema’s en dat is jammer. Als je gek bent op achtbanen en het maken ervan dan wordt Park Beyond zeker een game om in de gaten te houden. Wanneer je eenmaal klaar bent met bouwen, kun je zelf een ritje maken dankzij de first-person camera.

Park Beyond preview 20232

Voorlopig oordeel van Anita van Beugen

In de 2022 Preview van Park Beyond heb je al kennis kunnen maken met de game. In deze preview ben ik wat verder in alle onderdelen van de game gedoken. De vraag waar ik mee begon, is of Limbic Entertainment een eigen visie heeft voor Park Beyond. Met wat ik tot nu heb gezien, is dit zeker aan de orde. Onderdelen uit Planet Coaster zijn terug te vinden, maar het wordt wel in een Park Beyond jasje gestoken. Door de campagne heb je echt het idee dat je invloed hebt op het pretpark en het verbeteren van attracties, personeel en winkels is een leuke toevoeging. Met de liefde die de achtbanen en de attracties hebben gekregen, ben ik ervan overtuigd dat dit het beste onderdeel van de game gaat worden. Ze zien er namelijk goed uit en het bouwen van de achtbanen is simpel. Ondertussen heb je genoeg vrijheid om de achtbaan van je dromen te maken met bizarre elementen. Een aantal thema’s verdienen nog wat extra aandacht en er zijn een aantal bugs die nog moeten worden opgelost. Er zijn nog wat quality of life updates nodig, maar die tijd hebben ze. Het is wel te hopen dat er inderdaad nog attracties missen in deze vroegtijdige versie, want anders zijn er te weinig om een goed gevuld pretpark te maken. De game is lang niet zo serieus of gedetailleerd als Planet Coaster en daarmee wordt het verschil al duidelijk gemaakt. Limbic Entertainment gaat met Park Beyond al de goede kant op.

De releasedatum van Park Beyond is al bekend. De game verschijnt op 16 juni voor de pc, PlayStation 5 en Xbox Series.

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Park Beyond

Ontwikkelaar:

Limbic Entertainment

Uitgever:

Bandai Namco

Release:

16 juni 2023

Pc, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord