Preview: Red Dead Online

Geplaatst: 30 november 2018 14:00

Terwijl menig speler nog lang niet klaar is met de singleplayer van Red Dead Redemption 2, komt Rockstar zijn belofte na. Red Dead Online is namelijk toch gelanceerd in november! Ik ben helaas wel klaar met de singleplayer en was dan ook meer dan blij om wederom de sporen om te binden om op jacht te gaan naar ’s werelds grootste criminelen. Letterlijk dit keer, want het lijkt haast of iedereen uit is op dood en verderf in Red Dead’s online speelwereld. Het is echter maar goed dat Rockstar de online modus heeft bestempeld met de subtitel: bèta. Dat is het namelijk ook in ieder zin van het woord.

onbekend

Friend or foe?!

Red Dead Online plaatst je in de vieze laarzen van een doofstomme gevangene. Deze gevangene zit vast vanwege een moord die hij niet gepleegd heeft. Je bent tot in het kleinste detail in staat om deze gevangene helemaal naar jouw wens te customizen. Littekens, sproetjes, haarkleur, baard, kleding, lichaamsbouw, tanden, noem het maar op en je kunt het aanpassen. Het duurt natuurlijk niet lang alvorens je weet te ontsnappen met wat hulp. Die hulp komt vanuit onverwachte hoek. Madame LeClerk, de weduwe van de man die je zou hebben vermoord, is ervan overtuigd dat jij het niet hebt gedaan. Sterker nog, jij moet op zoek naar het viertal die achter de aanslag zit. Wat volgt is een introductie tot een aantal bekende en onbekende personages, het ontstaan van je eigen kamp en het verkrijgen van je wapens en paard.

Het is een leuke introductie die je wat bekende houvast geeft. We kennen het missieconcept immers van de singleplayer. Deze missies voer je uit met drie anderen, waarbij je twee levens krijgt om te verspillen. Echt nodig hadden we ze niet, de missies zijn namelijk niet bijzonder moeilijk of ingewikkeld. Afijn, de missies kennen we eigenlijk van de singleplayer, dat is dus niets nieuws. Wel nieuw zijn de spelers die tegelijkertijd in jouw wereld ronddwalen. In totaal zitten er 32 mensen in jouw wereld en dat kan behoorlijk chaotisch zijn. De spelers zitten namelijk redelijk dicht op elkaar. De een heeft het beste met je voor, de ander is een echte outlaw en jaagt continu andere spelers op. Een concept dat we kennen uit GTA Online. Ikzelf ben geen fan, Red Dead kenmerkt zich namelijk door de slow paced gameplay waarbij je af en toe gewoon lekker kunt vissen, jagen of jezelf kunt aankleden als de cowboy fashionista die je in werkelijkheid bent. Gelukkig kan je af en toe veiligheid zoeken bij je vrienden. Het is namelijk mogelijk om een posse te vormen. Of een posse echter de oplossing is, is nog maar de vraag. Kijk maar naar hoe het in de singleplayer ging…

 1 1 1

It’s quiet… Too quiet…

Het is duidelijk dat Red Dead Online de komende maanden/ jaren nog flink aangevuld moet worden. Het is namelijk redelijk levenloos in de online western. Aangezien je personage niet in staat is om te praten, is het een redelijk stille boel. Uiteraard is er nog flink wat plezier uit de missies te halen en ook de stranger missies leveren kwalitatieve opdrachten op die leuk zijn om uit te voeren. Daarnaast kunnen we deelnemen aan diverse races, Free Roam Events en de zogeheten Showdowns. De races spreken voor zichzelf, maar de Showdowns bevatten wat meer variatie. Zo is er de mogelijkheid om een free-for-all te starten of deel te nemen aan Make It Count. Deze modus is Red Dead’s eigen Battle Royale. Iedereen start met een boog en het is de bedoeling om elkaar stuk voor stuk kapot te maken. Schuilen heeft geen zin, het speelveld krimpt namelijk naarmate de tijd vordert. Het zijn leuke tussendoortjes, maar je hebt constant het gevoel dat je iets mist.

Na een flinke tijd spelen was ik er dan toch eindelijk achter. Ik mis de balans. We moeten toegeven dat GTA Online ook niet vlekkeloos van start ging. Grand Theft Auto profiteert echter van chaos. Met zijn straaljagers, snelle auto’s en vol automatische wapens is het leuk om te overleven in Los Santos. Red Dead heeft dat wat minder. De serie is minder over de top en dat zie je terug in de omdraai die Red Dead Online maakt. Waar je het in de singleplayer rustig aan doet, heb je in de multiplayer continu het gevoel opgejaagd te worden. Schietgrage spelers zijn een ware pain in the ass en dat is naar mijn gevoel niet hoe Red Dead gespeeld moet worden. Ik ben op een gegeven moment maar gestopt met tellen, maar ik ben echt (te) vaak kapotgeschoten zonder ook maar enige reden. Wellicht is dat de meest realistische setting van het Wilde Westen, maar ik zou een pacifist modus zeer waarderen.

onbekend

Voorlopig oordeel van Rudy Wijnberg

Red Dead Online geeft iedereen weer een goede reden om terug te keren naar de welbekende kraker van Rockstar. Er moet nog altijd gezegd worden dat de game er fantastisch uitziet en de gameplay solide in elkaar zit. Echter heb ik mijn twijfels bij de online modus van de sublieme game. Gelukkig is het nog een bèta, maar de vibe die in de online wereld heerst, is er niet een die ik associeer met Red Dead Redemption 2. Verwacht geen zelfde hoogstandje als de singleplayer, dit is namelijk een compleet andere versie. Dit is een versie waarbij de outlaws heersen en de pacifisten het moeten ontgelden. Gelukkig is Rockstar nog lang niet klaar met de modus, de nodige aanpassingen moeten dus nog volgen. Wellicht dat ik over een paar maandjes terugkeer naar de online wederhelft, maar voor nu gooi ik de kaarten op tafel, haal ik de hengel uit de kast en poets ik de wapens op voor een lange sessie in de singleplayer.

Het gebruikte beeldmateriaal is gecaptured tijdens onze speelsessie op de PlayStation 4

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Red Dead Redemption 2

Uitgever

Rockstar Games

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One

Releasedatum

26 oktober 2018

Ontwikkelaar

Rockstar Studios

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord