SteamWorld Build

  • Ontwikkelaar Thunderful Games
  • Eerste releasedatum 2023
  • Platformen Pc
  • Genre Simulatie , Strategie
  • Gameliner score -

Preview: SteamWorld Build - Een combinatie van drie franchises

De SteamWorld Dig-serie heeft de afgelopen jaren regelmatig mijn interesse gewekt, maar door het Metroidvania-genre is het tot heden altijd een serie geweest die ik heb overgeslagen. Ondertussen kan ik Metroidvania games waarderen, maar ben ik nog steeds niet in die wereld gedoken. Image & Form Games lost dat op door met een nieuwe game te komen die zich afspeelt in het universum van SteamWorld. SteamWorld Build is namelijk een citybuilder die de gameplay van Anno 1800 en Dungeon Keeper met elkaar combineert.

SteamWorld Dig Dorp

Een combinatie van Anno en Dungeon Keeper

Jack Clutchsprocket en zijn kleindochter trekken samen met een aantal andere Steambots naar een oud dorp vlakbij een mijn. Volgens de Core, ligt daar oude technologie begraven en dat hebben ze nodig om naar de sterren te reizen. Het dorp is niets meer dan een vervallen treinstation en een niet-functionerende mijn. Hier moet dus verandering in komen. Daardoor moet je aan de slag met het bouwen van huizen en de Steambots voorzien in hun behoeftes. Tijdens de demo houdt Jack Clutchsprocket je hand vast en vertelt hij precies wat je moet doen om het dorp weer nieuw leven in te blazen. SteamWorld Build is geen typische citybuilder. Het behoort namelijk tot een ander subgenre dat ook bekend staat als een strategische citybuilder. Hierin draait het om het aantrekken van nieuwe bewoners en het vervullen van hun behoeftes om zo nieuwe productielijnen vrij te spelen. De bekendste game uit dit genre is Anno en daar is dan ook veel inspiratie uitgehaald.

In het begin kun je alleen nog huizen bouwen voor de zogenoemde Workers-klasse. Zij willen een markt, een Service Shop en uiteindelijk ook water. Hierdoor moet je ervoor zorgen dat deze gebouwen aanwezig zijn in het dorp. Om dit te regelen moet je een houthakkerskamp en houtzagerij bouwen, want planken zijn één van de belangrijkste bouwmaterialen. Wanneer de Workers tevreden zijn en er genoeg in het dorp wonen, krijg je toegang tot de Engineer-klasse. Net zoals in Anno 1800 zijn dit eigenlijk de arbeiders van het dorp. Ze werken in de fabrieken die gereedschap, pikhouwelen, zand en alcohol maken. Ook zij hebben hun eigen behoeftes en om meer Engineers per huis te krijgen, zul je deze moeten vervullen. Het andere belangrijke deel van de game zit onder de grond verscholen. De mijn is de plek waar je goudklompjes, robijnen en oude gereedschappen vindt. De Scrap-en Iron Veins kunnen alleen met behulp van machines gemijnd worden. Om meer plek in de mijn vrij te maken moet je eerst de blokken weghalen en een plek creëren voor de Miners en Prospectors. Uiteindelijk kun je zelfs Mechanics en Guards vrijspelen die ervoor zorgen dat er machines gebouwd worden voor extractie en de mijn veilig blijft. De materialen en grondstoffen die je ondergronds verzamelt, heb je nodig voor bepaalde gereedschappen bovengronds. De mijn is dus nauw verbonden met het dorp en daardoor moet je beide locaties goed in de gaten houden. Hoe de gehele mijn in elkaar zit, doet sterk denken aan de game Dungeon Keeper.

SteamWorld Build2

Een kleurrijke stijl

In eerste instantie lijkt de stijl van SteamWorld Build niet op de andere games uit de serie. Het is ontzettend kleurrijk en oogt vriendelijk. Toch zie je aan de gebouwen en de Steambots dat het onderdeel van dezelfde franchise als SteamWorld Dig is. De gebouwen zijn ook aardig gedetailleerd, want als je inzoomt zie je de cactussen geplet worden voor water. De game heeft ook iets komisch over zich, want de hoofdpersonen zijn ingesproken en hebben hun eigen dialogen die niet al te serieus zijn. De demo was nogal eenvoudig en het lijkt erop dat de game niet moeilijk gaat worden. Dit kan zowel een valkuil als een pluspunt zijn. In principe is het toegankelijker voor meer gamers, maar het mist de diepgang voor de spelers die bekend zijn met het genre. De map is ook aan de kleine kant, waardoor de game het vooral van de mijn moet hebben. Het is een pluspunt dat de ontwikkelaars direct al decoraties hebben toegevoegd en dat we een blik krijgen op aankomende content. Een groot gedeelte zit namelijk niet in de demo, maar is al wel onderdeel van het menu. Zo spelen de items die je via de handelaar op het treinstation kunt kopen nog bijna geen rol. In de trailer hebben we gezien dat de mijn wordt aangevallen door kwaadaardige Steambots, maar in de demo is dit nog niet aan de orde. Als je wilt, kun je de demo voor een lange tijd spelen, maar verder dan Milestone zeven kom je niet. Doordat het eigenlijk een soort introductie level is, is het ook niet mogelijk om de game op te slaan.

SteamWorld Build De Mijn

Voorlopig oordeel van Anita van Beugen

Met SteamWorld Build hebben Image & Form Games een combinatie van drie verschillende franchises gemaakt. De wereld, stijl en humor komen uiteraard uit hun eigen SteamWorld franchise. Hoe je het dorp moet uitbreiden en de bewoners tevreden moet houden komt direct uit Anno 1800 en alles wat ondergronds afspeelt, is gebaseerd op Dungeon Keeper. Een goede combinatie, want ik kan echt genieten van die games. SteamWorld Build kan dan ook erg goed uitpakken, maar dan moet het wel wat meer bieden. De demo was wel erg makkelijk en bood geen uitdaging. In de volledige game zou het niet misstaan om grotere mappen, variatie in gebouwen, meer grondstoffen of missies te krijgen. Het verhaal wordt via een schattige cutscene duidelijk, maar komt in de demo nog niet naar voren. Het is dus de vraag of dit zo blijft, of dat we meerdere mappen en hoofdstukken krijgen. Dat zou wel de kleine map en de demo verklaren. Als je bekend bent met de genoemde franchises dan is SteamWorld Build een game die je in de gaten moet houden, want de potentie is er.

Over auteur Anita van Beugen

Anita van Beugen Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?