Remastered: Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy

Geplaatst: 10 april 2019 10:00
Aangepast: 3 februari 2024 13:03
-

De Ace Attorney Trilogy is nu verschenen op de pc, Xbox One, PlayStation 4 en Nintendo Switch. Capcom brengt graag zijn games uit over meerdere generaties, maar HOLD IT! Toch is Ace Attorney Trilogy wel vrij uniek in zijn releases. Zo is niet elk deel vertaald en gelokaliseerd buiten Japan en qua re-releases brengt Capcom vooral telkens alleen de eerste drie delen uit. Dit is wederom het geval met Ace Attorney Trilogy. We zijn hier in het Westen de games met touch controls gewend, en het was ook niet gek dat een paar jaar geleden deze trilogie verscheen voor tablets en smartphones. Is het dan ook wel de moeite waard om op je grote HDTV een advocaatje uit te hangen? Ik was erg benieuwd hoe één van mijn favoriete gamereeksen aller tijden het zou doen op de Xbox One.

No Objections here!

Oorspronkelijk kwam Phoenix Wright voor het eerst met zijn "OBJECTIONS!" aanzetten op de Gameboy Advance in Japan, waarbij het eerste deel stamt uit 2001. De serie is dus al achttien (!!!) jaar oud. Iedereen bedenkt hierbij gelijk grapjes natuurlijk. Bij dezen mijn bijdrage: Een game die draait om het legal system heeft zijn eigen legal age dus bereikt! Pas in 2005 kwam de eerste game uit in het Westen op de Nintendo DS, waarna (relatief) snel deel 2 en 3 volgden, aangezien die al gemaakt waren in Japan. Onder de naam Ace Attorney Trilogy kwamen de drie klassiekers tezamen in 2015 voor de 3DS in de Nintendo Store. Inmiddels hadden we toen ook al een deeltje 4 en 5 gehad, alsook een spin-off met rivaal Miles Edgeworth, plus er was een zesde deel toentertijd onderweg voor de 3DS. Echter bevat deze trilogie logischerwijs drie delen, en dan de eerste welteverstaan.

Met de release voor alle huidige hippe platformen is het denk ik de vierde keer (Hold it!?) dat Capcom de graphics heeft moeten oppoetsen. De handgetekende figuren en achtergronden zijn geüpdatet van GBA naar DS naar 3DS naar tablets en dan nu als laatste naar HDTV-resolutie. Aangezien veel van onze tablets en smartphones nog hogere resoluties hebben dan een 1080p, verwacht ik dat het deze keer minimaal is geweest qua omzetten, maar desalniettemin toont het wel een grote vorm van dedicatie en liefde voor deze games (of geld?) dat Capcom bereid is Phoenix Wright en al zijn vrienden en vijanden zo vaak opnieuw te tekenen. Gelukkig is dit goed gelukt, ook al blijf je wel zien dat de games wat op leeftijd zijn. Echter vind ik dit belangrijk voor de sfeer dat hier ook niet teveel mee geklooid wordt. Zo is de muziek ook slechts minimaal gepimpt en klinken de deuntjes nog even herkenbaar als 18 jaar geleden op de DS.

H(ol)D IT!

De originele drie Ace Attorney games zijn alle drie erg goed. Het is niet voor niets dat de gamereeks zo’n grote fanbase heeft en dat de games op zoveel platforms zijn uitgebracht. Alle figuren in alle delen zijn stuk voor stuk prachtig uitgewerkt, dikwijls hilarisch en hebben hun eigen persoonlijke character-arc. Daarnaast zijn de cases altijd erg afwisselend en superspannend. De games worden meestal als “visual novel” gezien, maar dit vind ik maar deels waar. Je doet namelijk echt wel wat meer dan bij de gemiddelde visual novel. Je wisselt altijd af tussen onderzoek en rechtszaak in chapters. Bij de detective gedeeltes ga je uitgebreid met mensen praten en doe je onderzoek bij locaties op de oldskool point-and-click adventure manier. Wanneer je dit af hebt gerond komt er weer een “day in court”, waarbij je getuigen moet betrappen op leugens en tegenbewijzen moet zien te vinden. Deze afwisseling zorgt er altijd voor dat het niet saai wordt. Het is wel waar dat je heel veel moet lezen, maar gelukkig is ieder deel in de Ace Attorney-serie doorspekt met humor.

Zijn er veel dingen veranderd aan deze Ace Attorney Trilogy op de Xbox One, Switch en PS4? Heel weinig. In elk geval geen extra cases, kostuums of wat dan ook. De controls zijn prima onder de duim te krijgen met een controller, ook al is het iets minder praktisch dan met touch controls. Wel zijn er wat praktische voordelen aan deze versie. Je kunt in de onderzoek chapters altijd in een omgeving verschillende dingen bekijken, waarbij je met deze versie nu een loepje in beeld hebt. Heb je iets al eens bekeken, dan verschijnt er een vinkje bij het loepje. Dit is een kleine toevoeging, maar ik vind het een hele fijne. Daarnaast heb je ook niet meer dat wanneer je saved je automatisch de gamesessie beëindigd. In alle drie de delen loop je soms weleens vast, doordat net iets niet duidelijk is, je hebt iets over het hoofd gezien of je denkt al een stap te ver. Verneuk je het een keer of zes of zeven, dan moet je heel de chapter opnieuw doen, iets wat ik een belachelijk ouderwets spelelement vind dat ze er beter uit konden laten. Nu kun je dat omzeilen door gewoon een oudere save in te laden.

Het gebruikte beeldmateriaal in deze review is gecaptured tijdens onze speelsessie op de Xbox One.

Eindoordeel van Peter Scheffer

De Ace Attorney-games zijn geniale must-haves met zijn eigen unieke genre. Mijn enige OBJECTION is dat Capcom telkens alleen de eerste drie opnieuw uitbrengt, terwijl deel 4, 5 en 6 ook zo goed zijn. En dit geldt net zo hard voor de vier spin-offs, waarvan er zelfs maar eentje officieel is vertaald naar het Engels. De serie weet al vanaf het eerste deel kwaliteit te leveren en bij deze versie heb je gelijk de eerste drie in hun mooiste advocaten maatpak. Er valt verder niet veel te zeggen over deze Ace Attorney Trilogy. De games zijn ware klassiekers en naar mijn mening moet iedereen deze games echt eens spelen. Persoonlijk prefereer ik ze als handheld in mijn bedje, en ik denk daarom ook dat de Switch versie degene is die ik het meest zou aanraden bij deze release. Heb je echter geen 3DS of Switch, maar wel een PS4 en/of Xbox One, gun jezelf dan eens wat heerlijke avondjes op de bank met deze digitale verhalende prettreinen vol plezier.

onbekend

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy

Ontwikkelaar:

Capcom

Uitgever:

Capcom

Release:

9 december 2014

-

Pc, Nintendo 3DS, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord