Excitebots: Trick Racing

  • Eerste releasedatum 26 februari 2009
  • Platformen Nintendo Wii
  • Genre Racing
  • Gameliner score -

Retrospectief: Excitebots: Trick Racing

Welkom bij alweer mijn derde Peter’s Backlog Bonanza Retrospectief. Deze keer is #259: Excitebots: Trick Racing aan de beurt, wederom een Wii game. Op dit moment heb ik “slechts” 69 Wii games, dus dat is redelijk toevallig te noemen. Excitebots is een unieke racegame met transformerende robotdieren, waarbij er heel goed van de Wii motion controls wordt gebruik gemaakt. Het is ook nog eens een game die ik pas een maand of anderhalf geleden heb aangeschaft. Het laagje stof was dus nog minimaal te noemen voor deze retro titel. Excitebots is echt een game waar ik heel... excited naar was, dus met plezier ging ik ervoor zitten.

onbekend

Ironische localisatie

Excitebots: Trick Racing is een game die waarschijnlijk weinig tot geen mensen kennen in Europa. De game heb ik al meerdere malen zien worden aangeraden bij retro gamecollectors op YouTube, dus ik besloot eens deze gouden tip daadwerkelijk aan te schaffen. Al snel kwam ik erachter dat de game niet in PAL is uitgebracht en dus niet in Europa of Australië verkrijgbaar is. Ironisch genoeg race je in de game heel de wereld over, maar enfin. Gelukkig maar dat ik zo’n tien jaar geleden mijn Wii heb gemod om importspellen te kunnen spelen! Excitebots kwam uit in 2009 en is ondanks positieve reviews toch enkel uitgebracht in Noord-Amerika. De developer Monster Games had in 2006 als launchtitel voor de Wii tevens ook Excite Truck uitgebracht. Deze is wel overal uitgebracht, al heeft die game een dermate lelijk logo en hoesje dat ik vermoed dat iedereen er met een boog omheen liep bij de lokale gameboer.

Excitebots siert ook niet bepaald het meest schone hoesje. Alles aan het ontwerp straalt een B-kwaliteit uit, zoals we dat bij zoveel Wii games zagen in de hoogtijdagen van de console. Was de game destijds hier verschenen dan denk ik niet dat ik er ooit naar zou hebben omgekeken. Het is dan ook volgens de kenners een echte hidden gem, want ook in Noord-Amerika is de Excitebots niet heel erg bekend. Het heeft volgens alle retro-game YouTubers in elk geval niet de bekendheid die het zou verdienen. Ik heb niet lang hoeven wachten en zoeken om de game te vinden voor een erg zachte prijs. Zou ik het met ze eens zijn?

More than meets the eye

Excitebots is niet een standaard racespel, merk je gelijk. Je racet immers met transformerende robotdieren, al is dat in eerste instantie niet waardoor de game uniek speelt. Excitebots heeft als subtitel “Trick Racing” en dat is inderdaad waar het om draait. Het gaat amper tot niet om de ideale lijn vinden, maar allemaal om zoveel mogelijk trucs en gekke dingen uit te 'halen' tijdens een race. Het gaat erom dat je sterren verzamelt en die worden toegekend bij alle soorten gekke dingen die je uithaalt. Je hebt in vrijwel elk circuit vele shortcuts en verschillende wegen, dus realisme is ver te zoeken. De game gaat echt helemaal voor de fun en dat is zeker gelukt. Je kunt tijdens een race van die typische Mario Kart dingen als driften, superjumps maken met stunts en gekke wapens oppakken. Echter heb je daarnaast ook verticale en horizontale palen waar je racerobot aan kan gaan hangen en zich keihard mee vooruit kan slingeren, en allerlei andere gekke dingen.

Het is bijna teveel om op te noemen. Zo heb je ook allerlei verschillende minigames die je kunt tegenkomen, waarbij je een grote voetbal in een doel moet zien te knallen tijdens de race, of dat je bowlingpins omver moet racen. Ook kun je gedeeltes tegenkomen waarbij je racerobot moet gaan rennen. Elke nieuwe cup en elke nieuwe race heeft wel een uniek element. Excitebots speelt qua besturing met de motion controls en je moet er veel bewegingen mee maken voor de stunts en minigames. Dit is even wennen, maar het speelt uiteindelijk heel erg goed. Excitebots heeft naast de gewone cupraces ook minigame-races en allerlei andere modi. Daarbij speel je ook nog veel extra robotdieren vrij en kun je een soort van galerij aan 3D modellen verzamelen. Dit alles kun je kopen met de verzamelde sterren in de races.

Peter’s Backlog Bonanza Oordeel

Excitebots: Trick Racing is geen miskoop geweest. Richting het eind wordt de game wel erg lastig en de muziek is nogal aanwezig soms, maar de speelervaring is voor negentig procent van de tijd echt top. De game is ontzettend veel fun en biedt daarnaast ook ladingen aan content, met veel verschillende circuits, modi en dingen vrij te spelen. Daarmee zie ik Excitebots ook als een echte 'keeper' voor in mijn Wii gamecollectie. Ook zie ik de game als een aanrader voor iedereen met een Wii in huis. Het is alleen wel lastig dat je deze titel uit de VS moet binnenhalen en je Wii gemod moet zijn om deze originele racegame te kunnen spelen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?