Revisited: Is Jurassic World Evolution 2 de moeite waard in 2023?

Geplaatst: 7 april 2023 12:00
-

Een periode geleden beleefde ik een prehistorische burn-out. Het lag niet aan jou Jurassic World Evolution 2, maar het lag aan mij. Ik heb jouw voorganger destijds ondanks de tekortkomingen te veel gespeeld en daardoor raakte ik sneller op jou uitgekeken. Het is best ironisch. Ik denk dat Jurassic World Evolution 2 in alle opzichten beter is dan zijn voorganger - alleen niet dusdanig beter. Wellicht was dat de reden dat ik er sneller dan verwacht op uitgekeken was. We zijn echter flink wat uitbreidingen en updates verder, dus dit leek mij een uitgelezen moment om te kijken naar de stand van zaken. Ik heb flink wat feedback als we van Jurassic World Evolution 2 een tiran in het managementgenre willen maken, dus start de jeep en laten we beginnen!

De (pre)historie van Jurassic World Evolution 2

Om te kijken hoe goed de huidige DLC bevalt, moeten we eventjes een stapje terug nemen. Jurassic World Evolution 2 is al flink wat uitbreidingen rijker geweest. Als we het hebben over de simpelere dinosauruspakketjes dan spreken we over het Early Cretaceous Pack, Camp Cretaceous Dinosaur Pack, Late Cretaceous Pack en Deluxe Upgrade Pack. Dit waren tussendoortjes die qua gameplay niet dusdanig veel te bieden hadden. Ze voegden echter wel hele leuke prehistorische beesten toe en daar kan menig Jurassic World-fan niet genoeg van krijgen. De game is tegenwoordig de thuishaven van meer dan honderd verschillende soorten en toch blijven de verzoekjes binnenstormen. Deze packs zijn echter wisselvallig naar mijn idee. Waar het Late Cretaceous Pack goed scoort met unieke toevoegingen, heb ik toch mijn vraagtekens bij het Camp Cretaceous Dinosaur Pack. Er zijn naast de kleinere dinosauruspakketjes twee grote uitbreidingen verschenen: Dominion Biosyn Expansion en Dominion Malta Expansion. Beide DLC's stonden in het teken van de laatste grote film uit de franchise, genaamd Jurassic World Dominion en brachten nieuwe campaigns naar de game toe. Waar de Biosyn Expansion hoge ogen gooide met de nieuwe setting en uitdagingen, had ik datzelfde warme gevoel niet bij de Malta Expansion. Die was niet slecht, maar uitstekend kunnen we het ook niet noemen.

De game is gelukkig niet alleen betaalde content rijker - er zijn ook flink wat updates door de game heen gejast. Het is bijna onbegonnen werk om alles op te sommen wat Frontier heeft toegevoegd aan Jurassic World Evolution 2 het afgelopen jaar. Laat ik daarom de belangrijkste feitjes er tussenuit pikken. Sandbox-modus is aanzienlijk verbeterd sinds release. Er zijn nieuwe maps te vinden en de opties die spelers hebben om hun ervaring zo stressvrij mogelijk te maken, zijn er nu in overvloed. Er zijn diverse nieuwe attracties te vinden, nieuwe gebouwen zijn vrij rond te plaatsen en decoraties zijn volop toegevoegd. Frontier lijkt Jurassic World Evolution 2 meer op een lijn te krijgen met haar andere games - zoals Planet Zoo en Planet Coaster - waarbij het versieren van diens parken een enorme rol speelt. Verder heeft Frontier aanpassingen gemaakt op het gebied van het gedrag van de dinosaurussen, de Capture Mode heeft flink wat verbeteringen gezien en op een blauwe maandag wordt er wat getweakt aan de managementsystemen. De gratis updates die Frontier heeft uitgebracht hebben zeker een positieve impact gehad op de simulatiegame. Het is in sommige opzichten niet meer te vergelijken met de game die op dag één verscheen.

Jurassic World Evolution 2 Revisited 2023

Jurassic World Evolution 2 in 2023: Update 6 en Feathered Species Pack

Het is een pittige discussie tussen archeologen: dinosaurussen en veren. Zag de T.rex eruit als een kalkoen? Of had het meer weg van een zoutwaterkrokodil? Ondanks dat we weten dat niet alle dino's veren hadden, hebben we ook bewijs dat er wel degelijk gevederde vrienden in het Krijt rondwandelden. Laat dat nou net de focus zijn van de Feathered Species Pack DLC. Wanneer je de DLC erbij pakt, heb je wellicht het idee dat de soorten een beetje uit de lucht gegrepen zijn, maar niks is minder waar. De Yutyrannus is de grootste carnivoor die ontdekt is met een verenlaag. De Sinosauropteryx is één van de best bewaarde fossielen ooit en doorslaggevend bewijs dat er dinosauriërs waren met veren. De Deinocheirus is één van de grootste dinosaurussen met veren en één van de meest unieke soorten die we kennen. De Jeholopterus geeft een bijzondere inkijk in het leven van de vroegere pterosaurussen. Dit is tot nu toe het beste dinosauruspakket dat we hebben mogen ontvangen. De wezens in deze uitbreiding zijn stuk voor stuk uniek en voegen echt iets toe aan de line-up van prehistorische dieren in Jurassic World Evolution 2.

Het vlees op de dinosaurusbotten vind je echter niet in de betaalde DLC. Kijk, nieuwe beesten zijn altijd een genot, maar die kunnen eenmaal niet de gehele gameplay-ervaring op sleeptouw nemen. Frontier brengt gelukkig traditiegetrouw altijd een update naast de uitbreiding uit. Update 6 is één van de beste updates die de simulatiegame gekend heeft. Het brengt wat content naar de game die zorgt voor een verademing op het gebied van zorgeloos bouwen. Zo zijn er twee nieuwe attracties toegevoegd: de Log Viewing Gallery en de Dome Viewing Gallery. Dit zijn attracties die je pal in je verblijf kunt zetten, zodat de bezoekers een uitstekend zicht hebben op de diverse bewoners van het park. En parken bouwen was nog nooit zo gemakkelijk, want er zijn een aantal gigantische maps vrijgegeven. Het is waanzinnig om enorme projecten op te starten zonder te hoeven stressen over een gebrek aan ruimte. Het gaat geweldig gepaard met het feit dat je nu elke soort boom uit alle landschappen apart kan plaatsen. Woestijnplanten in het koude Canada? Ga je gang, joh! Hopelijk voegt Frontier uiteindelijk ook de verschillende soorten brushen toe voor optimaal maatwerk. Tot slot kunnen de kunstzinnige parkbouwers onder ons genieten van de Cinematic Camera. Deze modus zorgt ervoor dat je prachtige shots krijgt van je bouwkunsten. Zet er een Jurassic Park logo onder en het voelt bijna officieel.

Oftewel, Update 6 is een geweldige update als je houdt van het creatief bezig zijn in de sandbox modus. Het managementaspect van Jurassic World Evolution 2 lijkt echter steeds verder in het verschiet te raken. Ik snap dat een groot gedeelte van de spelersbasis op dit moment geen zin heeft in gezeik: ze willen gewoon lekker knutselen. Ik zal later in dit artikel nog even mijn zegje doen over het management, maar ik deel ook de mening dat creatief bezig zijn op dit moment de reden is voor veel spelers om door te gamen. Ik speel Jurassic World Evolution 2 nu ook voornamelijk in de sandbox modus, puur omdat ik daar het meeste plezier uithaal. Ik kan mij heerlijk ontspannen met het bouwen van een gigantisch project. Ja, tussen al het gamegeweld door vermaak ik mij prima met het vertroetelen van mijn prehistorische schatjes. Ik heb echter nu één van de grote maps bijna vol gebouwd en de framerate is het er in ieder geval niet mee eens. Ach ja, het is kiezen of delen- en ik kies voor meer dino's en minder frames per seconde.

Jurassic World Evolution 2 Revisited 20231

De toekomst van Jurassic World Evolution 2

Wat Jurassic World Evolution 2 nu vooral mist is de wow-factor als het gaat om de uitbreidingen. Ze hebben gebruikgemaakt van de hype rondom Jurassic World Dominion - en dat is te begrijpen. Wat ik echter nu wil zien zijn uitgebreide DLC's die de magere onderdelen van de game op de schop nemen. Ik doel dan op een aantal zaken. De vliegende reptielen kunnen een handje gebruiken, maar er is op dit moment één doelgroep die nog dringender hulp nodig heeft. De mariene reptielen zijn eigenlijk het zwarte schaap op dit moment. Er is weinig variatie te vinden in de soorten en de verblijven zelf zijn eigenlijk amper aan te passen. Het zou geweldig zijn als we wat meer variatie en managementopties zouden zien op dit gebied. Er is zoveel potentie voor nieuwe zeediersoorten, zoals de prehistorische zeeschildpad Archelon, de grootste vis aller tijden Leedsichthys en de Trias apex predator Cymbospondylus. De keuze is in ieder geval reuze. Geef ons eilanden, zodat we sub-aquatische reptielen kunnen verwelkomen, zoals de gigantische krokodillen Sarcosuchus en Deinosuchus. Waterpompen en andere apparatuur, zodat het water op de juiste temperatuur en schoon blijft ondanks het dagelijkse bloedvergieten. Onderwatertunnels, zodat we een stuk gevarieerder onze verblijven invulling kunnen geven. Ik kan urenlang erover dromen hoe we dit onderdeel kunnen upgraden naar één van de beste onderdelen van de game.

Om meteen op het stukje attracties te blijven, ik hoop dat Frontier dit soort content blijft toevoegen. Er zijn nog zoveel soorten attracties die geweldig zouden staan in het park. Wat dacht je van een ballonvaart? Een achtbaan? Meer attracties en gebouwen voor de gasten geven spelers een reden om het park diverse invullingen te geven. Zeker nu Update 6 ons meer creatieve tools heeft gegeven, lijkt mij dit een homerun. Ik benoemde het net al eventjes, maar de managementsystemen worden niet echt veel meer getweakt heb ik het idee. Het is daarom wellicht een strak plan om ons meer diepgang te geven op het gebied van de bezoekers van het park. Geef ons hun gedachtes. Wat willen ze zien? Hebben ze een favoriete soort? Wat vonden ze van de kipnuggets in de vormen van een Raptor? Nu is het gastenmanagement nogal oppervlakkig en ik denk dat hier in ieder geval kansen liggen op het gebied van management. De systemen zijn er - tijd om ze uit te breiden.

Jurassic World Evolution 2 Revisited 20232

De rode draad van het verhaal is dat Frontier op de juiste weg is met de post-launch content voor Jurassic World Evolution 2. De Feathered Species Pack voegt unieke en relevante wezens toe die voor verrijking maar ook educatie zorgen. De sleutelwoorden bij een DLC is uniek en relevant. Het is broodnodig dat de aankomende uitbreidingen deze termen in het DNA hebben zitten. Verder blijft Jurassic World Evolution 2 mijn interesse prikkelen. Wellicht door de overweldigende dosis aan dopamine die ik ervaar elke keer als ik zoiets moois en nostalgisch zie. Het kan ook komen doordat ik gewoon erg blij wordt van dinosaurussen en niemand anders in gameland neemt echt de moeite om deze niche fatsoenlijk in te vullen. Jurassic World Evolution 2 staat op eenzame hoogte en dat is zowel goed als slecht nieuws. Is er een betere dinoparkbuilder te vinden? Nee. Kan Jurassic World Evolution 2 nog veel beter worden? Jazeker! Daarom is het antwoord op de hamvraag een beetje cryptisch. Ik denk dat Jurassic World Evolution 2 in 2023 zeker de moeite waard is. Ik hoop echter dat Frontier in de toekomst zulke sterke uitbreidingen kan leveren, dat er geen twijfel meer over mogelijk is. De droom van John Hammond leeft in ieder geval!

Bron: Frontier
Bram Noteboom Head of Content

Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Jurassic World Evolution 2

Ontwikkelaar:

Frontier Developments

Uitgever:

Frontier

Release:

9 november 2021

Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord