Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Terugblik: Stardew Valley - Ontspanning op het platteland

Geplaatst: 15 mei 2022 14:00
Aangepast: 8 juli 2022 23:31

Stardew Valley, dé farming simulator van de farming simulators. Eerder deze week werd bekend dat Stardew Valley sinds de release meer dan 20 miljoen keer is verkocht. Toch niet slecht voor een indie game. Maar Stardew Valley is zoveel meer dan gewoon een indie game. De game heeft vele andere games geïnspireerd en vorig jaar kreeg Stardew Valley zelfs een bordspel! Ik heb na een lange pauze deze game weer eens opgepakt om opnieuw te ervaren wat deze game eigenlijk zo bijzonder maakt en waarom zoveel mensen er steeds weer bij terug komen.

Stardew Valley dieren

Het simpele begin

Stardew Valley is een game uit 2016 die ontwikkeld is door Eric Barone, beter bekend als ConcernedApe. Geïnspireerd door de Harvest Moon series begon hij vier jaar eerder aan de ontwikkeling van de game. De game is eigenlijk heel simpel. Je krijgt van je opa een vervallen boerderij in Pelican Town. Je kunt kiezen uit verschillende stukken land, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Ik ben zelf verliefd op de boerderij aan het strand, die later aan de game is toegevoegd. Zoals ik al zei, was het even geleden dat ik de game had gespeeld, maar ik had al gelijk weer de grootste plannen met mijn boerderij. Maar we moeten rustig aan beginnen, eerst maar eens die eerste gewassen planten.

De game heeft net als het echte leven verschillende seizoenen en daar moet je natuurlijk rekening mee houden. Wie heeft niet gewassen te laat geplant en ze allemaal dood zien gaan toen het ineens winter was. Maar dat zijn niet de enige beginnersfouten. Wie is er niet flauwgevallen in de mijn of wie heeft zijn gereedschap niet weggebracht, toen je het eigenlijk wel hard nodig had. Of wie is de tijd niet vergeten als je druk bezig bent met vissen, waardoor je niet op tijd thuis bent. Het is iedereen overkomen, maar gelukkig straft de game je niet te hard af. Het hoort er gewoon bij en het zorgt voor een stukje uitdaging, maar ook grappige momenten. Maar die zitten er sowieso meer dan genoeg in. Wat dacht je van de quest om de onderbroek van de burgemeester terug te halen?

Stardew Valley farming

Geen rustig leven

Niet dat deze game geen uitdaging heeft. Het lijkt misschien een rustige en ontspannen game, maar niks is minder waar. Ik denk dat elke Stardew Valley liefhebber de rilling krijgt als ik ‘Skull Cavern’ zeg. En wat dacht je van de Community Center, waar je eindeloos veel voor moet verzamelen. Of de mini-games tijdens de evenementen. En vergeet niet je dieren naar buiten te laten en te voeren. Maar je planten moeten ook nog water hebben, anders heb je straks geen geld voor nieuwe gewassen. De lijst is eindeloos en er is soms bijna tijd te kort om alles in een dag klaar te krijgen.

Gelukkig wordt het naarmate je verder komt in de game steeds makkelijker om alles klaar te krijgen. Je kunt steeds meer automatiseren en als je eenmaal het zogenaamde ‘Ancient Fruit’ in je kas hebt groeien, hoef je je ook een zorgen meer te maken over het geld. Dan gaat het simpelweg om je boerderij te maken zoals jij het wilt. Ga je voor de optimale indeling voor je gewassen of focus je juist volledig op dieren? Alles is mogelijk en het is maar net waar jij blij van wordt. En vergeet niet om op zoek te gaan naar jouw ideale partner. Of misschien wel partners als je het moeilijk vindt om te kiezen. Maar ook vriendschappen zijn erg belangrijk in de game. Wie wil er nu geen vrienden worden met de lieve, oude Evelyn? En nee, ik ben echt niet bevooroordeeld hier.

Stardew Valley Chats

Samen is alles leuker

Twee dingen waar ik altijd ontzettend blij van word in Stardew, zijn de mods en de multiplayer functie. Stardew Valley met vrienden vind ik nog veel leuker dan alleen. Samen de boerderij opbouwen, samen de Skull Cavern in, allemaal een partner vinden om mee te trouwen of de community bundel afmaken. Er is nog steeds genoeg te doen en het is zoveel gezelliger met vrienden. Daarnaast is het ook een stukje makkelijker om alles klaar te krijgen in een dag, omdat je toch meer energie te gebruiken hebt. Ik heb vele onvergetelijke momenten beleefd in Stardew Valley met vrienden en ik weet zeker dat er nog veel meer gaan komen.

Daarnaast is de modding community echt geweldig. Overal is wel een mod voor, van een nieuw uiterlijk voor je gebouwen tot een overzicht van welke cadeaus worden gewaardeerd tot een heuse tractor om mee rond te rijden. Deze maakt wel paardengeluiden, maar wat maakt het uit. Net als bij vele games voegen de mods zoveel toe en het zorgt ervoor dat je de game helemaal naar jouw wensen kunt aanpassen. Je kunt het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt en dat is voor een game als deze het allerbelangrijkste als je het mij vraagt. En kijk eens hoe mooi je de game kunt maken. Daarvoor wil je toch uren door mods heen scrollen?

Stardew Valley Modded

De ultieme farming sim

Stardew Valley is een game die een grote invloed heeft gehad op wat farming simulators zijn in de game-industrie. Een game die ontspanning biedt aan vele spelers, maar nog steeds veel uitdaging heeft. Je hebt ontzettend veel vrijheid en kunt de game spelen zoals je zelf wilt. Daardoor ben je nooit klaar met deze game, wat erg fijn is met zo’n geweldige game als deze. Voor velen is deze game de ultieme farming simulator. Het is niet zo gek dat zoveel mensen steeds weer bij deze game terugkomen. Er is namelijk altijd wel iets nieuws te ontdekken of een nieuwe manier om de game te spelen. Niet alleen is de game ontzettend populair bij fans, er zijn ook veel games die inspiratie hebben gehaald uit deze game. Wat dacht je van My Time at Portia, Coral Island of Graveyard Keeper. Elke game is uniek op zijn eigen manier, maar toch zie je de invloed die Stardew Valley heeft terug in elk van deze games. En dan te bedenken dat het begon met één man en een idee.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Stardew Valley

Series

-

Uitgever

Chucklefish

Reviewscore

-

Platforms

Pc, PlayStation Vita, PlayStation 4, Xbox One, Mobile, Nintendo Switch

Releasedatum

26 februari 2016

Ontwikkelaar

Concerned Ape

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord