Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

Tech: Dit zijn de nieuwe Xbox-consoles en controller

Door het geknoei met documenten van de zaak tussen de FTC en Microsoft kan gameland aanschouwen wat de plannen zijn voor de nieuwe Xbox-consoles en controllers. Zit je er klaar voor, want het is een hoop!

Laten we beginnen met de hardware die niet al te lang meer op zich laat wachten. Voor de Xbox Series X|S staan er een aantal varianten op de planning. Met name de Xbox Series X-variant - met de tijdelijke naam Brooklin - wekt de interesse. Deze console draagt een cilinderachtige vorm en heeft geen discspeler meer. Het heeft ook de dubbele hoeveelheid aan geheugen vergeleken met de originele Xbox Series X, namelijk 2TB aan intern SSD-geheugen. Deze console komt met Xbox' nieuwe controller, genaamd 'Sebile'. Het eerste wat opvalt is dat Microsoft goed opgelet heeft bij Sony, want zij willen ook een controller op de markt brengen met haptic feedback. Daarnaast kun je deze controller optillen om het apparaatje aan te zetten. In de afbeelding hieronder zie je alle details over de mogelijkheden van de 'Sebile'. Tot slot is er een nieuwe Xbox Series S-versie in ontwikkeling met Wi-Fi 6E support en Bluetooth 5.2. Deze zou ongeveer dezelfde releasewindow moeten hanteren als de Xbox Series X 'Brooklin' en de controller 'Sebile'. De nieuwe Series S verschijnt echter een paar maanden eerder.

Maar goed, daar stoppen we nog niet. Nee, we kijken vooruit tot maar liefst 2028. Microsoft heeft namelijk al plannen om rond die tijd een nieuwe console uit te brengen. De gamegigant gelooft dat ze tegen die tijd cloud-gaming volledig kunnen inzetten in combinatie met hun eigen hardware. Ze mikken erop om te kunnen leveren middels 'cloud hybrid games'. Microsoft denkt ook dat de introductie van AI kan helpen op diverse fronten als we het hebben over game- en technologieontwikkeling. Meerdere eindbazen bij Microsoft zijn betrokken bij de strategie. De gesprekken tussen CEO Satya Nadella, Xbox-eindbaas Phil Spencer, Windows device leider Panos Panay en xCloud CVP Kareem Choudhry zijn nog altijd gaande.

Wat denken jullie over deze ontwikkelingen? Laat het ons weten in de comments.

Over auteur Bram Noteboom

Bram Noteboom Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?