Tim Sweeney vindt Valve-bestuur maar een stel eikels

Geplaatst:
Aangepast: 17 maart 2024 21:00

Het mag geen geheim zijn dat Valve en Epic nou niet bepaald de deur bij elkaar platlopen. De twee softwaregiganten liggen namelijk niet direct op één lijn wanneer het gaat om zaken doen met ontwikkelaars en uitgevers. En dat wordt maar weer eens duidelijk na het lezen van een van Tim Sweeneys e-mails richting Valve, welke inmiddels openbaar goed is geworden.

Een van de grote verschillen tussen Epics en Valves verdienmodel schuilt in de verdeling van royalties. Good guy Epic heeft zich altijd hevig verzet tegen Valves 'geldklopperij' door standaard een 88-12 verdeling te hanteren, waarbij Epic dus maar twaalf procent van de inkomsten derft. Bij Valve ligt dat percentage hoger. Oorspronkelijk roomde Valve voor de verleende diensten dertig procent van de verkopen af, iets waar in 2018 verandering in kwam toen het een tier-based systeem introduceerde. Vanaf dat moment claimt Valve een kwart zodra de inkomsten meer dan tien miljoen dollar bedragen en twintig procent wanneer de vijftig miljoen dollar grens wordt overschreden.

En dat zit Sweeney niet lekker, wat blijkt uit een mail richting Valve, welke inmiddels openbaar is gemaakt vanwege een antitrust rechtszaak die tegen Valve loopt. In de mail richt Sweeney zich tot Gabe Newell en Erik Johnson en Sweeney zet direct daarin de toon:

Steam Store

Right now, you assholes are telling the world that the strong and powerful get special terms, while 30% is for the little people. We’re all in for a prolonged battle if Apple tries to keep their monopoly and 30% by cutting backroom deals with big publishers to keep them quiet. Why not give ALL developers a better deal? What better way is there to convince Apple quickly that their model is now totally untenable?

Ergens heeft Sweeney wel een punt. Kleine studio's worden hierdoor het hardste geraakt, terwijl het de grote jongens zijn die juist profiteren van Valve's beleid. Maar of Tim er rekening mee had gehouden dat ooit aan het licht zou komen dat hij Valve-topfunctionarissen met bipsgaten vergelijkt, dat is vraag twee. Dat Valve er zelf niet zo mee zit is gebleken door de driewoordige interne reactie van Valve's COO Scott Lynch: "You mad bro?"

Wat is het toch een gezellige branche, die gaming industrie.

Bron: CourtListener
Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord