Review: Cursed to Golf - Een mooie birdie PlayStation 5

Geplaatst:

Mash-ups van populaire genres, het is geen onbekend fenomeen in de gaming wereld. Toch ben ik niet lang geleden op een game gestuit, die twee totaal niet matchende genres met elkaar weet te combineren. Cursed to Golf is een mix van een roguelike en een golfgame. Een absurde combinatie, maar wel een combinatie die bijzonder goed werkt. In de essentie is Cursed to Golf kinderlijk eenvoudig, maar zoals vrijwel altijd het geval is, schuilt er onder dat onschuldige schilletje een vermakelijke game met redelijk diepgaande mechanics. Trek je ruitjesbroek maar aan, dit is de Cursed to Golf review!

Cursed to Golf Review

Van Tiger Woods naar een hoopje as

Jij bent de Golf GOAT in spe. Tenminste, in Cursed to Golf dan. Tijdens een groot evenement waarin je bekroond kan worden tot de beste aller tijden, lijn je de laatste put voor de overwinning op, maar als donderslag bij heldere hemel word je getroffen door een bliksemschicht. Niet veel later open je de ogen weer, helaas lig je niet knock out op de green, maar ontwaak je in golfers limbo. Deze prelude van het hiernamaals geeft vergane golfers de kans op een tweede leven, maar daarvoor dien je wel een helse achttien holes in één keer af te lopen.

Je wordt begroet door “The Scotsman”, een medegolfer die al zo lang gevangen zit, dat hij maar zijn eigen winkel - de Eterni-Tee - heeft geopend. In deze winkel verkoopt hij zogeheten “Ace Cards”, die je kunt gebruiken tijdens je avontuur. De basis van deze 2D-golfgame is redelijk simpel. Jij dient binnen een aantal slagen de bal te putten. Dat doe je met drie verschillende clubs, bestaande uit een driver, een ijzer en een wedge. De drie clubs representeren ieder een afstand en hoogte die je kunt slaan met de bal. Druk op de knop en de meter begint te lopen, eerst bepaal je de kracht van het schot en vervolgens dien je de hoek te timen. Deze clubs behoud je de gehele game en zijn niet upgradebaar, je beschikt dus altijd over hetzelfde materiaal. Iedere hole zit tjokvol obstakels en shortcuts. Zo simpel als ik het hier beschrijf is het echter allemaal niet. Je kunt bijvoorbeeld meer slagen verkrijgen door gouden en zilveren beeldjes met de bal kapot te slaan. Daarnaast zijn er ook nog eens de Ace kaarten, die je eenmalig kunt inzetten voor een bepaald effect. Zo zijn er kaarten voor extra slagen, is er een kaart die het water bevriest en is er een kaart waarmee je de explosieve dozen kunt laten ontploffen. Iedere hole vereist een bepaalde planning en iedere hole is het weer hopen dat je de juiste kaarten op zak hebt.

Cursed to Golf Review1

Wat er roguelike aan Cursed to Golf is

Goed, dat was dus het stukje golf, maar zoals ik al zei; er zitten ook een aantal roguelike elementen in Cursed to Golf. Laten we beginnen met de opbouw van de game. Jij dient in één run achttien holes succesvol te voltooien wil je weer tot leven komen. Faal je, dan is het weer terug naar het begin. Na het afronden van ieder level, rijd je naar de volgende locatie. Iedere keer krijg je een keuze voorgeschoteld, neem je het linkerpad of het rechterpad? Ieder heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo kom je vaak een nieuw pakje Ace Cards, geld of de winkel van The Scotsman tegen. Er zijn echter ook Cursed Holes te bekennen. Dit zijn veelal normale levels, maar dan met een twist. Om de zoveel slagen krijg je namelijk te maken met een bepaalde vloek, soms vallen deze mee, maar soms zijn ze ook een echte pain in the ass. Zo zijn er vloeken waarbij je alleen naar rechts of links kunt slaan voor een aantal beurten, waardoor je genoodzaakt bent om zo hard mogelijk tegen de muur aan te slaan.

Natuurlijk is een roguelike niet compleet zonder bossruns. Cursed to Golf kent er in totaal drie, die je slechts één keer hoeft te verslaan. Heb je deze bazen eenmaal verslagen, dan hoef je het in volgende runs niet nog een keer te doen. Gelukkig maar, want deze baasgevechten zijn bijzonder lastig en zorgen ervoor dat je door de Ace Cards heen brandt. Desalniettemin is Cursed to Golf geen bijzonder afstraffende game. De term Roguelike kan namelijk veel spelers afschrikken. Wees gerust, Cursed to Golf kent een lage instapdrempel en is niet bijzonder lastig om onder de knie te krijgen. Dat is enerzijds jammer, maar anderzijds ook weer erg prettig. Cursed to Golf is namelijk bijzonder leuk om gewoon eventjes op te pakken. Je speelt een paar holes en legt hem vervolgens weer weg omdat je de gameplayloop op een gegeven moment wel weer gezien hebt.

Cursed to Golf Review2

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Cursed to Golf is een unieke mix tussen een klassieke 2D golfgame en een roguelike. Verbazingwekkend genoeg is het een groot succes. De game is net moeilijk genoeg om de aandacht vast te houden met zijn shortcuts en obstakels, maar straft de gamer niet genadeloos af wanneer er een fout gemaakt wordt aangezien je een schot kunt annuleren na het vastklikken van de kracht. Op een gegeven moment ken je de formule wel een beetje, maar dat is niet erg. Cursed to Golf weet namelijk dondersgoed wat het is en waar het goed in is. De Ace Cards zijn een leuke toevoeging, maar zorgt er wel voor dat een run grotendeels afhankelijk is van een beetje mazzel. De holes zelf zijn leuk ontworpen en bieden voldoende diversiteit om iedere keer nieuwsgierig te zijn naar de volgende hole. Daarnaast is het fijn dat je de gehele game keuze krijgt uit slechts drie clubs. Hierdoor is de game niet bijzonder complex zodat de instapdrempel relatief laag blijft. Al met al is Cursed to Golf een vermakelijk game die een vermakelijk tussendoortje biedt, verwacht echter niet dat je maandenlang zoet bent met deze game.

    Goed
  • Lage instapdrempel
  • Unieke mash-up
  • Ace Cards zorgen voor variatie
  • Gaat niet eindeloos door
  • Mazzel speelt een (te) grote rol
Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Cursed to Golf

Series

-

Uitgever

Thunderful Publishing

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

18 augustus 2022

Ontwikkelaar

Chuhai Labs

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord