Eledees

 • Ontwikkelaar Ubisoft
 • Eerste releasedatum 3 mei 2007
 • Platformen Nintendo Wii
 • Gameliner score

Review: Eledees - Nintendo Wii

Met het broeikaseffect op de achtergrond is alles wat te maken heeft met 'groene' energie helemaal hot. Het liefst zoekt men veilige energiebronnen die geen schade toebrengen aan het milieu. Konami heeft de oplossing: Eledees. Dit zijn kleine mannetjes die zorgen voor de energievoorraad in de wereld. Nu alleen nog even uitzoeken waar die Smurfen-lookalikes leven.

Gevonden!

Helaas zijn Eledees op het moment alleen nog op de Nintendo Wii te vinden. Het jochie Kai woont samen met zijn ouders in de wereld van deze ietwat vreemde wezentjes. Kais ouders onderzoeken de Eledees en als op een gegeven moment alle Eledees verdwenen zijn en er dus geen energie meer is, zijn Kais ouders meteen weg voor onderzoek. Alleen thuis en ondanks de stroomstoring wil Kai zijn leven kunnen voortzetten en dus gaat hij zelf ook op zoek naar de kleine mannetjes. Hij grijpt zijn vaders 'capture gun' en opent de jacht.

Zoeken, zoeken, zoeken"

De gehele game speel je als Kai in zijn zoektocht naar de Eledees. Dit is echter geen gemakkelijke opdracht, want Eledees verstoppen zich overal: onder potjes en pannetjes tot auto's en vrachtwagens. Om alle Eledees te vinden en vangen, gebruikt Kai zijn vaders eerdergenoemde capture gun, welke je bestuurt met de Wii-mote. Dit geweer is in staat een straal te schieten waarmee je een Eledee stevig bij zijn lurven kunt pakken om hem daarna de nodige 'watts' te laten leveren. Daar draait het namelijk allemaal om in Eledees. Elk level moet je een aantal Eledees vangen om zo het benodigde aantal watts te verzamelen. Hierdoor kun je bepaalde elektrische apparaten weer laten werken. Het aanzetten van bepaalde apparaten heeft weer als gevolg dat er nieuwe Eledees te vinden zijn.

Zoals gezegd zijn Eledees diehard verstoppertjespelers, en dus is het makkelijk als je ook af en toe een object zou kunnen oppakken om eronder te kijken. Gelukkig heeft Kais pa daar ook aan gedacht en heeft hij van zijn capture gun ook meteen een 'gravity gun' gemaakt. Hierdoor kun je met de straal ook voorwerpen optillen en verplaatsen. In het begin is die straal nog maar zwak, maar naargelang het spel vordert, neemt de kracht van je gun toe en kun je uiteindelijk zelfs auto's optillen. Natuurlijk is het de bedoeling dat je voorwerpen alleen optilt om eronder te zoeken naar Eledees, maar in onze wereld van geweld blijkt dat het doelloos rondslingeren van voorwerpen ook heel vermakelijk kan zijn.

Grote Smurf, Kleine Smurf, Smurfin"

Net als bij de Smurfen, zijn er ook bij de Eledees verschillende mannetjes. In het begin heb je de gewone, wandelende Eledees. Later komen daar onder andere vliegende en teleporterende Eledees bij. Er zijn zelfs Eledees die van zich afbijten en de strijd met je aangaan. Ook zijn er zogenaamde 'Power Eledees'. Deze leveren geen watts, maar geven een extra boost aan je capture gun, zodat je grotere voorwerpen kunt optillen.

Eigen levels

Al deze Eledees zijn te vinden in de 29 levels die de game telt. In al deze levels draait het om zoeken, zoeken, zoeken en nog een keer zoeken. Er zijn nog een paar eindbazen te vinden, maar ook deze kunnen niet voor genoeg afwisseling zorgen. In totaal zul je hiermee zo'n tien uur bezig zijn. Het is dan nog niet voorbij, want er staan dan nog een multiplayer en 'level editor' op je te wachten. In de multiplayer ga je met maximaal vier personen de strijd aan om zelf zoveel mogelijk Eledees te vangen, waarbij je de ander ook nog dwars kunt zitten. De level editor, de woorden geven het al aan, stelt je in staat eigen levels te creëren. Deze kun je dan via WiiConnect24 naar al je vrienden versturen, zodat zij kunnen genieten van jouw levels. Zelf kun je natuurlijk ook levels van anderen binnenhalen, zodat je extra speelplezier hebt.

Physics boven graphics

Er kleeft 'n groot nadeel aan Eledees: het uiterlijk. Om het zachtjes uit te drukken, de omgevingen zijn niet wat we van de Wii verwachten. Omdat er voor al je smijtwerk met de capture gun flink wat gerekend moet worden door het kleine witte apparaatje, blijft er weinig van de Wii over voor de omgeving. Binnenshuis zien de omgevingen er nog redelijk uit, maar zodra Kai het huis buitenstapt, zijn de graphics onder de maat.

Het eindoordeel van Bart Ruijter

Zoals we van Konami gewend zijn is ook Eledees geen onaardige game. De gameplay is leuk verzonnen en de besturing werkt goed en intuïtief. Toch mist het spel de nodige afwisseling na een tijdje en is de game op grafisch gebied ondermaats. Het feit dat je zelfgemaakte levels kunt maken en spelen, vergroot de speelduur wel degelijk, maar vermindert de afwisseling zeker niet. Ondanks de ontbrekende afwisseling en ondermaatse graphics is het geen verkeerde keuze deze mislukte Smurfjes in huis te nemen.

 • Pluspunten
 • Origineel
 • Besturing werkt lekker
 • Bankstellen rondslingeren
 • Minpunten
 • Grafisch ondermaats
 • Afwisseling niet aanwezig
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?