Review: Forza Motorsport 3 Xbox 360

Geplaatst: 31 oktober 2009 16:18
-

Na het verschijnen van Gran Turismo 5: Prologue hadden PlayStation 3-bezitters een lange tijd een racesim om Xbox 360-racefanaten de loef mee af te steken. Turn 10 Studios schiet diezelfde racefanaten nu te hulp in de vorm van Forza Motorsport 3. Turn 10 zelf noemt de game de beste racesim van het moment. En ik geef ze groot gelijk.

1 + 1 = meer dan 400

Allereerst zit Forza 3 namelijk bomvol content. Zó vol, dat de game op twee DVD'tjes komt. In totaal biedt Forza 3 je meer dan vierhonderd bolides, waaronder moderne monsters als de Veyron en de Audi R8, maar ook klassiekers als een 300 SL Gullwing Coupe uit 1954.

Al die auto's zijn vervolgens weer tot in de puntjes te customizen, zowel van buiten als van binnen. Aan de buitenkant kun je vooral aan de slag met het knutselsysteem van Forza 3. Geheel naar eigen wens kun je met de sticker-editor (en met wat tijd en moeite) de meest briljante creaties maken. Maar ook aan de binnenkant kun je flink sleutelen om je bak nog wat extra PK's of handling mee te geven. De echte liefhebber zoekt persoonlijk ieder moertje en boutje bij elkaar. Gelukkig is er ook een optie om je auto automatisch te optimaliseren voor een bepaalde klasse.

Forza 3 laat je vervolgens scheuren over meer dan honderd parkoersen, afkomstig uit een twintigtal omgevingen. Hieronder zitten tot in detail nagemaakte omgevingen als Le Mans, Suzuka en de Japanse berg Kujima Kaido.

Om je vingers bij af te likken

Al die bolides en circuits zien er ook nog eens heerlijk uit. De omgevingen zijn duidelijk aangepakt ten opzichte van Forza 2. Mijn kritiek op Forza 2 was twee jaar geleden dat de omgevingen nogal kaal en sfeerloos waren. In Forza 3 is dat echter verleden tijd. Vooral Kujima Kaido ziet er dankzij de hoeveelheid vegetatie en de kronkelige wegen erg mooi uit. Bovendien zijn de circuits gevarieerd. Het ene moment rijd je nog op een bochtig bergpaadje en het andere moment scheur je langs de grote gele M in de straten van New York. De wagens zien er wederom weer erg goed uit. Ditmaal echter nóg gedetailleerder. Het schademodel daarentegen valt wat tegen. Wanneer je met 200 km/h frontaal tegen een vangrail aan botst, zou je verwachten niet echt meer vooruit te komen. Je auto laat echter maar weinig blijken van de schade.

Toegankelijk

Het tegenvallende schademodel heeft wel als voordeel, dat je nog langer kunt genieten van hoe Forza 3 rijdt. Forza 3 rijdt namelijk heerlijk! De besturing is lekker direct en uniek voor iedere auto, evenals de remmen (erg handig om vóór de race even te checken!). Verder is Forza 3 qua racen natuurlijk erg realistisch. Naar mijn idee zelfs het meest realistisch van wat we tot nu toe in games hebben gezien. Zonder hulpopties aan is het een hele kunst om met al die PK's onder je kont zonder spinnen het circuit door te sturen.

Voor de zondagsrijders onder ons heeft Turn 10 gelukkig de hulpopties uitgevonden, die het wat eenvoudiger maken om je auto in bedwang te houden. Naar behoefte kun je zaken als traction control, ABS en zelfs 'auto brake' aanzetten. In dat laatste geval remt je bolide automatisch al een deel af wanneer je bij een bocht aankomt.

Een andere optie om de toegankelijkheid op te krikken (en een hoop kritiek te krijgen van racepuristen), is de terugspoelfunctie. Met een simpele druk op de knop kun je een aantal seconden terug gaan, om een fout goed te maken. Krijg je bijvoorbeeld in de laatste bocht een tikje van die Audi R8 achter je, waardoor je in een spin raakt, kun je de game vlug even terugspoelen en hem ditmaal voor zijn.


Slimme jongens

En dat tikje kunnen je tegenstanders ook echt uitdelen. Ze zijn namelijk slimmer en agressiever geworden. Ze zullen nog altijd de ideale lijn proberen te volgen, maar zullen zich ook aan de situatie aanpassen. Geef jij ze in een bocht geen ruimte, zullen zij uitwijken. Maar geef je ze die ruimte w'l, dan zullen ze jou straffen voor die fout en gebruik maken van het gaatje. Maar ze racen niet alleen tegen jou, ook tegen elkaar. En soms ook met zichzelf, blijkt, wanneer je er eentje recht op de grindbak af ziet gaan nadat hij te laat om de rem stapte.

Nieuwe opbouw

Een ander onderdeel waar we de nieuwe toegankelijkheid van Forza 3 terugvinden, is de carrièremodus. Deze denkt ditmaal met je mee in plaats van dat hij jou alles laat uitzoeken. De Carreer is ditmaal opgebouwd uit seizoenen. In ieder seizoen kun je een aantal toernooien racen. De game biedt je iedere keer drie toernooien aan: 'n toernooi dat je nieuwe tracks laat ontdekken, 'n toernooi speciaal voor jouw auto en 'n toernooi om een andere auto voor te gebruiken. Ieder toernooi bestaat weer uit een aantal races, en met iedere gewonnen race en toernooi verdien je ervaringspunten en credits. Met je credits kun je auto's en upgrades kopen. En bij het kopen van auto's ben je alleen gebonden aan je budget, want vanaf begin af aan zullen alle auto's te koop zijn. Omdat je natuurlijk niet altijd genoeg geld hebt, is het goed dat er ervaringspunten (XP) te verdienen zijn. Want wanneer je met je XP een nieuw Driver Level bereikt, krijg je automatisch een auto cadeau. Aan het eind van de rit ben je dus verzekerd van een goed gevuld wagenpark.

Community

Tot nu toe hebben we het vooral over 'jou en Forza 3' gehad, maar Forza 3 biedt ook nog heel wat mogelijkheden op multiplayer- en community-gebied. Er zijn allerlei multiplayermodi te vinden: toernooien, driften, dragraces en zelfs minder serieuze onderdelen als elkaar kapot beuken.

Maar behalve dat competitieve aspect biedt Forza 3 je ook de mogelijk om geld te verdienen in de game. Je kunt namelijk jouw auto's en designs online te koop aanbieden aan andere spelers.

Het eindoordeel van Bart Ruijter

Het moge duidelijk zijn dat Turn 10 haar belofte heeft waargemaakt. De ontwikkelaar heeft met Forza 3 inderdaad de beste racesimulatie van het moment neergezet. De game barst van de auto's en tracks, die er ook nog eens bijzonder goed uit zien. Die vierhonderd bolides rijden daarnaast heerlijk en zijn naar eigen smaak aan te passen. De AI is pittig, maar dankzij de toegankelijkheid van de game toch voor iedere gamer te doen. Tot slot weet Forza 3 de community-mogelijkheden op al deze elementen te laten aansluiten. Het enige minpuntje dat we dan kunnen vinden is het tegenvallende schademodel, maar dat is iets waar we over heen kunnen komen. Kortom, Forza 3 is het beste wat er op dit moment te halen valt.

    Perfect
  • Veel auto's en circuits
  • Tunen
  • Graphics
  • Rijdt heerlijk
  • Toegankelijk
  • AI
  • Community-mogelijkheden
  • Schademodel

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Forza Motorsport 3

Ontwikkelaar:

Turn 10 Studios

Uitgever:

Microsoft Game Studios

Release:

23 oktober 2009

Xbox 360

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord