Fuse

 • Ontwikkelaar Insomniac Games
 • Eerste releasedatum 31 mei 2013
 • Platformen Xbox 360 , PlayStation 3
 • Gameliner score

Review: Fuse - Xbox 360

Fuse is een game waar ik met veel verwachting naar uit keek, want de game is ontwikkeld door Insomniac Games, de studio die bekend is van de Ratchet & Clank- en Resistance-series. De studio levert eigenlijk altijd goede kwaliteit games, al is het naar mijn mening wel wat wisselender geworden de afgelopen jaren. Zou deze verse nieuwe IP van Insomniac Games voor slapeloze, lange gamenachten zorgen of gaat Fuse de uitwerking hebben van een Nederlands literatuurboek?

Opruimingsdienst Lood en Co

Het verhaal van Fuse speelt zich af in de nabije toekomst, waarbij jouw 'mercenary for hire'-team de opdracht krijgt een ondergronds complex "secure" te maken, omdat er uiteraard iets is misgegaan. In dit ondergrondse complex was men aan het experimenteren met een buitenaardse technologie, die men Fuse heeft genoemd. In plaats van je met een ellenlang intro voor te schotelen die heel de wereld uitlegt, wordt alles juist duidelijk in de loop van de game, zoals men dat bij Gears Of War ook heeft gedaan. En nu ik dan toch deze game heb genoemd, kan ik gelijk alvast verklappen dat dit niet de enige overeenkomst is die Fuse met deze serie heeft.

onbekend

Multi-fusion

Fuse speelt als een lineaire third-person shooter, waarbij alle vier de characters een uniek wapen gebruiken en unieke abilities hebben. De game richt zich vooral op multiplayer, waarbij je Fuse samen kunt spelen via splitscreen en online. In het opstartmenu wordt dit al gelijk duidelijk, wanneer je constant min of meer wordt geforceerd om met meerdere spelers de game op te starten, alsmede je online connectie open te houden zodat op elk moment iemand mee kan gaan doen. Singleplayer kan wel, maar Insomniac Games vindt dat overduidelijk een secundaire optie. De singleplayer is echter goed te doen, vooral omdat je met de "back"-toets te allen tijde snel kunt switchen van character, zoals dit bij RPG's ook weleens het geval is. De AI van jouw drie metgezellen is over het algemeen erg goed, al heb je zo de deuzige momenten af en toe.

Gun- en fun-crazy

Ondanks dat de oudere IP's van Insomniac Games nogal verschillen van elkaar qua stijl en gameplay, hebben ze toch 'n ding gemeen: het hebben van toffe en dikke wapens. Dit is ook weer het geval bij Fuse. Elk character heeft 'n bruut eigen fuse-wapen dat uniek is en hen ook speciale abilities geeft zoals, uiteraard tijdelijke, onzichtbaarheid en helende krachten. Hierdoor speelt elk van de vier characters dus ook heel anders, en dit maakt de game een stuk boeiender en leuker om te spelen.

onbekend

Vanquished Gears of Binary Inverted and Hunted Wars

Verder is Fuse helaas zo origineel niet. Ondanks dat de pacing vrij gebalanceerd is en je naast het vele schietwerk ook leuke platform- en stealth-elementen hebt, heb je 90% van de tijd nog steeds het gevoel dat je een third-person shooter aan het spelen bent zoals er al heel veel zijn. De settings wisselen wel af, maar behelzen ook niets nieuws en veelal loop je rond te knallen in grote metalen complexen. Je team van hoofdpersonen is best leuk en er wordt hier en daar wat dieper op hun karakter en verleden ingegaan, maar dit had zeker meer gemogen. Zo is de teamleider uiteindelijk naar je gevoel niet meer dan een gespierde schietmajoor die het liefst de schamele paar hersencellen die hij heeft wil uitschakelen om niet afgeleid te kunnen raken van zijn "empty-the-clip-in-baddies-faces"-modus.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Fuse probeert wel wat van de standaard third-person shooter af te wijken, maar doet dit eigenlijk te weinig. De originele elementen die men bij Fuse heeft geïmplementeerd zijn helaas te minimaal om echt een impact te hebben. Daarnaast is het verhaal erg voorspelbaar, ondanks zijn tof bedachte opzet hoe wij als nog onderontwikkelde mensheid omgaan met geavanceerde buitenaardse technologie. Is Fuse dan een slechte game? Nee, want vermakelijk is het wel, zeker wanneer je met vrienden speelt, en bovendien is de besturing top notch. Fuse behoort naar mijn mening tot de top van zijn genre, maar er zijn alleen al heel veel games net als Fuse. De game weet het third-person shooter-genre met zijn originele wapens en stealthopties maar marginaal naar een hoger niveau te tillen, waardoor het voor kenners van dit genre helaas weinig nieuws zal zijn. Toch krijg je wel een glimp te zien van hoe briljant deze serie zou kunnen worden, wanneer men iets meer afwijkt van de shooterclich's. Laten we hopen dat Fuse 2 dit gaat bieden, want de potentie is er zeker.

 • Pluspunten
 • Solide besturing
 • Vette wapens
 • Abilities van characters
 • Stealth- en platformelementen
 • Minpunten
 • Generieke TPS
 • Weinig echt boeiende locaties
 • Voorspelbaar verhaal
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?