Check hier alle The Game Awards 2023 content

N++

  • Ontwikkelaar Metanet Software Inc.
  • Eerste releasedatum 29 juli 2015
  • Platformen PlayStation 4 , Nintendo Switch
  • Gameliner score

Review: N++ - PlayStation 4

Platformers heb je in verschillende soorten en maten. Waar sommigen gemakkelijk te doorlopen zijn, zijn anderen aanzienlijk uitdagender. N++ behoort zonder twijfel tot die laatste categorie. Deze platformer oogt zeer simplistisch, maar is alles behalve simpel. Toch valt er ook voor gamers die zich liever niet uur na uur pijnigen genoeg te beleven, want met een interessante co-op en een level editor lijkt N++ voor ieder wat wils te hebben.

Hippe ninja

In N++ is alles opgebouwd uit vectoren. De levels, de ninja waarmee je speelt en tevens de vijanden. Dat zorgt voor een zeer simplistische stijl, die bovendien naar smaak is aan te passen door de verschillende kleurencombinaties waaruit gekozen kan worden. Het flinterdunne verhaaltje achter N++ ontvouwt zich rondom jou, een hippe ninja die zich als een gek door de vele levels moet zien te manoeuvreren. Dat is reden genoeg om te sterven, want sterven zal je. In N++ komt veel aan op trial and error, maar zeker ook op skill. In het begin moest ik even wennen aan de manier waarop ik als ninja door de levels sprong, maar wanneer je dit eenmaal doorhebt, voelt N++ heerlijk aan. Bovendien hoef je je, naast de dodelijke omgevingen en vijanden, nergens anders op te concentreren, want springen is het enige wat deze ninja in zijn mars heeft.

In de levels van N++ is het de bedoeling om met een switch een deur te openen en je daarnaartoe te begeven. Dan heb je een level volbracht. Onderweg vindt je echter verschillende kostbare blokjes, noem het muntjes, die je wat extra seconden gunnen. Het is namelijk de bedoeling dat je binnen een bepaalde tijd een serie van vijf levels volbrengt. Die beginnen nog enigszins eenvoudig, maar worden later verdomd lastig, zeker als je ook alle muntjes wilt verzamelen. Verschillende vijanden en kleine puzzels dwingen je tevens om razendsnel te handelen. Daardoor kun je je uren vastbijten in deze game, wat nog eens wordt versterkt door het feit dat er werkelijk duizenden levels in de game zitten, verdeeld over verschillende categorieën en modi.

Toffe, innovatieve modi

Hoewel er honderden levels op de eenzame speler liggen te wachten, bevat N++ ook een groot aantal co-oplevels. Hierin moet je ook echt samenwerken, wat er meermaals op neerkomt dat 'n speler zich op moet offeren voor de ander. Dat levert leuke taferelen op en ook de racelevels hebben dit effect. Hierbij is het logischerwijs de bedoeling om als eerste aan het eind van het level te komen. In bepaalde gevallen kun je elkaar heerlijk tegenwerken door bijvoorbeeld over een bepaalde switch te lopen die dodelijke messen tevoorschijn tovert voor de speler die achter je aan rent. Het zijn leuke, innovatieve manieren om naar het platformgenre te kijken en bieden binnen een game met zeer beperkte mogelijkheden toch de nodige afwisseling.

Als de vele levels in N++ je nog altijd niet genoeg voldoening geven, is er ook nog een level editor aanwezig. Deze werkt op het eerste gezicht niet bepaald intuïtief, maar na een kwartietje ontdekken, begon ik de level editor toch te waarderen. Bovendien worden er reeds prachtige en zeer uitdagende levels gecreëerd door de community, waardoor de levensduur van N++ aanzienlijk wordt verlengd. Aan levels is er in N++ dus geen gebrek, maar toch legde ik de controller vaak na een half uurtje wel weer weg. Dat komt vooral doordat er niet echt een vorm van progressie aanwezig is. Het zou bijvoorbeeld leuk zijn geweest als je met je verzamelde muntjes bepaalde extra's zou kunnen kopen of in level zou kunnen stijgen door meer levels te voltooien. Dat is niet het geval en is in mijn ogen de reden dat ik N++ iedere keer een half uurtje speel, in plaats van een hele avond.

Het eindoordeel van Ruud Oomens

Liefhebbers van voorloper N+ kunnen N++ blind aanschaffen en ook andere platformfanaten zitten hier zeker goed. Ben je echter niet dol op zelfkastijding, houdt je niet van innovatieve co-opmogelijkheden en vindt je het niks om aan de slag te gaan met de level editor, dan is N++ niks voor jou. Voor de vele anderen, is N++ een zeer frisse platformgame met een enorme, en tevens groeiende, berg content. Persoonlijk mis ik echter wel enige vorm van progressie, waardoor ik N++ voornamelijk hier en daar tussendoor zal blijven spelen.

  • Pluspunten
  • Simplistisch doch doeltreffend
  • Toffe co-op- en racemodi
  • Enorme berg content, die blijft groeien door level editor
  • Minpunten
  • Geen vorm van progressie
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?