Review: NHL 09 PlayStation 3

Geplaatst: 17 oktober 2008 14:36
-

Verscheur alle rode en gele kaarten. Een paar minuten op de bank afkoelen is genoeg voor deze sport waar snelheid, behendigheid en teamwork hoog in het vaandel staan. Echte mannen laten zich niet vallen bij het kleinste stootje en gaan soms met elkaar op de vuist terwijl het publiek op de banken staat. Move over Fifa! Hier wordt ijshockey gespeeld!

EA sports...it's in the game

Het vreemde van ons koude kikkerlandje is dat we bijna domineren bij elke schaatssport, maar onze nationale sport nog steeds voetbal is. En dat terwijl ijshockey ons toch op het lijf geschreven hoort te zijn. Met bijna dezelfde soort tactiek en teamwork als bij voetbal gaat het in deze sport net even sneller en vooral harder aan toe. NHL 09 van EA is op dit moment hetzelfde voor ijshockeyfans als wat Fifa voor voetbalfans is. Jaarlijks komt EA dan ook met een nieuwe versie van NHL, en daar zijn we blij mee.

Moves, moves en nog eens moves

Over de gameplay van deze flink uitgediepte sportgame kan ik net zo uitgebreid zijn als de game zelf, maar dan zitten jullie waarschijnlijk morgen nog te lezen. Er zijn een aantal verschillende modi te spelen. Het allereerste wat je moet doen als je de game in de PlayStation 3 schuift is je eigen speler customizen, die later gebruikt wordt in de modus 'Be a Pro', een modus waarbij je de speler vanuit derde persoonsperspectief volgt tijdens zijn carriere bij een ijshockeyclub. Je kunt het uiterlijk van jouw speler veranderen en kiezen welke positie je hebt in het team. Kies je voor bijvoorbeeld een grinder, dan zul je flink moeten beuken, als sniper behoor je veel te scoren, als goalie de puck uit het doel te houden, en zo heeft iedere positie zijn eigen taak. Je zult alles uit de kast moeten halen om door je coach gewaardeerd te worden en zo meer speeltijd te krijgen. De Dynasty modus is voor diegenen die het leuk vinden om een team te managen en te coachen. Dit is ook zeer uitgediept, dus je zult wel geduld en een beetje verstand van ijshockey moeten hebben om dit te snappen. Natuurlijk kun je ook gewoon een tournament modus spelen of een los potje met vrienden op de bank spelen of alleen, die je net als alle andere modi, helemaal kunt customizen naar jouw smaak. Van de duur van de wedstrijd tot de regels en de moeilijkheidsgraad, alles valt te tunen.

NHL Rookie

Als je nog niet bekend bent met de NHL games, kun je het best beginnen op de stand 'rookie' om zo de moves onder controle te krijgen, zonder dat je de hele verdediging van de tegenpartij op je dak krijgt. De besturing kan eigenlijk alleen maar uitstekend genoemd worden. Alle moves die je zou verwachten zitten in de game en het speelt ook nog eens logisch. Om bijvoorbeeld de puck een oplawaai te geven,richt je met je linker analoge stick, haal je gewoon je rechter analoge stick naar achter, duwt 'm naar voren en voilà¡! Een slapstick is geschied. Mocht je de besturing toch nog te ingewikkeld vinden, dan is er zelfs een mogelijkheid om het aan te passen naar de besturing van NHL 94, die iets meer arcade in elkaar zit. De besturing is zo uitgebreid dat er dit keer zelfs een sticklift inzit, waarmee je met je stick de stick van je tegenstander kunt optillen om zo de puck over te nemen. Of wat dacht je van een move om de puck met je stick op te lichten om hem vervolgens met een boog in de linie van de tegenpartij te droppen? En mocht de frustratie van het verliezen je te veel worden, dan kun je met een druk op de knop een heus gevecht uitlokken.

The real-thing

NHL 09 ziet er fantastisch uit, van realistische reacties en soepele bewegingen van de spelers, tot de mooie replay-filmpjes, die je ook nog eens zelf 3D kunt besturen en waarvan je foto's en videoclips kunt maken. Het ziet er precies uit als op tv. Zelfs het publiek, wat eigenlijk niet echt belangrijk is, ziet er zeer realistisch uit. Er zitten alleen opvallend genoeg geen chicks tussen. Het geluid is ook zeer indrukwekkend. Hoewel de soundtrack vol zit met rocknummers, zijn dit geen goeie rocknummers, maar even een kleine verandering in de settings maakt al gauw een einde aan de muziek en je hoort alleen nog maar het geluid van schaatsen op het ijs, het juichende publiek en de doffe klappen van een bodycheck waarbij iemand tegen het glas gebeukt wordt. Natuurlijk zitten er ook twee commentatoren in, namelijk Bill Clement en Gary Thorne, twee voormalige sportverslaggevers van ESPN die realtime en accuraat verslag doen van de wedstrijd. Iets wat het spel ten goede komt, want ook hier is veel tijd in gestoken om het zo realistisch mogelijk te maken.

Oefenen tot je erbij neer valt

De online functie werkt prima, maar soms valt de connectie wel eens weg wat best frustrerend kan zijn. Je kunt met z'n twaalven online spelen en dit is best pittig. Er zijn nu eenmaal veel fans van de serie en die zijn hier erg bedreven in. Hoe goed de AI in het offline spel ook is, het is best even slikken als je denkt goed te zijn en je wordt samen met je online team ingemaakt met 0-15, maar daarentegen is de kick van een goal scoren geweldig! Deze redacteur stond in ieder geval bijna net zo hard te juichen in de woonkamer als het publiek, toen hij vanaf een flinke afstand een puck via de lat in het net schoot. Het is wel aanbevolen om allereerst alle moves goed onder de knie te krijgen voordat je online gaat.

Het eindoordeel van Erwin Mendes

De mensen bij EA hebben zichzelf overtroffen met deze versie van NHL. Met meer moves, mooiere graphics en snelle actie zul je telkens op het puntje van je stoel zitten en ervan af springen met je handen in de lucht, wanneer je de tegenstander op het verkeerde been zet en de puck in het doel weet te krijgen. Het is geen makkelijke game. Je zult op de normale stand veel verliezen van de erg sterke AI, maar met veel oefenen kan iedereen een pro worden. De game oogt en klinkt zeer realistisch en de mogelijkheden van verschillende soorten gameplay en de opties om te customizen zijn enorm groot. Dit is op dit moment h't ijshockeyspel.

    Perfect
  • Mooie graphics
  • Zeer uitgediepte besturing
  • Slimme AI
  • Online modus is heel uitdagend
  • Online connectie valt soms weg
  • Er zitten geen mooie vrouwen in het publiek

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot NHL 09

Ontwikkelaar:

-

Uitgever:

Electronic Arts

Release:

26 september 2008

Xbox 360, PlayStation 3

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord