Overclocked: A History of Violence

 • Eerste releasedatum 2 mei 2008
 • Platformen Pc
 • Gameliner score

Review: Overclocked: A History of Violence - Pc

Overclocked is de nieuwste titel van Lighthouse Interactive, bekend van het scala aan adventuregames. Je wordt in de rol van psychiater David McNamara gezet om vijf geflipte jongeren weer op het rechte spoor te krijgen. Gedurende dit onderzoek kom je ook nog eens het een en ander te weten over jezelf, de overheid en afzien.


Plaatjes- en bliepjesmotor

De beeldkwaliteit in Overclocked is best te pruimen. Als je het vergelijkt met de rest van de adventuregames hoeft 'ie zich zeker niet te schamen. Het is allemaal uitgevoerd in 3D en op de manipulatie van objecten na is het allemaal in orde. Het geluid daarentegen is een ander verhaal. Sommige gesprekken lijken uit losse samples te zijn opgebouwd en de intonatie en het volume vertonen ook nog wel eens kuren. De soundtrack krijgt wel een pluspuntje voor sfeer. De bijkomstigheid van veel 'cut scenes' maakt het plaatje mooi af. Helaas is er bij het schrijven gekozen om deze op de dvd te laten staan, dus iedere keer dat het spel mooi zou moeten overlopen in een cut scene moet je ongeveer een halve minuut wachten, terwijl je dvd-speler het wereldrecord 'schijfje draaien' probeert te halen. De Cougar-engine komt dus niet helemaal goed over, en laat behoorlijk wat steekjes vallen. Gelukkig geen ernstige steekjes, want stabiel is het geheel wel: vastlopers bleven beperkt tot én.

Opa vertelt

Het verhaal in Overclocked is behoorlijk volwassen, en de brokjes die je per puzzel moet lospeuteren houden je hongerig genoeg om te speuren naar het volgende beetje. Nadruk ligt op het vele praten met andere karakters, wat een welkome afwisseling is met de meeste andere misantropische point&click-games. Het verhaal breidt zich ook sterk uit naar het persoonlijke leven van onze held en kweekt dus goed een band tussen de speler en David. Helaas hebben de gebeurtenissen in het spel nog wel eens een onlogisch zwak of sterk effect op de personages. Dit verzwakt het gevoel van realisme en doet afbreuk aan het verhaal.

Lekker klikken

De interface is zoals een goede adventure betaamt: simpel en intuïtief, ook al reageert de cursor zo snel als een stonede eend. Met 'escape' kun je cut scenes doorspoelen, en de geraapte items zijn ten alle tijden terug te vinden onderin je scherm. Lekker onderuitgezakt in je onderbroek met een biertje erbij rondklikken dus. Ook leuk is het gebruik van je telefoon als voice recorder. Zo kun je sessies met een patiënt opnemen om ze bij een andere patiënt weer af te spelen om hem dingen te helpen herinneren. Gelukkig kun je er ook gewoon mee bellen, en dat zul je vaak genoeg doen. De puzzels zijn over het algemeen goed te doen, al kunnen ze soms een beetje op je zenuwen gaan werken. Zo is het bijvoorbeeld wel eens lastig de goede sample te vinden bij de juiste patiënt. Ook ligt hier en daar wat benodigde info of een item op een onlogische plek, waardoor je uren aan het zoeken bent en uiteindelijk de hond van de buren wurgt uit frustratie. Maar goed, daar is het een adventure voor. Houd je daar niet van, dan ben je de verkeerde review aan het lezen. Mario en Sonic staan hier.

Het eindoordeel van Stephan Kuijsten

Overclocked kan zich goed staande houden in het krimpende adventure-genre. Het biedt niet vreselijk veel nieuws, maar is leuk om te spelen en de nadruk op gesprekken is een goede afwisseling ten opzichte van de wat eenzamere varianten. Het goede gebruik van items, zoals de PDA, fleurt het geheel nog wat verder op. Het enige wat het spel omlaag haalt zijn de soms onlogische reacties van mensen, samen met de vaak slechte intonaties en de beperkingen van de engine.

 • Pluspunten
 • Veel praten
 • Sfeer
 • Volwassen verhaal
 • Minpunten
 • Engine loopt stroef
 • Onlogische reacties
 • Intonaties kloppen vaak niet
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?