Stick it to the Man!

 • Ontwikkelaar Zoink!
 • Eerste releasedatum 30 april 2014
 • Platformen Pc , PlayStation 3 , Nintendo Wii U , PlayStation Vita , PlayStation 4
 • Gameliner score

Review: Stick it to the Man! - PlayStation 4

Als ik het absurde Stick it to the Man! zou moeten beschrijven in 'n zin, dan zou ik deze game omschrijven als een briljante mix van Donnie Darko en LittleBigPlanet. Deze point-and-click-meets-2D-adventure-puzzelgame is een waar genot om te mogen spelen en neemt je al snel mee in een geniaal verhaal dat je vasthoudt en niet meer loslaat.

onbekend

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Meteen in het begin van deze game maken we kennis met de protagonist, Ray. Ray is man die werkelijk alles heeft: een vriendin, een huis en een goede baan. Het enige nadeel is dat Ray wel erg veel naar links moet lopen en springen om van zijn werk naar zijn huis te komen. Dit punt merkt hij gelukkig zelf ook al op. Terwijl Ray nietsvermoedend naar huis tracht te komen, wordt hij geraakt door een object uit de lucht. Ray gaat tegen de vlakte en heeft vervolgens een soort droomcoma. In deze coma komt Ray erachter dat hij niet meer helemaal hetzelfde is. De klap heeft hem niet zijn leven gekost, maar heeft hem wel een lange paarse arm die uit zijn hoofd steekt opgeleverd.

Een wat? En waaruit?

Jullie lezen het goed. Wees maar gerust. Er steekt een grote paarse arm uit Rays hoofd. Met deze arm is Ray in staat om de gedachtes van anderen te lezen. En dit is meteen waar het puzzelelement van de game om de hoek komt kijken. Want om puzzels op te lossen, moet je de gedachten van mensen/dieren/wat dan ook lezen om zo te leren wat je moet gaan doen. Ook is het gewoon een puur genot om de gedachten van anderen te kunnen lezen. Het heeft er bij mij in ieder geval voor gezorgd dat ik meerdere malen hard op heb zitten lachen om de bizarre gesprekken die ik kreeg voorgeschoteld.

Wat meteen wel opvalt, is dat de nadruk vooral ligt op het lezen van de gedachtes van mensen. Hierdoor kan je soms het gevoel hebben dat je naar een interactief boek aan het luisteren bent. Ikzelf vond de gesprekken dus echt briljant, maar als je daar geen zin in hebt, kan je de gesprekken gewoon doorspoelen. De stemmen zullen dan veel hoger en sneller klinken dan normaal. Een game die zoiets doet neemt zichzelf gelukkig niet serieus en dat pakt echt geweldig uit.

onbekend

Maar wat is het doel?

Ray wilt natuurlijk een concreet antwoord op de vraag wat er nou echt gebeurd is met hem. Daarnaast moet je uit de handen blijven van Agents. Deze louche figuren proberen jouw nieuw vergaarde kracht te stelen in opdracht van een mysterieus figuur die de touwtjes in handen heeft vanaf de achtergrond. Terwijl jij al gedachten lezend door de levels heen loopt moet je stickers verzamelen. Deze stickers krijg door het lezen van gedachten of door sommige stukken papier te scheuren van een object. Zo kan je op een gegeven moment de gedachte van een Agent stelen en deze plakken op een andere Agent. Het zijn kleine puzzelelementen die deze game werkelijk een genot maken om te spelen.

Go with the flow

De game zelf is niet al te moeilijk en laat zichzelf op een vrij gemakkelijke manier besturen. Je hebt de linker en rechter stick om zowel Ray als de paarse hand te besturen. Daarnaast heb je nog de standaardknoppen om te reageren en te springen. Geen hogere wiskunde, maar dat heeft deze game ook helemaal niet nodig. Deze game laat je nadenken. Je moet de informatie die je van mensen krijgt tot je nemen en daar iets mee doen. De ene keer zal je wat sneller een oplossing bedenken, maar het komt ook wel eens voor dat je echt flink aan de bak moet om met een oplossing te komen.

onbekend

Het eindoordeel van Bob Andringa

Ik heb van deze game echt genoten. De zwarte humor laat deze game een zeer lugubere variant van LittleBigPlanet worden. Hoewel de game soms misschien iets te makkelijk is, maken de gedachtes die je kan afluisteren dat helemaal goed. En zeg nou zelf, een game waar je echt hard om kan lachen is toch ook wel eens fijn?

 • Pluspunten
 • Wat een sfeer
 • Geweldige voice-acting
 • Zwarte humor
 • Minpunten
 • Misschien iets te kort
 • Puzzels niet extreem lastig
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?