Zenless Zone Zero review - Meesters van het genre

Geplaatst: 10 juli 2024 12:00
Aangepast: 11 juli 2024 09:46
-

MiHoYo is on a roll. Na een gigantische hit met die ene game genaamd Genshin Impact, blijft de uitgever free-to-play na free-to-play game eruit rossen. Honkai Star Rail vloog voor sommigen wellicht onder de radar, maar er is alweer een nieuwe te spelen. Zenless Zone Zero biedt wederom een ander genre in eenzelfde soort Live Service jasje. Is dit de game die game die Genshin Impact weet te overstijgen? We zoeken het uit in de Zenless Zone Zero PlayStation 5 review!

Zenless Zone Zero Review

Zenless Zone Zero – MiHoYo, meesters van het genre

Uitgever miHoYo is druk bezig met de diversificatie van diens HoYoVerse. Niet met het verdienmodel dat achter de games hangt – dat werkt immers als een tierelier - , maar wel met de genres en settings die de games weten te bieden. Zenless Zone Zero gooit het na Honkai Star Rail’s RPG-elementen namelijk op de puzzel/ lifestyle/ action RPG boeg. In Zenless Zone Zero spelen we als “videotheekhouders” Wise of Belle. Dit familiaire duo (broer-zus) beunen namelijk bij als “Proxie”, wat een ander woord voor hacker/ dark web hotshot is. Alhoewel dit de twee hoofdpersonen zijn, speel je doorgaans niet als deze twee wijsneuzen. Deze proxies zijn namelijk hoofdzakelijk actief als een soort gids in de mysterieuze Hollows. In deze Hollows kan je namelijk makkelijk verdwalen. Problematisch, want de blootstelling aan Ether zorgt ervoor dat “Hollow Raiders” corrupt raken en dus nooit meer kunnen terugkeren.

Afijn, Zenless Zone Zero is dus een Action RPG, waarbij de gameplay vrij goed overeenkomt met die van het uitgebreide Genshin Impact. De setting is echter compleet anders, want we stappen af van het fantasy element en gaan op de Whizkid tour. Dat is echter niet alles wat Zenless Zone Zero anders maakt. Proxies die de Hollow betreden voor een klus, krijgen namelijk een team van drie Hollow Raiders toegewezen. Dit is waar daadwerkelijk de actie plaatsvindt. Als Proxie navigeer je door een soort labyrint van de HDD om zo de Raiders naar de juiste locatie te sturen. Dit is by far het minst interessante deel, maar het heeft ook zo zijn voordelen. Dit labyrint zorgt er namelijk voor dat de Raiders het kunnen opnemen tegen een variatie aan vijanden en dat is waar de echte fun zit. Jij bestuurt één raider, maar kan on-the-fly wisselen naar een ander. Sterker nog, je moet dat doen want zo voer je de meest flashy combinaties uit. Door op het juiste moment te switchen, trigger je speciale momenten die extra veel schade aanrichten. Het ziet er dus niet alleen tof uit, maar dient ook nog eens een doel. Daarnaast zorgen dit soort mechanics ervoor dat de combat (hoewel ietwat eentonig door zijn eenvoudige controls) vermakelijk blijft om te zien.

Zenless Zone Zero Review1

Zenless Zone Zero - Oneindig veel content

Laten we even vooropstellen, Zenless Zone Zero ziet er fantastisch uit, speelt lekker weg met zijn combat en biedt zat content om je dagen- zo niet wekenlang bezig te houden. Maar er is meer, want ZZZ bevat meer dan enkel combat en puzzelelementen. Er zit namelijk ook nog eens een livesimulator in verscholen die je tussen de missies door blootstelt aan een soort Persona-achtige “hoe kom ik in hemelsnaam mijn dag door” omgeving. Wise en Belle beheren namelijk een videotheek, waar je de winkel moet stocken met bepaalde banden om zo de bezoekers te laten dokken. Buiten die videotheek is er ook nog een stadje waar allerhande te beleven valt. Denk hierbij aan een koffiezaakje, diverse winkeltjes en een arcadehal met diverse games. Daarnaast bevat het uitgebreide verhaal voldoende vermaak om de drang naar progressie op te wekken. Bovenstaande uitleg is namelijk slechts het topje van de ijsberg. Wise en Belle raken namelijk na een uitgebreide introductie verwikkeld in complexe avonturen tjokvol twists en turns. Kortom, genoeg te doen.

Het gros van de spelers trekt echter naar games van miHoYo door de gevarieerde cast van schorriemorrie. MiHoYo laat wederom zien dat het heer en meester is van het Live Service genre, want op dit gebied is er ook genoeg te doen en ontdekken. Het is een concept dat we maar al te goed kennen; verzamel of koop bepaalde valuta en richt het hoofd tot de heer voor een goede pull. De cast van Hollow Raiders is uitgebreid en kent veel variatie. Daarnaast bevat de game verdomde veel content, is er een vermakelijk verhaal, is alles gevoiced, ziet het er waanzinnig uit en speelt het ook nog eens lekker weg. Natuurlijk valt er altijd te zeuren dat je dient te dokken, maar het is gewoon mogelijk om de game in zijn geheel uit te spelen zonder ook maar een cent uit te geven. Nu is een Live Service Game nooit helemaal af en kan er nog van alles veranderen, maar op dit moment is dat geen slechte deal als je het mij vraagt!

Zenless Zone Zero Review2

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

MiHoYo did it again! Zenless Zone Zero is een bijzonder vermakelijke game die alles in huis heeft om je dagen- zo niet wekenlang geëntertaind te houden. Zenless Zone Zero is beduidend meer compact dan bijvoorbeeld een Genshin Impact, maar dat mag de pret niet drukken. Sterker nog, wij ervaren het als een positief punt gezien de game veel meer houvast weet te bieden dan die gigantische wereld van Genshin Impact. De combat is ijzersterk (alhoewel ietwat simplistisch) en de world building steekt uitstekend in elkaar. Dat gezegd hebbende, dat gedoe met dat labyrint en de HDD neemt iets te veel tijd in beslag en is in vergelijking met de rest erg saai. Het dient echter als mechanisme voor de combat en die is vermakelijk dankzij de diverse cast van ludieke personages. Uiteraard is dit een liveservice game, maar we kunnen concluderen dat je de game kunt uitspelen zonder ook maar een cent te besteden. Natuurlijk word je er met regelmaat aan herinnert dat de game nog veel leuker is door wat centen te schuiven, maar dat is dus volledig optioneel. Nu is het wachten op wat de toekomst in petto heeft voor Zenless Zone Zero, maar op het moment van schrijven ziet die er rooskleurig uit!

    Goed
  • Ziet er bijzonder goed uit
  • Uit te spelen zonder kosten
  • Gevarieerde content
  • Vermakelijke cast
  • Labyrint is saai
  • Combat ietwat simplistisch
Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Zenless Zone Zero

Ontwikkelaar:

MiHoYo

Uitgever:

MiHoYo

Release:

4 juli 2024

Pc, Mobile, PlayStation 5

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord