Forspoken

  • Ontwikkelaar Luminous Productions
  • Eerste releasedatum 24 januari 2023
  • Platformen Pc , PlayStation 5
  • Genre Actie , Avonturen , RPG
  • Gameliner score

Alles wat je moet weten over: Forspoken

2022 was een mooi jaar qua gaming, maar 2023 lijkt hier dik overheen te gaan. Vrijwel iedere maand komt er een vette game te verschijnen en de maand januari is daar direct het bewijs van. Forspoken is namelijk de eerste AAA-titel die ons te wachten staat. De verwachtingen zijn hoog, de marketing machine van Square Enix heeft namelijk niet stilgestaan. Nu Forspoken binnenkort komt te verschijnen, weten we al aardig wat over de game. Toch zijn er nog de nodige vragen die onbeantwoord blijven. Dit is alles wat je moet weten over Forspoken!

Alles wat je moet weten over Forspoken

Wat is Forspoken?

In de maand juni van 2020 werd er tijdens de PlayStation 5 livestream plotsklap een gloednieuwe IP aangekondigd. Project Athia had gedurende de aankondiging nog weinig om laten zien, maar de eerste beelden zagen er veelbelovend uit. Op wat klein nieuws na, werd Project Athia bijna een jaar later omgedoopt tot Forspoken. Toch nemen we niet helemaal afscheid van het woord “Athia”. Forspoken speelt zich namelijk af in de magische wereld van Athia. Magie is leuk, maar Athia is bijzonder turbulent, zeker nu de onschuldige Alfre “Frey” Holland de wereld betreedt.

Frey is een vrij eenzame tiener afkomstig uit New York. We zien hoe de jongedame gepest wordt door leeftijdsgenoten en hoe ze de tijd eenzaam met haar kat Homer spendeert. Tenminste, totdat ze op een avond plotsklap in de wereld van Athia wordt gedropt. Gelukkig is ze niet alleen, ze heeft namelijk opeens een levende (pratend en al) armband, met de naam Cuff, om haar pols heen hangen. De armband praat niet alleen tegen haar, maar geeft ook nog eens toegang tot ongekende magische krachten. Deze magische wereld is een open speelterrein voor Frey, een gebied waar ze nieuwe talenten opdoet en deze loslaat op de inmiddels kwaadaardige Tantas. Deze oeroude bevolking is van origine goedaardig, maar door een evenement genaamd “The Break” ziet de wereld er compleet anders uit. Vredige wezens veranderen in monsters en de eens zo goede Tantas transformeren in alleroverheersende tirannen. Als Frey ooit nog naar huis wil, zal ze deze Tantas moeten zien te verslaan.

Alles wat je moet weten over Forspoken1

De gameplay van Forspoken

Wanneer we oppervlakkig naar wat beelden van de game zouden kijken, zou je bijna zeggen dat het een semi generieke RPG is. Kijk je echter een minuutje langer, dan zie je dat Forspoken echt wel andere koek is. Het tempo in de game lijkt moordend hoog te liggen. Frey verplaatst zich in no-time van punt A naar punt B en strooit met flink wat magie om zich heen. Magie komt op allerlei manieren terug in de game. Alleen al het bewegen vereist flink wat toverkracht. Zo ben je extreem snel, kan je gigantisch ver springen, slinger je van hot naar her en kan je zelfs een beetje zweven. Het is een uniek element dat de game echt onderscheidend maakt ten opzichte van andere games binnen het genre. Deze Magic Parkour zorgt ervoor dat Frey uiterst mobiel is waardoor je dus ieder uithoekje van de wereld kunt ontdekken.

Magie gebruik je echter ook om het op te nemen tegen het brede scala aan vijanden in Forspoken. In de gameplaytrailers van Forspoken hebben we er al aardig wat voorbij zien komen, maar de draak blijft iedere keer weer imponerend. Afijn, Frey tovert al snel om van grijze muis tot toverkoningin wanneer ze Athia betreedt. In menig trailer zien we de heldin met hoge snelheid vijanden verbrijzelen met meerdere soorten magie. Frey is namelijk in staat om de elementen eigen te maken en zo vijanden af te weren of juist aan te vallen met diverse magische aanvallen. Nieuwe spreuken speel je vrij middels mana en in totaal schijnen er meer dan honderd verschillende spreuken te zijn. Hoe je deze magische aanvallen inzet, is aan jou. Je kunt volledig offensief gaan en zo tegenstanders belagen met projectielen, of juist in de verdediging schieten door bijvoorbeeld vallen op de grond of in de omgeving te plaatsen.

Uiteraard komen er nog veel meer RPG-elementen om de hoek kijken tijdens het spelen van de game. Zo beschik je over een ketting, een cloak en bepaalde nagels die je volledig kunt upgraden. Deze voorwerpen zorgen voor een bepaalde buff die weer van pas komt tijdens de combat. Daarnaast is je magie flink te levelen. Hierdoor kan je een eigen build creëren waarmee je het land kunt bevrijden van The Break!

Releasedatum van Forspoken

Forspoken heeft al flink wat releasedata gekend. Origineel moest de game verschijnen in de lente van 2022. Het is een bekend fenomeen geweest in 2022, maar die datum wist ontwikkelaar Luminous Productions helaas niet te halen. Lang wachten was op zich niet nodig, Forspoken moest namelijk verschijnen op 11 oktober 2022. Ook die datum blijkt ambitieus, Forspoken werd namelijk wederom uitgesteld. Dit keer staat de releasedatum van Forspoken op 24 januari 2023. En warempel, deze datum lijkt gehaald te worden!

Op welke platformen verschijnt Forspoken

Wellicht hebben een flink aantal geïnteresseerden het gemist, maar Forspoken verschijnt vooralsnog niet op de Xbox-consoles. In 2020 liet Square Enix tijdens een PlayStation stream namelijk al weten dat Forspoken twee jaar lang een PlayStation 5 en pc exclusive zou zijn. Vooralsnog verschijnt Forspoken dus enkel op de PlayStation 5 en pc. Nadat de twee jaar verstreken zijn, is de verwachting dat de game ook op de Xbox Series komt te verschijnen.

Forspoken edities

Momenteel kan je een pre-order plaatsen voor twee verschillende Forspoken edities. De standaardversie kost je zo’n €79,99 en bevat enkel de basis game. Naast de standaard editie is er ook de Forspoken Digital Deluxe-editie. Deze uitgave kost je €104,99 keiharde euro’s. Een flinke som geld, maar daar krijg je ook wat voor terug. Schaf je namelijk de Digital Deluxe-versie aan, dan krijg je een aantal cosmetics (cloak, ketting, nagels en crafting kit), een digitaal artbook, een digitale soundtrack, de prequel DLC “Forspoken: In Tanta We Trust (verschijnt in de zomer van 2023)”, early access tot een tot op heden onbekende DLC en een rare resource kit voor terug.

Ben je bang dat je Forspoken wellicht helemaal niets gaat vinden? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Er is namelijk een Forspoken demo beschikbaar! Deze demo is helemaal gratis om te downloaden en schetst een goed beeld van wat je kunt verwachten van de game! Wil jij meer lezen over de game en onze ervaring met de demo van Forspoken? Check dan hier onze Forspoken preview!

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?