De allereerste Olympische Spelen voor e-sports: alles wat je moet weten

In juni van dit jaar is de aftrap van de allereerste Olympische Spelen voor e-sports in Singapore. Een primeur in de ontwikkeling van virtuele sporten. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten over dit onderwerp op een rij. Wat houdt het precies in en wanneer vindt het plaats? Welke sporten zijn er geselecteerd? En wat heeft de toekomst wellicht nog in petto?

E-sports (electronic sports) staat, heel kort samengevat, voor het competitief spelen van games. Het wordt zowel professioneel als op amateurniveau gespeeld, en zowel in teamverband als individueel. E-sports bestaat al sinds de jaren zeventig, maar nam vanaf 2010 een toevlucht.

Advertising10

Wanneer vinden de eerste Olympische Spelen voor e-sports plaats?

Tijdens de laatste Olympische Spelen (in Tokio in 2021) werd de basis gelegd voor e-sports op de Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité zette toen de Olympic Virtual Series op. Volgens Tweakers deden daar meer dan 250.000 mensen uit ruim honderd landen mee.

Zowel professionele spelers als amateurspelers zijn uitgenodigd voor de kwalificatierondes van de Olympische Spelen voor e-sports. De kwalificatierondes gingen op 1 maart van start. De finale, die voor het eerst live is, vindt plaats van 22 tot en 25 juni in het Suntec Centre in Singapore. Geen paniek als je niet kunt afreizen naar het Aziatische land: je kunt meekijken via een livestream via de website van het IOC en via social media.

Welke sporten zijn er geselecteerd voor het event?

Volgens Business AM zijn negen games geselecteerd voor het event: boogschieten via Tic Tac Bow, baseball via WBSC eBASEBALL: POWER PROS, schaken via Chess.com, fietsen via Zwift, dansen via Just Dance, autosport via Gran Turismo, zeilen via Virtual Regatta, taekwondo via Virtual Taekwondo en tennis via Tennis: Clash.

Er klinkt de nodige kritiek op de keuze van de spellen. Veel mensen vinden het jammer dat er voor meer onbekendere games is gekozen in plaats van voor populaire games. VRT.be noemt League of Legends, Counter-Strike en Rocket League als voorbeelden van populaire games die ze links hebben laten liggen. Mogelijk is hiervoor gekozen omdat bepaalde onder e-sporters geliefde games te gewelddadig zijn. Counter-Strike is hier een voorbeeld van. Dit zou niet bij de Olympische Spelen passen. Ook zou het doel zijn om de games zo dicht mogelijk te laten aansluiten op de Olympische Spelen. Dat alle games uit het rijtje gebaseerd zijn op 'echte' sporten, onderstreept dit.

Advertising Controller1

Toekomst van e-sports op de Olympische Spelen

E-sports maakt de afgelopen jaren een markante groei door. Grootschalige evenementen worden drukbezocht en wereldwijd kijken er miljoenen mensen mee via livestreams. Ook zijn er een aantal wereldberoemde professionele e-sporters die flink wat geld binnenharken. Zeker in Azië worden bekende e-sporters gezien als supersterren.

Toch zou je kunnen zeggen dat e-sports nog redelijk in de kinderschoenen staat. Dat er pas voor het eerst een Olympische Spelen voor e-sports wordt georganiseerd, is veelzeggend. Er is nog veel ruimte voor groei en de kans is groot dat er in de toekomst nog veel meer games worden geselecteerd voor olympische events rondom e-sports.

Poker zou er daar zeker een van kunnen zijn, gezien de wereldwijde populariteit van het spel. Het spel is niet alleen spannend om te spelen, maar ook om naar te kijken. Het zal echter nog wel eventjes duren voordat dit realiteit is. Als jij een pokerliefhebber bent, kun je die tijd mooi gebruiken om te oefenen. Er zijn tal van websites met kleinere competities, waar je online kunt oefenen. Ben je geen fan van poker? Dat kan geen kwaad, je kan online ook andere casinogames spelen, zoals blackjack of online jackpots. Wellicht dat jij je over een tijdje wel kunt meten aan professionele spelers!

Tags

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?